Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.6.9.2017

Vilman oppariVilma on ollut minun hevoseni kohta kaksi vuotta. Montaa kuukautta vanhempi se ei ole siitä kahdesta vuodesta itsekään. Vilma on aina ollut helppo hevonen. Se on hevonen, joka ei tee itsestään ikinä mitään numeroa - mutta, joka tekee silti monta asiaa aina oikein. Se on harrastuskaveri, jonka kanssa on helppo tehdä töitä. Vilma on hevonen, jonka varaan unelmat on uskottu silloin, kun kaikki muu on ollut takkuista. Maanantaina tuntui, että kaikki haaveet ovat haaveilemisen arvoisia. Nyt ja aina.

Vilma suoritti Seinäjoella opetuslähdön hyväksytysti ajalla 2.03,8.Tänä vuonna on pitänyt odottaa syyskuuhun saakka, että ylipäätänsä päästiin oman hevosen kanssa raveihin. Ei kyllä haitannut pätkän vertaa, että kyse oli pelkästä opetuslähdöstä. Silti. Oli hienoa pitkästä aikaa saada letittää hevosen tukkaan onnennauhat, puunata starttivehkeet ja miettiä, mitä kaikkea sitä oikeastaan pitikään raveihin ylipäätänsä ottaa mukaan. Tässähän koko harrastuksessa kuitenkin on kyse; päästä hevosen kanssa raveihin. Vilman kanssa on ollut oikeastaan koko vuoden ajan päivän selvää, että sillä ajetaan jo 2-vuotiaana opetuslähtö. Tykkään nykyään tästä tyylistä, että jo kaksivuotiaat suomenhevoset pääsevät halutessaan käymään raveissa opetuslähdön verran. Starttiin ja oikeaksi kilpahevoseksi on 2-vuotiailla vielä valovuosi matkaa ja tuhansia treenikilometrejä juostavana, mutta jonkinlaisena välietappina sillä tiellä opetuslähtö minun mielestäni on.

Vilma on ollut paljon reissussa. Sen kanssa on harrastettu ja harjoiteltu paljon asioita. Lisäksi se on luonteeltaan sellainen, että "ihan sama, mitä ympärillä tapahtuu". Se on sellainen tamma, josta jopa iskä sanoo tulevan "oikea hevonen". Tiedä sitten. Joka tapauksessa eipä tarvinnut paljon jännittää lähteä Vilman kanssa reissuun. Eikä missään mitään ongelmaa ollutkaan.Muistan, kun Samu juoksi 2-vuotiaana opetuslähdön. Muistan, kuinka säälittävältä se silloin näytti. Ihan yhtä säälittävältä näytti Vilmakin, kun kylkeen laitettiin voilokki ja Niko istui kilpakärryjen kyytiin. Ei oikein jotenkin passannut yhteen koko yhtälö. Ei näillä lapsihevosilla ole mitään tekemistä raviurheilun kanssa, ovat ne niin onnettomia! Mutta sielläpä Vilma nyt hölkkäili ja mutkitteli rataa ympäri. Hirnui ja huuteli. Hohhoijaa.

Niko taisi ehtiä lönkötellä Vilman kanssa nelisen tai viitisen kierrosta rataa ympäri ennen kuin opetuslähtöhevoset kutsuttiin volttirinkiin. Vilma oli lähdössä ainut 2-vuotias suomenhevonen eikä 3-vuotiaita kilpakavereitakaan ollut kuin yksi. Lämminverisiä oli neljä, mutta nehän katosivat pisteeksi horisonttiin jo siinä aja-komennolla. Vilma löntysti yksinään rataa kaksi kierrosta ympäri ja näytti sivuun laiskalta, löysältä ja lihavalta. Niko ajoi tietenkin kellon kanssa tarkasti eikä Vilma olisi juuri yhtään kovempaa saanut lähdössään löntystääkään, sillä sen piti suoriutua lähdöstään aikahaarukkaan 2.00,0-2.20,0. Nyt se siis kirjautti itselleen ajan 2.03,8. Tyyli on ollut hiiteillä paremmankin näköistä, mutta hiotaan sitä kuntoon sitten vaikka seuraavat kaksi vuotta ennen kuin Vilma kasvaa starttihevosen ikään. Vilman kaltaisen varsan kanssa on kuitenkin erityisen mukava jatkaa treenejä, työntekoa ja haaveilua. Käsittääkseni Vilma oli tämän vuoden osalta ensimmäinen opetuslähdön suorittanut 2-vuotias Suomessa.

Ensimmäiset jäljet raviurheilun pitkällä, mutkaiselle ja kiviselle tielle on nyt jätetty.


 

7 kommenttia:

 1. Hieno Vilma <3 Kyllä se voilokin kanssa näyttää enemmän ravihevoselta, kuin 2-vuotiaalta. Lämpimät onnittelut taustajoukoille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. :) No, omin silmin oli melkein järkytys nähdä Vilma voilokki kyljessä. Kuvat ehkä vähän hämäävät. ;) Monet treenilenkit on juostavana ennen kuin seuraavan kerran voilokin kehtaa kylkeen laittaa. Mutta tästähän se ravurin taival lähtee. :)

   Poista
 2. Vilman takajalan potkussa on sitä jotakin! Aaa, että! Kuvia katsellessa tulee niin hyvälle mielelle 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti joutuu vielä Vilmakin takajalan potkua treenaamaan, mutta haaveita haaveita - niistä on hevosihmisen elämä tehty. ;)

   Poista
 3. Onnittelut hienosta suorituksesta! Siihen täälläkin tuon 2,5kk vanhan kanssa tähdätään ;) Mutta yks juttu harmittaa. Kun en hoksannut että Vilma juoksee! Olin nimittäin poikkeuksellisesti itse Seinäjoella kun 2v omakasvattini juoksi päivän ekassa ravilähdössä kilpaa! Ja olisin tottavieköön tullut kerrankin ihan kasvotusten moikkaamaan, hö! (Kyllä sekin vielä ihan kakaralta näytti vaikka mukavan kaksivuotisajan menikin...) -Koskas teillä niitä Kimmon Teivon kontrolleja olis? Pitääkö mun kerjätä yhdelle jalkavammaiselle aika samalle päivälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Niin se on Vilman ravitaipaleen ensimmäinen etappi kunnialla läpi. Taas jaksaa jatkaa treenejä ja haaveilla vähän lisää. ;)

   Mutta voi harmi, kun ei törmätty Seinäjoella. Huomasin kyllä, että kasvattisi juoksi varsalähdössä, mutta en todellakaan huomannut edes vilkuilla ympärilleni siinä määrin, että olisin sinut huomannut tai tunnistanut. Tosin mehän oltiin niin ajoissa asialla, että lähdettiin jo kotimatkalle, kun oikeat ravit alkoi, mutta niinhän se oli tuo junnulähtökin jo heti alussa.

   Ei olla nyt hetkeen käyty Tampereella, kun Kimmo on ollut liikkeellä täälläpäin ja ultrannut meidän hevosten jalkoja jopa kotitallissakin! Mutta lokakuun alkupuolelle oliso tarkoitus varailla Teivon keikkaa.

   Olisin muuten sitä mieltä, että saisitte taas elvyttää bloginne henkiin, että pysyis vähänkään kärryillä sun/teidän hevoselämästä. :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista