Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.10.3.2010

Huoleton on hevoseton

Näinhän se totuus menee. Ja kun on kaksi hevosta, niin on tuplasti huolta. ;) Mutta toisaalta joskus sentään on myös kaksinkerroin ilon aiheita. Monta huolenaihetta poistui kuitenkin meikäläisen sydämeltä eilisellä klinikkareissulla.

Salaman kanssa suunnattiin tällä erää siis Laukaan klinikalle, missä Tupamäki tutki ja syynäsi Salaman aina reistailevaa jalkakalustoa. Heti tähän väliin mainittakoon, että ensimmäinen poistunut huolenaihe oli se viikko sitten paksuksi paisunut vasen takajalka. Viikon kylmäämisen jälkeen olin saanut se kotikonsteinkin edes siedettävään kuntoon, mutta oli siinä silti edelleen turvotusta näkyvissä. Mutta: ei ollut hankoside- tai muutakaan jännevammaa!!! Tohtori tuumas että jännetupen tulehdus eikä siihen vaivaan sen enempää tarviinut keskittyä. Heti aluksi Salamaa juoksutettaessa Tupamäki myönsi, että todella köpöksi hevosen ravi on päässyt - edestä ja takaa. Oikeastaan se ontui ja varoi tasaisesti siis jokaista jalkaansa. Röntgenkuvat olivat edelleenkin puhtaat, mikä nyt oli se toinen huolenaihe vähemmän. Molempien takajalkojen vuohisnivelet ja molemmat etupolvet puudutettiin ja lähdettiin uudestaan juoksemaan. Ja voi mieletön sitä muutosta. Salama paineli rennosti, letkeästi, kivuttomasti ja oli niin lennossa. Kolmas huolenaihe vähemmän: Hevonen osaa edelleen juosta niinkuin ravihevoset juoksevat. :) Eli asia oli kyllä sillä selvä, oikeisiin niveliin kokenut eläinlääkäri kiinnitti näemmä heti huomionsa. Samaiset nivelet piikitettiin ja jatkohoito-ohjeiden kera päästiin kotimatkalle. Tupamäki sanoi hyvin samoilla sanoilla kuin Ertola Tampereen klinikalla viime kesänä, että joillakin nuorilla hevosilla on vain mystinen ongelma kipeytyä takavuohisista. Syytä siihen ei osata sanoa, mutta elinikäinen ongelma se ei kuitenkaan ole. Kuulemma korkeintaan vuoden verran menee kyseisen ongelman kanssa painiessa. Hiphei. Joillakin hevosilla on epäilty vuohisten kipeytymisen olevan suvun rasite, joillakin rakenteellinen heikkous, mutta Salaman kohdalla ei pitäisi olla kyse kummastakaan näistä. Kaikki vedättäminen on kuitenkin nyt kielletty ainakin vuodeksi eteenpäin, ei jarrukärryjä, eikä ylämäkeen treeniä. Ratsastaa voi kävelyä ja laukkaa. Salamaa pitäisi treenata kuulemma kuten lämminveristä, joten nyt oonkin epätoivoisesti koittanu tiedustella, kuinka niitä lämminverisiä sitten treenataan??? ;) Tupamäki sanoi, että takavuohisvaivaisille on täysin tyypillistä, että ne pystyvät tekemään yhden hyvän startin (Seinäjoki) tai hyvän hiitin, jonka jälkeen takavuohiset kipeytyvät niin pahasti ja lyövät koko kropan täysin jumiin, jolloin juoksemisesta ei enää tule mitään (Kaustinen). Samoin nämä hevoset tarvitsevat pitkän lämmittelyn ja hiljalleen ravi verryttelyn mukaan paranee, mutta ylämäkeen saatikka pehmeällä alustalla juoksemisesta ei tule mitään. Kaikista noista tunnusmerkeistä Salaman kyllä tunnistaa... Neljäs huolenaihe vähemmän ja ainakin taas toivoa luova kommetti oli kuitenkin myös se, että takavuohisten kipeytyminen nuorena on kovaa pääsevien hevosten vaiva. Ja meikäläinenhän uskoo taas seuraavan vuoden ajan vain tähän viimeiseen kommenttiin, kun kaikki muu tuntuu kaatuvan päälle. ;)

Jokatapauksessa ihan positiivisin mielin palattiin kotiin. Hevosen ei pitäisi olla iänpäivää rampa eikä siitä edelleenkään löytynyt mitään ylitsepääsemätöntä vaivaa. Toki tosiasia on taas se, että tauolla ollaan ja pitkällä sellaisella. Voikin olla täysin mahdollista, että Aatu on se hevonen, joka meidän tallista seuraavan kerran raveihin lähtee. Mutta uskotaan kovasti, että vielä jonain päivänä lähdetään raveihin molempien hevosten voimin.

Aatun kanssa treenailuja on päästy jatkamaan sentään ihan entiseen malliin. Kelit suosii ja orilla on jo kevättä rinnassa. Jaloista läytyy joka päivä tarhailun jälkeen uusia haavoja joiden hoitamiseen alkaa olla jo meikäläisen mittari täynnä... Mutta pitäähän niitä huolenaiheita olla ja tulla aina uusia, kun edellisistä päästään - kerta omistaa hevosia! Ratsastanut oon Aatulla muutamaan otteeseen, viimeksi toissapäivänä, jolloin Aatu ensimmäistä kertaa suostui kunnolla kävelemäänkin selästä käsin. Ihanaa, että se hiljalleen alkaa luottaa siihenkin touhuun ja malttaa rentoutua. Ohessa muutama kuva todisteeksi, että selässä tosiaan on oltu. Eikös olekin jo ihan hevosenkokoinen ja näköinen peli?
Huolettomia kevätpäiviä kaikille hevosista huolimatta. :)

7 kommenttia:

 1. Onnea hienoista klinikkakuulumisista!!
  Tuosta on hyvä jatkaa :D

  Ja Aatu näyttää jo kovin hienolta!

  VastaaPoista
 2. Siis apua! Missä väissä tuo ori on tuollaisiin mittoihin venähtänyt? Sehän oli ihan keskenkasvuisen näköinen vielä joulun aikaan. ;) Komee on poika. :)

  Varaapas pääsiäiselle muutama vapaapäivä, niin mä koitan suunnata sinne päin. :)

  T:Jenna

  VastaaPoista
 3. hienoa että Salaman ongelmiin apu löyty! ja Aatukin on päässyt lenkkeilemään :D

  Jorekin kävi ensimmäisellä ratsastuslenkillä (kaikki 10min) mutta kyllä oli ratsastaja tyytyväinen ja onnellinen ;D ;D harvoinpa sitä omalla kasvatillaan on päässy menee... :P kaikkein parasta tais olla se että käytävällä kiipesin selkään, päästin narut irti ja sanoin että mennäänkö? niin Jore lähti lompsimaan :D pariin otteeseen se meinas että mikähän on homman nimi ku tietä pitkin mentiin mutta ku takas päin käännyttiin se oli sitä mieltä että kyllähän nyt pitää ravata. kuski vain ei ollu samaa mieltä ja niin käveltiin kotia takas
  Blogissa on todistusaineistoa ;)

  VastaaPoista
 4. Kylläpäs tosiaan Aatu on kasvanut ja komistunut ja todella hienosti menee! Millonkas nähdään kuva kun Erkki on selässä? :DD

  Tosi hieno juttu, että sait laukaasta vastuksia Salaman propleemiin!

  VastaaPoista
 5. Siis vastauksia! hitsi ku ei päässyt enään korjaamaan kirjoitusvirhettä;)

  VastaaPoista
 6. Outi: Kyllä mulle klinikkaterveiset olikin suuren suuri helpotus. Vielä me Salaman kanssa täältä jalkavaivasuosta noustaan! "Ratsuherra"-Aatu kiittää kehuista! Ori on aina ori. ;)

  Jenna: Heh, Aatu on kyllä kasvanu viimeisen kuukauden aikana valtavasti. Tai karsinassa seistessä se edelleenkin näyttää keskentekoselta kasvavalta heinämahaiselta varsalta, mutta liikkeessä ori onneks jotenkin ryhdistäytyy ja komistuu. Aisoissa se on silti vielä paremman näköinen... Jospa siitä joskus vielä kasvais ihan aikuinen hevonen. ;) Mulla on pääsiäisenä pe ja la vapaata. Joko me silloin käydään hevosilla yhessä ratsastuslenkillä?

  Käpsy: Kyllä oli ihana, että Salaman jalkavaivoihin saatiin jokin selitys ja apu. Sinähän jo aikasemmin epäilit niitä etupolvia, joten kyllä sä jäljillä olit. Se vaan oli niin tasasen huono kaikista jaloista, ettei siitä oikein kotona taivutuksissa saanu mitään selvää... Siis apua, multa on menny sun blogi aivan ohi!!! Mistä mä sen löydän??? Miksei Merjankaan sivuilla oo linkkiä? ;) Tarttee pian sen osoitteen, että voin alkaa vakoileen sieltä Joren treenejä? Ja muutenkin vieraileen siellä päivittäisenä riesana. :)

  Merja: Juu, no toisinaan Aatu menee hienosti ja toisinaan vähemmän hienosti. Siinäpä sitä olis tavoitetta seuraavaks kymmeneks vuodeks, että iskän sais Aatun selkään. Harmi vain, kun sillä aina sattuu olemaan väärät kengät tai jotain muita oleellisia esteitä, kun ehottaakaan ratsastamista... Ja tällä erää oli ainakin positiivinen Laukaan reissu. Jospa se tästä. Mulla on muuten kans tässä ollu projektina tulla Viltsua kattoon - joku kaunis päivä toivottavasti ehin toteuttaakin suunnitelmani. :)

  VastaaPoista
 7. Ei muutakun tulet käymään! Täällähän minä korpelassa olen paitsi maanantaisin olen salilla;)

  Käpsyn sivut löytyvät osoitteesta: http://tarmo.vuodatus.net/

  VastaaPoista