Salama maalaismaisemassa |
Mutta asiaan, eli omiin ajatuksiini ja periaatteisiini hevosenomistajana.
Hevosista:
Kuten tallin kalustosta voi päätellä, on minulla päähänpinttymä siihen, että hevosen kuuluu edustaa kotimaista rotua. Suomenhevonen sen vain olla pitää. Tallissa asuu kolme hevosta, joista Salama siis on minun oma tammani ja oriit ovat sitten iskän hevosia - paitsi, että pidän niitä silti ainakin osaltaan kuin omina hevosinani. Samanlaisen hoidon ja hyysäyksen Aatu ja Samu saavat kuin Salamakin. Kaikki on niiden kanssa ihan yhtä tarkkaa kuin Salamankin suhteen.
Aatu 3-vuotiaana |
Nopsan ja varsan kuoltua olen ymmärtänyt myös sen seikan, että hevostenkasvattaminen on ihan hullua hommaa. Toki, JOS kaikki menee hyvin, on omakasvatti aina tunnearvoltaan ehkä vielä vähän tärkeämpi kuin muut hevoset. Mutta. Kun kaikki ei aina, ei läheskään aina, mene elämässä eikä varsinkaan hevosten kasvattamisessa niin kuin toivoisi. Tästä yhdestä pettymyksestä viisastuneena kaikki meidän nykyiset hevosemme ovat siis ostovarsoja. Salama on ostettu 2-vuotiaana, Aatu ihan pikkuvarsana ja Samu vajaan vuoden ikäisenä.
Ostamisessa on se hyvä puoli, että siinä ostaja on aina "niskan päällä" siinä suhteessa, että jos varsa ei miellytä ensisilmäyksellä, ei sitä tarvitse hankkia. Ja varsaa ostaessa saa etsiä niin kauan, kuin se oikea sitten löytyy. Ja sitten vain toivoa, että hankinta oli edes jossakin määrin kannattava... Ajan myötä jokaisesta hevosesta tulee tärkeitä omina itsenään, mutta ostovaiheessa on lupa olla kranttu, kun tunnesiteitä ei vielä ole.
Salaman kanssa joen rannassa |
Hevoset ovat tottakai jokainen omia persooniaan, omine oikkuineen ja omine luonteenpiirteineen. Mutta jokaisen on oltava toimiva. Hevoset ovat harrastamista varten, joten niiden on toimittava kuten hevosten kuuluu. Lastaamisen, kuljettamisen, ajamisen, kengittämisen ja peruskäsittelyn on onnistuttava. Ne laitetaan onnistumaan, koska se on osa meidän hevostemme arkipäivää. Eikä niistä tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa. Elämä on.
Tallin pihapiiriä |
Hoitamisesta
No joo, hevosten hoitaminen on asia, josta olen aivan ylitarkka. Aivan yliylitarkka. Tottakai maalaisjärki on pidettävä mukana, joten ei meillä hevosia mihinkään pumpuliin kääritä ja kyllä niiden annetaan olla hevosia ja elää hevosten elämää. Mutta tarkka olen silti. Kun koitetaan tehdä hevosista huippu-urheilijoita, on matkalla niin paljon ongelmia. Välillä tuntuu, ettei matkalla muuta olekaan. Kaiken pitää olla kunnossa silloin, kun puhutaan kilpahevosista. Ja siltikään kaikki ei ole kuin sen yhden pienen hetken kerralla kohdillaan. Hevosten hoitaminen onkin mielestäni tiimityötä. Eläinlääkärit, kengittäjä ja ohjastaja kuuluvat hevostemme hoitoon ja valmennukseen hyvin tiiviisti. Sillä ei omat rahkeet yksinkertaisesti kaikkeen riitä, eikä saakaan riittää. Ammattilaisilta saadut avut ja neuvot ovat äärettömän tärkeitä. Yksin kukaan ei ole yhtään mitään. Eikä raviurheilussa yksin pysty saavuttamaan yhtään mitään.
Tätä se treeni talvella on... Kuva Aatusta viime talvelta. |
Tallista
Pitkäaikainen ja suuri unelma omasta tallista saatiin toteutettua kesällä 2008. Sitä ennen hevoseni (ensiksi Nopsa ja sitten Salama) oli kerennyt asua kymmenen vuotta vieraan tallissa hoidossa. Siten kuitenkin, että minä kävin hevoseni päivittäin itse hoitamassa ja silloin, kun oli koulussa iskä kävi hevosen hoitamassa. Kymmenen vuotta on pitkä aika ja niihin aikoihin liittyy kovin paljon muistoja. Silti oma talli oli aina suuri unelma. Kun sen toteutus sitten tuli mahdolliseksi, oli minulla suhteellisen selvä visio siitä, millaisen tallin haluan. Pohjapiirrustus on alunperin minun tekemä ja sitten äitin viimeistelemä. Lopputulokseen olen tyytyväinen. Talli on nykyaikainen, korkea ja valoisa. Mielestäni tallissa pitää olla hevosilla tilaa ja ilmaa hengittää. Ja nyt sitä on.
Talli ja yksi tarhoista |
Sisänäkymää |
En koe, että mikään tallissa on luksusta vaan pikemminkin nykyaikaa. Kyllä minäkin olen aloittanut hevosenhoitamisen tallissa, jossa hevoset seisoivat pilttuissa, jossa oli maalattia ja ulko-ovi avattiin talvella sorkkaraudalla. Mutta sitä en ymmärrä, miksi nykypäivän 2000-luvun tallit pitäisi näyttää joltain -70 luvun talleilta. Maailma muuttuu. Kehitys menee eteenpäin. Kyllä se näkyy taloissa, autoissa, navetoissa ja elämässä yleensäkin. Kyllä se saa ja pitääkin näkyä tallissakin.
Talli on siinä mielessä minun valtakuntaani, että olen siitä ihan fanaattisen tarkka. Tavaroilla on omat paikkansa ja niiden on myös oltava paikoillaan. Paikkojen on oltava järjestyksessä ja mielellään puhtaitakin... Ja sillä en tarkoita, että tallissa pitäisi olla kuin sairaalassa ja kaiken aivan tiptop. Tottakai talli on nimenomaan talli hevosia varten, mutta pitää siellä olla myös ihmisten mukava harrastaa. Kun siellä se hyvin suuri osa vuorokaudesta kuitenkin ihmisilläkin menee...
Valmentamisesta
Jaa-a. Sanoisinko tähän alkuun, että hevosten valmentamisesta olen aika tarkka. :D Kamala, millaisen nipokuvan sitä itestään tämän kirjoituksen perusteella antaa, mutta en osaa nyt muutenkaan asiaa ilmaista... Vaikka hevosemme ovat harrastekavereita, kaikki asiat niiden hyvinvoinnin eteen pyritään tekemään mahdollisimman hyvin. Kuten jo aikaisemmin sanoin, ei oma panos riitä kuitenkaan kuin murto-osaan, vaan ammattilaisten näkemyksellä ja heidän työllään hevostemme eteen on suurensuuri merkitys.
Hiitillä keväällä 2011 |
Työn jälkiä... |
Tähän en osaa sanoa muuta, kuin ruokinta on jokaisen hevosen kohdalla yksilöllistä. Hevoset saavat kaurat kolme kertaa ja heinät neljästi päivässä. Meillä on uskottu monta vuotta Krafftin rehuihin ja niitä Salama ja Samu tällä hetkellä syövät. Aatulle on haettu nyt uutta ruokintamallia sen jatkuvan riviongelman ja syksystä saakka enemmän tai vähemmän oireilleiden mahaongelmien vuoksi. Tällä hetkellä näyttää taas hyvältä. Pienen tallin etuja onkin se, että jokaisen hevosen pystyy ruokkimaan yksilöllisesti sen tarpeiden mukaisesti. Vaikka niitä rehusäkkejä onkin sitten jokaiseen lähtöön.
Lumikinoksia |
Elämäntavasta
Salaman kanssa metsässä |
On sulla upeita hevosia kertakaikkiaan. Kiva postaus! :)
VastaaPoistaTää oli tosi kiva =)
VastaaPoistaAivan huippu postaus!
VastaaPoistaMonta oonki näitä tämmöisiä hevosenomistaja postauksia lukenut, lähinnä ratsupuolelta, mutta tämä oli niin huippu ja muistuttaa tietysti raviharrastajana eniten omaa elämää.
Ja tismalleen samaa mieltä olen että kolme treeni hevosta on aivan maksimi jos vain oman perheen kesken harrastetaan, treenataan ja kisataan, kuten meillä asiaan paneudutaan lähinnä itseni ja isäni voimin kuten myös teillä.
Olen just vasta löytäny tämän blogien lukemisen ja sinun blogin parissa on nyt mennyt viimeiset 1,5 tuntia. Tosi hyvin kirjoitettu, tätä tulen kyllä lukemaan tulevaisuudessakin. :) Ja tosi mielenkiintoinen.
VastaaPoistaItselläkin ravitausta ja olenpa opiskellutkin Kaustisella kauan sitten, raveja seuraan ja käynkin, mutta omaa hevosta ei ole, vielä. :) pitää valmistua ensin nykyisistä opinnoista. :)
mutta mitä siis halusin sanoa, on että kiva lukea sinun ravielämästä. :)
Laura: Tätä oli ihan kiva kirjotellakin, kun joutu oikein miettiä omia periaatteita. :)
VastaaPoistaMerja: Kiva. :)
Hilla: Kiitos. Jep, ravipuolella jotkut asiat on kuitenkin niin erilaisia/eriarvosia kuin ratsumaailmassassa, vaikka hevosten kanssa ollaankin molemmissa tekemisissä. Tämä raviharrastus on paljolti tosiaan tälläista isä-tytär-painotteista. ;)
Anonyymi: Kiitos palautteestasi! Mukava, jos jaksoit kuulumisiamme lueskella. Kaustisellahan toimii edelleen vilkkaana tuo ravikoulu! Kumma kyllä tuntuu, että opiskelijat on vaan koko ajan nuorempia ja nuorempia. :D Vierailehan toistekin, mukavaa joulunaikaa sinulle!
Tuo pitää kyllä niiiiin paikkansa mitä kirjoitit tallista, että ei luksusta, vaan nykyaikaa. Tuolla kun käy erilaisissa talleissa kengittämässä niin voi luoja minkälaisia virityksiä sitä näkeekin. Ja kun moni ei edes tiedä paremmasta, vaan pitävät ihan normaalina sitä että tallissa ei näe eteensä, vedet on kannettava kolmensadan metrin päästä, aidantolpat liehuu tuulessa tai että kottareita nyt vaan joutuu lykkimään osan vuodesta puolimetrisessä kuravellissä. Sitten kun vielä kaikki kamppeet jätetään just niille sijoilleen missä ne on hevosen selästä purettu tai satuttu käsistään laskemaan... Huh!
VastaaPoistaVai onko sitä vain kermaperseytynyt, kun on viime vuodet saanut harrastaa suht uusissa, ajatuksella rakennetuissa tiloissa jossa myös jokaisella tavaralla on oma paikkansa ja jokainen siellä käyvä kykenee siivoamaan sotkunsa? Ehkä. Mutta nyt ymmärtää ainakin sen, että jos omaan pihaan joskus hevosia tulee, niin se tapahtuu vasta sitten jos/kun resurssit sallii laittaa paikoista kerralla kunnolliset, mitään puolivillaisia kyhäelmiä ei tule. Tässä lajissa ollaan säiden armoilla ihan tarpeeksi siitäkin huolimatta, ettei seinistä tuule läpi. ;)
No, jokainen harrastaa tavallaan, ei siinä mitään väärää ole niin kauan hepat kuitenkin hoidetaan asianmukaisesti. Usein vaan pohdituttaa kun sitä turhaa marmatusta joutuu kuuntelemaan, niin moni asia on kuitenkin ihan siitä itsestä ja omista toimista kiinni.
Puhut Outi niin asiaa! :)
VastaaPoistaVuosien saatossa on niin monenlaista tallia ja niin monenlaista tapaa pitää hevosia tullut vastaan, että jos ei niistä muuta ole jäänyt mieleen, niin ainakin oma näkemys on selkiytynyt valtavasti siitä, millaisen tallin minä omille hevosilleni halusin ja millaiset olosuhteet minä halusin hevosilleni. Ja joo, ehkä sitä tosiaan on tavallaan muka nyt viime vuosina niin hyvälle oppinut, kun minäkin olen saanut ihan uusissa tiloissa hevoshommaa harrastaa, mutta ei musta kyllä enää oliskaan värkkäämään väkisin tallissa, jossa ei näe eteensä ja jonne vesistä lähtien saa kaiken kauempaa raiata.
Sitten sitä kuulee kun taivastellaan, että niillä ja niilläkin on niin kalliit ja hienot tallit tms, kun asia on kuitenkin just niinkuin sanoit, että aika moneen asiaan pystyy itse vaikuttamaan ja aika moni asia on omasta itsestä kiinni. Tuntuu, että kaikki aika tuolla tallissa nytkin menee, vaikka harrastaminen onkin tehty mahdollisimman "yksinkertaiseksi" olosuhteiden puolesta. Uskallan silti sanoa, että kyllä "hyvässäkin" tallissa saa töitä tehdä - ihan itse ja niin paljon kuin ikinä viitsii/ehtii/jaksaa.