Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.14.11.2012

Killerin kurassa

Aatun kanssa käytiin maanantaina perin marraskuinen, kurainen, sateinen ja pimeä reissu Jyväskylään. Mutta kyllä kannatti. Vaikka niitä todellisia hutireissujakin on tämän hevosen kanssa tullut tehtyä - ja tehdään jatkossakin - on Aatu silti piristänyt tänä vuonna hurjan montaa ravireissua. Maanantain voitto oli oriin kauden seitsemäs kolmannestatoista yrittämästä. Tuolla voittomäärällä se pitää tällä hetkellä 5-vuotistilastojen kärkipaikkaa yhdessä Carmelan kanssa vuoden ykkösmääriä vertaillessa. On se vain hieno hevonen!


Aatun Killerin startin jälkeinen vapaapäivä koostui tarhailusta, heinän mutustamisesta......ja tietenkin pallopeleistä oman mielen mukaan!

Voisi melkein sanoa, että Killerillä tuli maanantaina vähän vettä. Oli ilmeisesti tullut koko päivän. Oli märkää, mustaa, sateista ja rapaista. Tuon kurjemmaksi ravisää ei enää vain yksinkertaisesti voi muuttua. Valot hukkuivat pimeyteen ja tuntui, että varikollakin eteensä näki aina metrin kerrallaan. Tuuli ja satoi. Rata oli selostajan mukaan ymmärrettävästikin raskas, kurainen, likainen ja mitähän vielä. Olosuhteet olivat haasteelliset ja nyt hevosilta kysyttiin nopeuden sijaan ehkä ennemminkin voimaa ja vahvuutta. Jotenkin tuli ennen lähtöä varikolla kerrospukeuteena, sadevarustettuna ja muuten vain tönkkönä hevosen kanssa seisoskellessa, että eikö sitä ihminen todellakaan keksinyt itselleen sitten mitään muuta harrastusta... Mutta ei se tunne onneksi kauaa kestänyt, lähdön jälkeen pimeys ja märkyys eivät haitanneet enää juuri lainkaan! ;)

Aatu oli koko ravipäivän hyvin rauhallinen. Itseasiassa se oli jo kotona sitä puolilta päivin puunatessani, letittäessäni ja kuljetuskuntoon laittaessani todella rauhallinen. Jotenkin se tiesi, mikä homman nimi olisi ja jollain tapaa minusta tuntui, että kuljetuskoppiin asteli maanantaina varsin itsevarma ori. Aatu matkustaa aina hyvin eikä ravipaikallakaan se vaivautunut pullistemaan yhtään kenellekään. Se oli jopa niin rauhallinen, että sitä pystyi varikolla ajamaan ennen lämmitystä kuin normaaliakin hevosta. Vellu ajoi kolme kierrosta lämmitystä väärinpäin aika maltillisella vauhdilla. Aatu ravasi hyvin ja vaikutti kummallisen keskittyneeltä - vain omaan tekemiseen. Rata oli niin raskas, että me olisimme mielellämme ottaneet starttiin Aatulta hokit pois, mutta kuski käski pitää ne paikoillaan. Selvä.

Lähtö. Se on se kaikista hirvein hetki. Vitospaikka auton takaa. Hiphei. Auton irrotessa Aatu näytti melko epävarmalta, mutta lähti kuin lähtikin kuitenkin ravia. Aika paljonhan se antaa muille lähtökiihdytyksessä tasoitusta, kun tämän kanssa on lähdettävä niin varovasti kieli keskellä suuta. Mutta enemmän se silti jää muista lähtölaukan jälkeen, jos se on se toinen vaihtoehto. Kun kriittinen lähtökiihdytys oli selvitetty, Aatu eteni heti päättäväisesti kolmatta rataa kohti kärkeä. Kaulapaikka irtosi 700 metrin juoksun jälkeen ja siinä vaiheessa uskalsi ensimmäisen kerran vetää henkeä. Keulat saatuaan Aatu piti paikkansa maaliin saakka ja irrotti keulasta loppusatasella sen mitä tarvitsi. Kaikki näytti helpolta, mutta Vellu sanoi kyllä raskaiden olosuhteiden puuduttaneen myös Aatua loppusuoralla. Voittoaika oli 31,9. Aatu saapui varikolle Killeri-lähdön voittoloimen ja komean ruusukkeen kanssa. Maailman paras Aatu.

Nyt on sitten kokeiltu sitä minun pahoin pelkäämääni hokeilla juoksemistakin. Eikä lopputulos olisi voinut parempi olla. Mitenkään talviset olosuhteet eivät tietenkään olleet, mutta onpahan kokeiltu nyt sitten kurakossa. Aatun kilpailukausi jatkuu jo ensi tiistaina Tampereen Teivossa. Siellä kokeillaan ajaa All Out-Cupin karsintoja auton takaa lähtöpaikalta seitsemän.


Samun leikkejä


Samu irrotteleeSalama
Muuten tallirintamalle ei kovin kummia kuulu. Salamalla olen ajanut nyt vain kävelylenkkejä. Samu treenaa juostenkin silloin kuin olosuhteet sen mahdollistavat. Hevoset pitävät kyllä niin tarkasti kaikki vapaapäivät ohjelmoituina, etten minä todellakaan voi käsittää, miten joku voi ehtiä hoitaa ja valmentaa enempää kuin kolmea hevosta. ;) Huomenna itselläni menee koko päivä "oikeissa" töissä, iskä käyttää Salaman Kaustisen klinikalla "verenluovutuksessa" IRAB-hoitoa varten. Perjantaina aamupäivän ohjelmana on orien kanssa hiittireissu Kaustiselle ja illalla aloitan yövuorot. Pari yötä menee töissä, sunnuntaina olisi sitten herättyäni kiva mennä Kaustiselle raveihin, kun on Ilkka-ajon karsinnat ja muuta mukavaa. Silti pitäisi ehtiä ajamaan hevosiakin, joten saa nyt nähdä, saako raveja ohjelmoitua päivän ohjelmaan. Maanantaina Salaman kanssa mennään taas Kaustiselle klinikalle. Tällöin takavuohiset piikitetään irabilla ja Jaana kiropraktikoi tamman toisen kerran. Samalla olisi tietenkin mahdollisuus ajaa Samulla radalla, jos sen viitsii ottaa mukaan. Tiistai menee toivottavasti Aatun kanssa Teivossa. Ja keskiviikkona sairaalamaailma taas kutsuu. Silti. Elämä tuntuu hyvältä juuri tällaisena.


Näin iloinen tamma on ollut pari päivää kiropraktikoinnin jälkeen... Tykkään!

12 kommenttia:

 1. Onnea hienosta voitosta:)

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa! Onnea Aatun menestyksestä! Killerin rata oli lievästi sanottuna raskas kyntää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilla. Killerillä oli hurjan raskaat olosuhteet, mutta ratahan oli toki kaikille yhtä raskas. Hienosti Aatu jaksoi kyntöurakkansa. :)

   Poista
 3. Onnea voitosta! Hienoja kuvia taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvaaminen on ollut viime aikoina todella vähäistä - ehkä vähän keleistäkin johtuen. Hevoset on tällä hetkellä niin edustavia ja maisemat vielä edustavampia kuralammikkoja... ;)

   Poista
 4. Onnea onnea paljon taas!
  Ihanaa, kun hevosilla on tilaa juosta tarhassa =) Teillä näkyy pysyneen pohjatkin ihan hyvänä - keleistä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!
   No juu, en minä enää pienempiä tarhoja taitaisi huolikaan. Joskus nuokin tuntuvat pieniltä, kun jokin rallivilli oikein iskee.

   Tarhojen pohjat tais näissä kuvissa olla vielä hieman jäässä, eikä siks näytä niin karmealta. Voin kertoa, että kyllä ne tarhat tällä hetkellä kurasia on! Missä se talvi on?!

   Poista
 5. Onnea vielä täältäkin kautta! Tuuria matkaan Tampereelle, olisipa mukavaa jos Aatun nimi olis samalla listalla vielipoijaan kanssa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Te luotte menestyksellänne meille vähän paineita. ;) No mutta ensimmäinen erä kunnialla suoritettu ja toistaseks ihan hyvillä mielin lauantaita kohti. :)

   Poista
 6. Onnittelut hienosta teivon voitosta ja tuuria finaaliin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teivon voiton jälkeen olo on ollut kyllä hyvin epätodellinen. :) Toivottavasti Aatu malttaisi finaalissakin ravata niin saataisiin kokea varmasti mielenkiintoinen lähtö.

   Poista