Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.10.4.2011

Kauden yllätysavaus

Kevät on maailman parasta aikaa. Siitäkin huolimatta, että hevoset näyttävät karmeilta karvaa pudottaessaan, tarhat näyttävät karmeilta, kun kaiken alleen peittänyt lumi sulaa, hevosten jalat näyttävät karmeilta niiden kahlatessa päivät tarhojen rapakoissa. Ja Samu näyttää karmealta sen piehtaroidessa ulkona aina jossakin rapaputissa... Silti. Kevään valo ja lämpö tuntuvat oikein tervetulleilta asioilta upean lumitalven jälkeen. Ja joutsenetkin ovat palanneet takaisin, se on aina yhtä pysähdyttävä kevään merkki. :)

Kevään ainut huono puoli on, että se huonontaa meidän hevosten treenimahdollisuudet kotona taas ihan minimiin. Mutta viime talven jälkeen sitäkään ei pidä kyllä moittia, sillä lunta ja treeniolosuhteita oli kerrankin niin hyvin, että on omaa huonoutta, jos niitä ei ole päässyt hyödyntämään. Kaustisen radalla on käyty viime aikoina paljon ja se on ollut jo reilun viikon verran ihan hiekkapintainen kesärata. Joten olosuhteita treenaamiseen on kyllä nyt sitten siellä.

Salaman kausi avattiin todella erikoisissa merkeissä viime maanantaina Oulussa. Yllätyksiähän raviurheilu on aina tottunut tarjoamaan, mutta melkoinen yllätys oli kyllä se, että joskus raviurheilu voi yllättää positiivisestikin. Ja Salama. Sanat eivät tällä hetkellä riitä kertomaan, kuinka urhoollinen tamma se jälleen kerran startissa oli. Salama palasi radoille neljän kuukauden tauolta, jona aikana on kierretty metsäteitä satoja kilometrejä ja hoidettu jalkoja kuntoon Tampereen klinikalla. Ja hiitattu muutama kerta hiljaa Kaustisella. Starttiin tultiin olemattomin odotuksin, sillä lähtö näytti taukohevoselle liian hyvätasoiselta ja lisäksi Salkkarilla oli rasitteena 40 metrin takamatkakin. Kyytiin Salama sai sitten opetuslähtönsä Jaaran, joka oli varsin tyytyväinen tamman otteisiin jo lämmityksessä. Startissa toivoimme kuitenkin Salaman saavan vain nätin juoksun ja pysyvän muiden mukana koko matkan ajan. Kuskin mielestä Salama tuntui kuitenkin itse startissakin koko ajan todella hyvältä ja ajo oli sen mukainen. Mitään epäselvää hevosen urhoollisesta juoksupäästä ei toivottavasti kenellekään maanantain jälkeen jäänyt. Salama taivalsi ensimmäisen kierroksen neljännessä parissa ulkona ja viimeiset 1200 metriä se jyräsi väsymättömästi kolmatta rataa pitkin ja nitisti vastustajan toisensa jälkeen. Tamma taisteli niin täysillä, ei kumartanut ketään eikä ainakaan antanut periksi. Loppuun asti kolmatta jyräten kuolainta purren... ja maalissa toinen! Käsittämätön juoksu. Tauko, raparata, raskas juoksu kolmatta rataa kiertäen toivat tulokseksi uskomattoman kakkossijan ja kaikkien aikojen nopeimman Salaman juokseman ajan! Ennätys kirjataan heti 6-vuotiskauden ensimmäisen startin jälkeen lukemiin 31,8!!!!

Salamaa parempiluontoisempaa hevosta tuskin on olemassakaan. Kotona se on maailman kiltein hevonen, jolle käy kaikki. Talven ajan se on kirittänyt parhaansa mukaan Aatua lenkeillä, nyt ennen starttia se on koulinut pikku-Samua hevosen tavoille ja vetänyt varsaa lenkeillä perässään. Ja sitten se tulee itse starttiin kokeilemaan päivän kuntoaan ja tekee elämänsä esityksen. Salama on nöyrä, tunnollinen, rehellinen ja  järkevä. Sillä on kilpahevosen luonne, rautaiset hermot ja taistelijan tahto. Se, että sellainen tamma on sitten minun rakas hevoseni vetää tällä hetkellä vähän hiljaiseksi. Minun Salaisuuteni.

Oulun esityksen jälkeen omistaja on koittanut viikon verran koota omia ajatuksiaan. Salamalla on sentään ollut kaikki hyvin ja sitä on treenattu ihan entiseen malliin. Seuraavaa starttia olen haaveillut Seinäjoelle pääsiäiseksi, jos kaikki menee jatkossakin hyvin. Myös Aatu aloittanee kautensa tässä kuussa. Orille on saatu kesäkengät eteen ja se on sen merkki, että kohta ollaan valmiita starttiinkin.

Tallin pienin Samu-poika on pari viikkoa opetellut hevosen elämää meidän tallissa meidän oppiemme mukaan. Samaksi varsaksi sitä ei enää kyllä uskoisi, sillä varsin ihmisystävällinen ja utelias otus Samusta on kahdessa viikossa kasvanut. Nykyään sitä saa käsitellä lähestulkoon kuin hevosta kuuluukin, mikä nyt entisestään todistaa mielestäni sen, kuinka tärkeää jokapäiväinen käsittely varsoille olisi. Samu on lenkkeillyt pari kertaa viikossa Salaman perähevosena ja päässyt pikkulenkkien jälkeen pesulle kuten aikuisetkin hevoset. Karvaa olen nyhtänyt Samusta irti varmasti kottikärrykuormallisen, mutta toinen kuorma näyttäisi vielä olevan hevosessakin kiinni. Takaa-ajo-opetus olisi tarkoitus myös pian päästä aloittamaan. Kunhan vain ehtisi...

3 kommenttia:

 1. Siis WAU! Uskomaton kauden aloitus Salamalta! Syystäkin voit olla ylpeä hevosestasi :)

  Ihanaa, että pikku-Samu on edistyny noin lujaa vauhtia! Toivotaan että Aatukin pääsee aurinkoisissa merkeissä avaamaan oman kautensa :)

  VastaaPoista
 2. Onnea vielä kerran!
  Kylmät väreet tuli lukiessa sun selostusta =)
  Pitää käydä vielä netistä katsomassa Salaman lähtö!

  Tsemppiä tuleviin koitoksiin, toivotaan että kevyemmätkin juoksuolosuhteet tuottaa tuloksia ;D

  VastaaPoista
 3. Kiitokset Laura ja Outi. Salama järjesti kyllä niin iloisen yllätyksen kauden avausstartissaan, että sen voimalla jaksaa taas pitkälle. Toivotaan, että tänä vuonna pärjättäisiin vielä toistekin. Töitä on ainakin tehty kovasti hevosten ja niiden tulevien starttien eteen. Mutta niinhän ne treenaa kaikki muutkin ja kilpailu on järjettömän kovaa...

  VastaaPoista