Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.28.5.2010

Historiallinen hetki
Tätä ei varmaan pitäisi ääneen sanoakaan, mutta uskaltaudun silti sanomaan: Hippoksen nettisivuilla "starttihevoset"-listalla lukee tällä hetkellä meidän kummankin hevosen nimi. Tämä on se hetki, josta on vuosien saatossa kyllä unelmoitu, mutta jota ei kaikkien näiden vastoinkäymisten jälkeen enää edes uskonut koskaan tapahtuvan. Mutta ihmeiden aika ei ole ohi! Meidän kaikki kaksi hevosta juoksevat siis ensi lauantaina Kaustisella!!! Tai juoksemisesta on varmaan vielä turhan aikaista puhua, kun hevosilla on ruhtinaallinen viikko aikaa kehitellä itselleen joitain ongelmia. Mutta juoskoon tai ei, ainakin molemmat hevoset on nyt raveihin ilmoitettu! Ja se on jo suuria asia se.

Aatu juoksee opetuslähdössä, jossa joutuu valitettavasti hölkyttelemään yksinään, sillä se on lähdön ainut suomenhevonen. Neljä lämminverivarsaa painattavat edellä menemään, joten saapa nähdä miten Aatun hermot moisen "tappiotilanteen" sulattavat... Aatun hammashuollon jälkeen sillä on ajettu kaksi hiittiä ja etenkin viimeisessä se hiitissään ori oli todella hyvä. Kulki suorassa ja ravasi hienosti nyt, kun eteen on vielä vaihdettu vähän painavammat kengät. Mistään pidättelystähän Aatu ei kyllä edelleenkään tykkää, mutta nyt sitä sentään voi ottaa suusta kiinni kuten normaaliakin hevosta. Varsat on kuitenkin aina varsoja, joten kukaan ei voi ennustaa Aatun mielenliikuista opetuslähtöpäivänä. Se voi yhtä hyvin laukkailla itsensä hylkäykseen kuin jolkutella lähdön puolihuolimattomasti läpi. Toivomme tietenkin jälkimmäistä vaihtoehtoa... Jokatapauksessa me olemme valtavan onnellisia, että Aatun kanssa on päästy jo tähän pisteeseen. 2,5 vuotta töitä on oriin kanssa tehty ja nyt on edes mahdollista, että lauantaina päästään asettelemaan voilokkia sen selkään.

Salama petrasi paljon, kun sille laitettiin Miettusen Heikin kehoituksesta eteen alumiini-päärynäkengät. Heikki ajoi tammalla hiitin reilu viikko sitten ja suositteli keventämään etupään kengitystä reilusti, jottei se jäisi niin alle. Myös Raymond-sekkiä Heikki suositteli Salamalle. Muutoin Salama sai kyllä taas kehua rehellisestä juoksupäästään. Tosiasia kuitenkin on, että Salama ei ole mennyt minun mielestäni vuodessa vauhdeiltaan tarpeeksi eteenpäin eli jotain uutta oli nyt keksittävä ja kokeiltava, jotta hevonen ylipäätänsä tohtisi ottaa vauhtia ilman, että etupää jaa takajalkojen tielle. Nyt Salama juoksee sitten taas hieman huvittavalla balanssilla, kun edessä on alumiinit ja takana hokkikengät... Mutta ainakin hiiteillä olen nyt ollut kohtuutyytyväinen tamman otteisiin. Itseasiassa ilmoitin sen jo tämän viikon lauantaiksi Vaasaan starttiin, mutta kun meidän tuurista on kyse, niin ei ollut ihme, että lähtöön ilmoitettiin vain kolme hevosta ja koko sarja meni peruutukseen. Kaustisella sarjamääristys ei ole niin Salaman puolella, mutta tähänkin lähtöön ilmoitettiin loppujen lopuksi vain kymmenen hevosta. Jokatapauksessa Salaman kanssa on nyt vain kokeiltava tositilanteessa, millä mallilla hevonen nyt todellisuudessa on ja pysyykö se ylipäätänsä muiden perässä nykykunnollaan ollenkaan. Hiljaisia hiittejä se juoksee ihan mukavasti, mutta aivan eri tilannehan on sitten, kun ne starttivauhdit pitäisi neljän kuukauden tauon jälkeen kaivaa jostakin esiin. Odotuksia ei ole minkäänlaisia ja toivomuksena olisi vain, että jalat alkaisivat pikkuhiljaa kestää myös starttailun. Siinäpä sitä jo onkin...

Kotona molempien hevosten treenailut on ollut edelleen pelkkää kävelyä. Aatulla olen pyrkinyt nyt kerran viikossa ratsastamaan pellolla jotain "koulun" tapaista, joka nyt lähinnä tarkoittaa ympyröitä, taivuttelua ja hieman väistättävän pohkeen opettelua. Joka kerta saadaan aluksi käydä melkoinen tahtojen taistelu siitä, kumpi tänään olikaan se määräysten antaja ja kumpi niiden toteuttaja. Aatu on kyllä aina aluksi melko hurja ilmestys, kun sen pitää joka kerta esitellä miljoona pystyynnousua, potkimisia yhdellä tai kahdella takajalalla sekä jos jonkinsortin peruutusnäytöksiä. Välillä hirvittää, että se vielä saa mut joku kounis päivä oikeasti heitettyä selästään, mutta tähän saakka se on kuitenkin loppujen lopuksi alistunut kohtaloonsa ja alkanut tekemään töitä. Tällä hetkellä se osaa käynnissä taipua ja väistää molempiin suuntiin ja siihen olen tässä vaiheessa varsin tyytyväinen. Ja Ritan vanha Hubertuksen koulusatula istuu sille niin äärettömän hyvin - ainakin vielä. :) Ohessa muutama kuva niistä ratsastushetkistä, kun me olemme Aatun kanssa jo päässeet kädenväännön jälkeen samalle aaltopituudelle. Aatu on hieno! :)

Viime viikolla nautittiin helteistä (jotkut Suomessa ja toiset Pariisissa) ja hevosetkin saivat olla yötäpäivää ulkona. Tällä viikolla sade on tuntunut olevan puolestaan viikon sääilmiö, joten hevosetkin ovat palanneet takaisin talliyöelämään. Jospa niitä lämpimiä kelejä vielä tälle kesää kuitenkin riittäisi, sillä Salaman jalkatilanteelle yötäpäivää ulkona oleminen olisi vain hyvä asia. Sinällään tämä alkukesä on kyllä kaikista parasta aikaa, kun luonto on vielä niin valtavan vihreää. Ja hevosten kannalta on helpotus, etteivät paarmat ole vielä tässä vaiheessa niiden kimpussa.
Jännittävä ensi viikko on siis tulossa! Kuinkahan minä kestän sen jännityksen, kun nytkin jo hirvittää aivan tarpeeksi paljon!?! Josko sitä käväisisi vielä kerran katsomassa Hippoksen sivuilla lähtölistoja, että molemmat hevoset todellakin vielä sieltä löytyvät... ;)

11 kommenttia:

 1. Heippa!! Minäpä jo näinkin Aatun hippoksen sivuilla ja innostuin tännekin tulemaan katsomaan..Hieno hetki, kun saa hepat juoksemaan..Meillä kanssa viime joulukuussa kun molemmat tammat oli opetuslähdössä ja vielä pääsi läpi sen oli olo kuin lottovoittajalla ;). Täällä taustalla pidetään kovasti peukkuja teille ja varsinkin Aatulle...

  Sisko treenailee vielä kesän ja syksyllä yritetään taas kokeeseen. Nyt on löytynyt syy epäpuhtaudelle selästä(tammuskalla on selkä ihan jumissa) ja nyt sitten vasta aloitettu ratsastus saa jäädä, hieroja käy kerran viikossa ja back on track-loimi on testissä josko päästäis koko ongelmasta syksyyn mennessä.

  Hienoa että kasvatit pitää mielen virkeänä kun omien kanssa hiukan tökkii. Ponnen Onni aloitti kautensa upeasti viikko sitten Vermossa ja Ponnen Viesker oli läpäissyt kokeen ja nyt vielä Aatoskin pääsee radoille niin johan tässä kelpaa kasvattajan olla hyvillä mielillä peukut pystyssä. Aatulle kaurapusut, ajatuksissa ollaan mukana ja soittoa odotellaan lähdön jälkeen ;)!!

  VastaaPoista
 2. Hirveän paljon tsemppiä :) :) :)

  VastaaPoista
 3. Kävinki tavaamassa lähtölistoja ennen ku tulin kattoon, että nyt se on varmasti laittanu päivityksiä ja olihan niitä.:) Jos ens lauantaina ois hyvä ilma eikä yo-juhlissa mene kovin pitkään, niin voisin harkita hyppääväni autoon kameran kans ja tulla Kaustiselle ikuistamaan teidän iltaa.:)

  VastaaPoista
 4. No niin, nyt onkin sitten tuplaten jännittävämpää!! Ootkos siihen varautunut??:) Peukkuja pidetään täälläkin teille, onnea molemmille matkaan!

  VastaaPoista
 5. hienompi homma!! :D Jore seuraa samoja jälkiä jahka on ensin käynyt ottamassa porukassajuoksu reeniä jossain harkkareissa :D jotta ei mee pelleilyksi toi oppari. ja ratsastus meillä sujuu ilman mitään ylimääräisyyksiä, tosin me vaan "rentoudutaan" mehtäpoluilla tai meressä silloin tällöin.

  VastaaPoista
 6. Aivan mahtavaa! soitin perjantaina customille ja sanoin, että mulla on pää irti jos kärryt ei tule ens viikolla ;) meni nainen langan toisessa päässä hiljaiseksi;) kuulemma Elitloppet sekoitti tehtaan toimintaa..Mä kehoitin heitä laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen;)

  VastaaPoista
 7. Miina: Tarkastihan sinäkin luet lähtölistoja, kun heti olit Aatun bongannut! :) On kyllä aivan käsittämättömän mahtavaa päästä molempien hevosten kanssa raveihin! Toivottavasti tämä ei jäisi aivan viimeiseksi kerraksi...
  Hienoa, että siskon vaivoihin on löytynyt selkeä syy. Se on aina jo niin suuri asia, että tietää, mitä paikkaa ylipäätänsä pitää ruveta hoitamaan ja syynämään. Syksyllä sitten radoille entistä ehompana! :) Aatun sisarusten starttailuja on seurattu täällä tarkasti. Ponnen Onni oli kauden avauksessaan ihan uskomaton! Kyllä hymyilytti. :)
  Terveisiä sinnekin koko perheelle ja rapsutukset tallin asukeille. Palaillaan opparin jälkeen...

  Outi: Kiitos, sitä tarvitaan!

  Jonna: Tuu ihmeessä kuvaamaan jos suinkin ehdit ja jaksat! :) Aatusta olis ainakin kiva saada oikein ratakuvia. Ollaanpa yhteyksissä!

  Martta: Älä muuta sano. Yhdenkin kanssa on aivan tarpeeksi jännittämistä, joten en tajua, kuinka kestän kaksinkertasen jännitysmäärän... Toivotaan, että kerrankin olis onni matkassa ja hevoset tekisivät sen, mihin ne parhaillaan pystyvät. Kuinkas teidän hevoset treenailee? Milloin ne tulevat taas radalle?

  Käpsy: Olisit tullu Joren kanssa nyt vain Aatun seuralaiseksi hölkkimään! Ei Aatukaan porukassa juoksemisesta mitään tajua, mutta ei noissa oppareissa vielä tunkua tunnu olevan. Aatu sais kyllä ottaa mallia Joren ratsastuskäyttäytymisestä! Toisaalta tykkään, että hevonen onkin elävä ja innokas, kunhan se kuitenkaan vaarallinen olisi...

  Merja: On kyllä mahtavaa. Voi Customin myyjä-parkaa, kun tais tosissaan säikähtää. ;) Mutta ei kai ne hyvänen aika oo elitloppetin hevosille toimittanu kärryjä ennenkuin Aatulle!!!? Jotain rajaa kuitenkin pitäs olla! ;) Toivottavasti kärryt silti tosissaan tulis tällä viikolla, kun Salamalla on jo toinen lähtö, ni vähän kiirus tulee lämmittelyjen suhteen, jos yksillä kärryillä pitää ajaa. Nähdään raveissa!??

  VastaaPoista
 8. Kärryt on tulossa! ja todellakin raveissa nähdään ;)

  VastaaPoista
 9. Miia; Juu täytyy myöntää, että niin vähän on mulla vielä kasvatteja että muutaman kerran viikossa tulee kilpahevostenlistaa P:n kohdalta tavattua ;)!

  Juu nyt eilisessä hiitissä sisko tuntui vihdoin puhtaalta*koputtaa puuta*, joten toivo koelähdöstä alkaa jo siintää silmissä.

  Onnin juoksu anta taas puhtia omaankin treenamiseen eli eiköhän täältäkin tuu joskus vielä juoksijoita :). Peukut pystyssä aatulle ja Onnin huomiselle juoksulle ;)!!Kuullaan ja terkut sinnekin..

  VastaaPoista
 10. Onneksi olkoon vaan molempiein heppojen suorituksesta! Hienosti ovat menneet ja Aatusta kuoriutuu ihan ratsu :)

  Terv. Jenna L

  VastaaPoista
 11. Jenna L: Ihanaa, että jaksat sieltä toiselta puolen maapalloakin seurailla kotikontujen kuulumisia. ;) Vihdoin hevosten kanssa näyttää edes vähän valoisammalta ravirintamalle, sillä ei - ei Aatusta mitään ratsua tule. ;) Kunhan nyt vähän huvikseen harjotellaan. Kerro nyt vähän kuulumisa sieltäkin!? Mitä kuuluu ja miten on eka kuukausi mennyt?

  VastaaPoista