Voi valtava, kuinka paljon asiaa minulla olisi tällä hetkellä tänne kirjoitettavaksi, kun vain jostain löytyisi ylimääräistä aikaa! Täytynee yrittää hyödyntää tulevat pari vapaapäivää niin, että ehtisi tännekin jotain sepustuksia kirjoitella. Tuntuu, että kesäaikaan siirtyminen vei ajankulusta useammankin kuin yhden tunnin yhdeltä vuorokaudelta pois. Siirsinköhän minä kelloja jotenkin väärin, vai lyhenikö kesäajan myötä vuorokauden tuntimääräkin muutamalla? Noh, kunhan tämä aikataulutus saadaan taas järjetykseen, niin onhan se vain vallan ihanaa, että nyt päivä jatkuu pitkälle iltaan eikä siten enää hevosten treenaus ole enää aivan kellontarkkaa puuhaa. Kunhan koululinja-autojen aikataulut ottaa huomioon, niiden kanssa kun on vähän ikävämpi sattua hevosen kanssa vastakkain.
Mutta. Kuten jokainen on jo kuvista voinut päätellä on meidän tallissa yksi uusi asukas lisää joten kolmen kopla on nyt sitten koossa. Tämän vuoden puolella on tuntunut kovasti siltä, että Salama ja Aatu ovat jo ihan liian aikuisia hevosia ja että niiden lisäksi täytyis saada jokin tulevaisuuden projekti kasvamaan. Ja nyt sitä projektia on sitten kerrakseen. Yksivuotias orivarsa R.R. Samu tuli viime perjantaina täydentämään meidän tallin karsinoita ja järjestämään työtä moneksi vuodeksi eteenpäin. Samu on todellakin projekti, koska sen kanssa kaikki, aivan kaikki, täytyy alkaa alusta asti. Se on täysin käsittelemätön ja täysin opettamaton pihattovarsa. Yritän purra huuleeni ja ilmaista ajatukseni nätisti: Tämän varsan myötä minun mielipiteeni pihattokasvatusta kohtaan on entistä selvempi. Se ei ole hevosen, ei ainakaan varsan paikka elää ja kasvaa. Ei. Liian usein pihatto tarkoittaa samaa kuin laiskaa ja helppoa hevosenpitoa. Riittäkööt tämä tästä aiheesta, sillä uskon, että yhden varsan elämä muuttui nyt elämisen arvoiseksi. Ainakin toivon niin.
Samun kanssa ollaan nyt vajaa viikko tutustuttu toisiimme ja opeteltu hevosen tapoja. Tämän varsan kanssa on harjoitukset lähdetty niinkin arkisista asioista kuin siitä, että se antaa ihmisen koskea itseensä, että hevoset asuvat tallissa ja käyvät vain päivän olemassa tarhassa, että hevosilla on ruoka-ajat, että hevoset syövät muutakin kuin heinää, että hevoset saavat juoda vettä silloin kun niillä on jano. Mutta tällä hetkellä Samun kanssa ollaan lähtötilanteeseen nähden jo aika pitkällä, joka kertoo siitä, että varsa on kyllä kiltti ja jokseenkin fiksu hevosenalku. Nyt iloitsemme kovasti sellaisista asioista, että Samu antaa karsinasta kiinni, että sen voi taluttaa tarhaan, että se antaa tarhassakin ihmisen tulla lähelle ja antaa ottaa itsensä kiinni. Samu on harjoitellut käytävällä kiinni olemista kahdelta puolen, harjattavana olemista, pesemistä, loimittamista, kavioiden nostamista, taluttamista. Niin, siis sitä peruskäsittelyä, joka minun mielestäni varsan kanssa pitäisi aloittaa heti syntymänsä jälkeisenä päivänä, eikä kymmenen kuukauden ikäisenä arkana ja epäluuloisena hevosenalkuna...
Samu on kiltti. Se on hyvin utelias ja kiinnostunut kaikesta uudesta, mutta samalla se on vielä arka ja epäluuloinen. Samun ratkaisu kaikkiin ongelmiin on nousta pystyyn ja ilmassa seistään sitten sitä kauemmin, mitä kovemmin jotain uutta asiaa vastaan täytyy protestoida. Mutta toistaiseksi ainakaan se ei potki eikä pure ja toivoa sopii, että moinen kahdella jalalla seisoskelukin jäisi ajan myötä pois. Jatkossa Samu alkaa opetella ajohommien saloja ensiksi Salaman perähevosena hölkytellen ja sitten kesemmällä toivottavasti myös itse kärryjä vetäen. Mutta siihen on vielä kovin kovin pitkä matka.
Salaman ja Aatun suhtautuminen uuteen kaveriin on ollut ihan positiivinen. On suuren suuri onni, että tallissa asuu sellainen tamma, joka hyväksyy kaikki uudet kaverit, ohjaa ja opastaa varsat oikeille raiteille, mutta samalla pitää molemmat pojankoltiaiset tiukasti kurissa ja nuhteessa. Aatu heräsi oriina henkiin Samun tultua ja kuluneiden päivien aikana Aatun on kovasti täytynyt vannotella paikkaansa tallin kuninkaana ja niiden jokaisen yhden tamman omistajana. Täytyy kyllä myöntää, että omat silmät aukenivat aika lailla Aatunkin kohdalla nyt uuden varsan tultua talliin. Tähän asti Aatu on ollut se keskentekoinen varsakorri, mutta viimeisen viikon aikana siitä onkin kasvanut oikein aikuinen ori. Ja kyllähän se kieltämättä komealta näyttää. Ja olenhan minä valtavan ylpeä Aatua jo pelkästään katsellessakin...
Tallin ravihevoset alkavat pikkuhiljaa palailla radoille. Hiittiä on päästy nyt kuukauden verran ajamaan, kelirikkoajat ovat käsillä, mutta eiköhän se "oikea" kevätkin sieltä huhtikuun myötä ala ilmestyä. Salama aloittaa kautensa maanantaina Oulussa. Lähtö näyttää kovalta ja kun pitkältä tauolta tullaan on oltava realistinen ja lähdettävä mukaan hakemaan vain ehjää ja nättiä kauden avausstarttia, mikä ei tarkoita minkäänlaista menestymistä. Mutta jostakin tämäkin ravivuosi on nyt vain polkaistava käyntiin joten olkoot paikkana siihen sitten vaikka Äimärautio. Aatu puolestaan tulee starttiin heti kun kelit mahdollistavat kesäkengässä ajamisen. Veli Ponnen Onnin kauden avausstartti sen kun vain nostatti paineita. ;)
Ja lopuksi maininta viimeksi mainostamistani Toholammin raveista. Ravit vietiin kunnialla läpi eikä ainakaan minun korviini ole mitään negatiivista kommenttia kantautunut ravien tiimoilta. Voittajat saivat hienot loimet ja komeat pokaalit, Toholammin yrittäjät olivat hyvin esillä paikan päällä raveissa ja siten samalla tietenkin myös toto-tv:ssa. Ilahduttavan monen auton nokka kääntyi 13.3 Kaustisen suuntaan ja raveissa nähtiinkin paljon sellaisia kasvoja, joita raveista ei aikaisemmin ole löytänyt. Minä olin sekä valtavan tyytyväinen, että hirvittävän helpottunut siitä, että järjestelyissä onnistuttiin ja että kaikki työ on nyt Toholammin ravien eteen tehty. Mutta pienoisesta väsymyksestä/turhautumisesta huolimatta täytyy silti myöntää, että melkein jo mietin, jaksaisiko samanlaisen projektin vetää ensi vuonnakin läpi... Aika näyttää. :)
Onhan noista pihatoista varsinkin varsojen kohdalla aika paljonkin tutkimuksia että vaikka saisivatkin yksilöllistä hoitoa, niin energian tarve jo pelkästään lämpimänä pysymiseen on niin valtava ja siinä sivussa pitäisi vielä kasvaakin. Itse en sitä varsojen kohdalla oo oikein ymmärtäny, aikuisten hevosten kohdalla sitten eriasia kun ovat kasvunsa jo kasvaneet.
VastaaPoistaMinttuhan tuli meille 2 vuotiaana pihatosta ja sen jälkeen oon ollu sitä mieltä että toista pihattovarsaa en ota.. Onneksi Samu vielä noin nuori että oppii vielä nopeasti. Onnea Salamalle avausstarttiin!!
Kirjoitit tosiaan asiaa.
VastaaPoistaOon samaa mieltä, että pihatto ei ole varsalle oikea kasvamispaikka. Ei siis varsinkaan sellainen pihatto missä on se 20 varsaa, mistä kukaan ei saa minkäänlaista yksilöllistä huomiointia.
Vastustan myös sitä, että varsojen totuttaminen tavallisiin päivittäisiin asioihin aloitetaan vasta vuotiaana, jotkut jopa vasta kaksivuotiaana. Mulla vaan on jyrkkä mielipide, että kyllä se täytyy alkaa pienestä pitäen normaaleihin rutiineihin totuttamaa, ja mieluiten viikon jokaisena päivänä.
Uskon että teidän opissa Samusta kasvaa hyvä, fiksu ja hieno ravurinalku :)
meinasin eka etten kommentoi mut en voi olla kommentomatta... ;D
VastaaPoistamun mielestä pihatto on paras paikka varsan kasvaa.
tietenkään se ei tarkoita sitä että varsa unohdetaan johonkin ladon rämään missä on postimerkin kokoinen tarha jonne nakataan pyöröpaali tarhaan ja that´s it!! se ei ole oikea pihatto. oikeissa pihatoissa laitetaan joka ruokinta kerralla kaikki kiinni niin että jokainen saa syödä oman rehu annoksen, samalla tulee sitä päivittäistä käsittelyä ja siinä samalla ku varsat syö on helppo jokainen tarkastaa. varsoja pitää olla useampi niin että oikea lauma käyttäytyminen tulee luonnostaan. paras olisi mikäli joukossa olis joku vanharuuna tms pitämässä jöötä. Tarhaksi ei riitä mikään pikku pläntti vaan sitä on oltava sitä enemmän mitä enemmän on varsoja. ja heinää on oltava saatavilla mielummin useammassa paikassa jotta jokainen varsa saa syödä saman aikaan jos niin tahtoo.
hyvänä esimerkkinä yllä olevasta pihatosta voin heti nimetä Lohtajan ravitallin pihaton. siellä joka päivä 2x laitetaan kiinni varsat ja ne saa kaurat yms. sielä on isot tarhat joissa on pieniä korkeus eroja niin että varsojen koodinaatio kehittyy ihan toisenlailla. sielä on tällä hetkellä 15 varsaa.
ne varsat on talutukselle yms opetettu jo pienenä. sen jäljeen ku ne on vierotettu ne vietiin pihattoon ja laitumen jälkeen loppu kesästä ne tulee pois talliin ja alkaa pikku hiljaa opetus ajolle.
Vastaan teille kaikille yhteisesti jotain. :) Ensinnäkin tottakai tänne saa kommentoida myös eriäviä mielipiteistä! Se on vain hyvä asia, että syntyy ajatuksia ja herää keskustelua!
VastaaPoistaMinä olen kuullut (valitettavasti vain kuullut) noista Käpsyn mainitsemista oikeista pihatoista. Juuri tuollaista mainitsemaasi pihattokasvatuksen varmasti kuuluisiakin olla. Myönnän, etten minä ole montaa pihattoa edes nähnyt, mutta ne näkemäni ovat valitettavasti olleet liikaa. Ne ovat olleet kaikki niitä ns "pihattoja". Olen itse kovasti sitä mieltä, että varsojen on päästävä liikkumaan ja niillä on oltava ikäistään leikkiseuraa ja nimenomaan tilaa liikkua ja kehittää itseään. Mutta. Samaan hengenvetoon totean, että yhtä tärkeää mielestäni on, että varsat myös totutetaan pienestä asti kaikenlaiseen käsittelyyn ja ihmisen läsnäoloon. Ja tätä ei todellakaan tapahdu niissä pihatoissa, joissa varsat unohdetaan oman onnensa nojaan. Enää ei yksinkertaisesti kasvateta villihevosia vaan kaikki varsat tulevat joskus aikuisina hevosina jotenkin palvelemaan ihmistä ja tekemään töitä ihmisten kanssa.
Minä en vain ole niin taitava, että saisin koulittua enää kaksivuotiaasta suomenhevosvarsasta ihmisen palvelijaa, ystävää ja seuralaista, jos varsan koko alkuelämä on perustunut taisteluun kylmyyttä ja nälkää vastaan vailla minkäänlaista ymmärrystäkään peruskäsittelystä. En tiedä, saammeko meidän taidoillamme ja kokemuksellamme koulittua täysjärkistä hevosta enää tuosta yksivuotiaastakaan versiosta.
On upeaa ja helpottavaa kuulla, että todellakin on olemassa myös oikeita, asiansa osaavia ja varsansa huolella hoitavia pihattopaikkoja. Minä olen tunnetusti liiankin tarkka hevosistani ja ajattelen ihan liikaa sydämellä. Voi olla, että tällä minun hevosteb hoitokäsitykselläni ei koskaan saada loihdittua huippuravihevosta, mutta ainakin muutava helppo ja järkevä hevonen on saatu aikaiseksi. Ja sellaisten kanssa on mukava harrastaa raviurheilua. Jos Samun kanssa joskus samaan pystytään, niin se on sitten jo todellinen työvoitto. ;)
Joo, oon kans nähnyt vain niitä pihattoja missä on se pyöröpaali siellä keskellä ja varsat on "unohdettu" sinne, ei siis tosiaan mitään päivittäin kiinni kytkemistä tms. Ja niitä kritisoin omassa kommentissani, en OIKEITA pihatto-olosuhteita. ;)
VastaaPoista