Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.3.12.2012

Kausi pakettiin

Kuva viiden vuoden takaa. Yhteisen matkan alkutaival.
Aatu ja iskä ensimmäisiä kertoja lenkillä.

Nyt talvi on tullut! Viime päivinä pakkasmittari on pudonnut Toholammillakin aina 20 miinusasteeseen saakka ja vähän siihen on kieltämättä totutteleminen sen parin kuukauden plus viisi ja vesisadetta - jakson jälkeen. Lunta on vain ihan säälittävän vähän, mikä tarkoittaa ettei meillä edelleenkään ole kotona ajo-olosuhteita kävelyä kovempitempoisempiin lenkkeihin. Mutta lohduttaudutaan nyt vaikka sillä ajatuksella, että tuskin niitä tällä hetkellä on juuri kenelläkään muullakaan. Tämän päivän Salaman ja Samun hiittireissukin muuttui pakkastilanteen takia vain kävelyksi. Ja ihan tarpeeksi tarkenemista oli siinäkin lenkissä.

Aatun kanssa käytiin lauantaina vuoden viimeinen ravireissu Teivoon. Lopputulos oli surkea, sillä tavoilleen uskollisena Aatu muisti mokailla niinkuin aina, kun jostakin finaalista vain on kyse. ;) Aatu saa kuitenkin kaiken anteeksi. Sillä kaikesta huolimatta lauantai oli hieno ravipäivä ja täynnä uusia elämyksiä. Tiedättekö, kuinka kummalliselta tuntuu mennä hevosen kanssa T75-raveihin? Ja kun se hevonen sattuu olemaan lähtönsä suosikki? Kun perjantaina Satavarmaa katsoessa muuan ravimies nimeltä Kari Lähdekorpi pohtii Ponnen Aatoksen rastittamista 75-rivin varmaksi? Hei haloo, se on vain meidän Aatu!! Iloinen, touhukas, tollo Aatu. Ei se ole mikään sen kummallisempi hevonen! Ei se ole mikään seiskaviisvarma! Siihenhän pitää olla ihan hirmu hyvä hevonen! Niin. Kummalliselta se vain tuntuu. Teivossa Aatun lämmityksen jälkeen Vellu joutui heti haastattelijan tenttiin lämmitysfiiliksistä ja menestymisodotuksista. Ja Ravisuora kuvasi telkkariin Aatun hölköttelyä tallialueella. Kaikki tämä vain tuntuu ihan kummalliselta. Meille Aatu on aina ollut hyvä ja lahjakkaan tuntuinen hevonen, mutta se, että siitä puhutaan samolla adjektiiveilla vaikkapa telkkarissa tuntuu vain, no taas se sana, mutta kummalliselta.

Aatu puolivuotiaana. Meidän hevoset asuivat tuolloin Mikkolan tallilla.

Olin lauantaiaamuna taas puoli ysiltä yövuoron jälkeen kotona. Vaatteiden vaihto, aamukahvit, Salama ja Samu pihalle, Aatun puunaus ja kuljetuskuntoon varustaminen. Hevonen traileriin, kärryt ja kaikki muut kamppeet kyytiin. Ja hyvää yötä. Heräsin sitten Ylöjärvellä, matka meni ilmeisestikin hyvin, kun lievästi väsytti. ;) Perillä oltiin siis vähän ennen kahta. Teivossa oli -10 pakkasastetta ja lumisadetta. Aatu oli ravipaikalla rauhallinen. Ihanaa, että se vähän alkaa edes viisastua! Lämmityksessä kaikki oli Vellun mukaan kohdillaan, joskin samaan hengenvetoon tuli maininta, että rata on liian pöpperöinen Aatulle. Ja niinhän se sitten kai olikin. Meidän olisi pitänyt tajuta laittaa Aatulle pitemmät hokit, mutta eipä tajuttu. Siellä se sitten koitti sutia lyhyillä nastoillaan muiden mukana. Lyhyt laukka tuli lähtöön aja-komennolla, mutta ei juoksemisesta sen jälkeenkään mitään tullut. Hevonen pyöri tyhjää ja viimeisen takasuoran laukka oli takuulla jo jonkinlainen turhautuminen koko sutimiseen. Ei ollut todellakaan Aatun keli eikä meidän päivä. Loppumatkasta Aatu tykitti vielä joukon kiinni sen mitä lipsuttelultaan kykeni. Mutta eihän se enää mihinkään riittänyt. Maalissa kymmenes ajalla 29,6ke.

Aatun kausi piti Teivon jälkeen jatkua vielä startin verran ensi lauantaina Oulun T75-kierroksella. Mutta koko sarja meni peruutukseen hevospulan takia. Tätäpä se tahtoo olla. Kesällä karsittujen listat ovat pitempiä kuin ravien lähtölistat ja talvella sitten ei saada edes seiskavitosiin tarpeeksi hevosia mukaan. Tämän vuoksi Aatu pääsi aloittamaan talvitaukonsa viikkoa aiottua aikaisemmin. Ja hevonen on todellakin taukonsa ansainnut. Kausi on ollut kertakaikkisen komea. Startteja 15, voittoja 8 ja lisäksi yksi muukin totosija. Juostua rahaa tältä kaudelta 11 150€. Derbyfinaali oli takuulla koko kauden tähtihetki ja sieltä saatiin kutossijan lisäksi komea ennätys 26,0ake. Kaikenkaikkiaan kausi oli täynnä onnistumisia, upeita elämyksiä, hienoja ravireissuja. Aatu on 5-vuotistilastoissa vuoden 2012 voitokkain, 12. rahakkain ja 18. nopein. Ja meidän omissa tilastoissa maailman paras. ;)

Ensikohtaaminen. Aatu kasvattajansa Miinan luona Muurlassa.
 
Ja tilanne viiden vuoden kuluttua edellisestä kuvasta. Derbykarsinnoissa!

Salaman kausi ei kaikkien numeroiden valossa vedä vertoja sen edelliskaudelle. Mutta se kaikkein tärkein saatiin kuitenkin: Ennätys 26,7aly!!! Salaman kanssa on kauden aikana koettu ennenkaikkea upeita elämyksiä, joista ikuisiksi ajoiksi mieleen jää Rovaniemen juhannusravit ja Mikkelin kuninkuusravit. Ne muistot ovat hienoimpia kokemuksia, mitä Salaman kanssa koskaan on edes uskaltanut haaveilla. Kauden kahdestatoista startista saalis on kolme totosijaa, yksi jokaista lajia.
Ja sitten meidän "pikku" Samu. Samusta kasvoi kaksivuotiskautensa aikana tallin tulevaisuuden hevonen. Opetuslähdön läpäiseminen oli ainut merkintä mustaa valkoisella tältä kaudelta, mutta enempää ei sen kanssa toki voikaan saavuttaa. Aika ja tulevat vuodet näyttävät, mihin Samun rahkeet raviurheilussa riittävät.

Nyt on hetken hengähtämisen aika. Aatu saa parin viikon totaaliloman ja aloittaa lenkkeilyn ja kunnon kohotuksen kohti kuusivuotiskautta vasta joulun tienoilla. Siihen saakka se vain valvoo tarhassaan Salaman ja Samun lenkkeilyä ja lataa omat akkunsa.

Myös ihmiset saavat ladata raviakkunsa. Starttihevosia ei ole tallissa kuin kaksi, mutta aika monta ravireissua ollaan silti saatu kauden aikana tehdä. Kauden aikana kierrettiin viisitoista eri ravirataa, muutamat useampaankin kertaan. Toinen toistaan hienompia ravielämyksiä tarjosivat Rovaniemi, Oulu, Ylivieska, Kannus, Kokkola, Kalajoki, Kaustinen, Kajaani, Kuopio, Seinäjoki, Tampere, Vieremä, Jyväskylä, Mikkeli ja Turku. Kiitos!

Kiitos kuuluu antaa myös kaikille teille, jotka olette eläneet upeaa ravivuotta 2012 meidän kanssamme! On vaikuttanut, että etenkin Aatun menestys on kiinnostanut monia. On tuntunut uskomattoman hienolta huomata, kuinka moni on meidän kanssa jännittänyt hevosten startteja ja ilonnut niiden menestyksestä silloin, kun sen aika on ollut. Ihanat kaverit ja sukulaiset ovat jaksaneet kiertää meidän hevosten perässä raveissa ympäri Suomea. Aina sitä ei edes huomaa sanoa, mutta hienolta se kaikki kannustus ja mukanaeläminen tuntuu.

 Starttimatkat ovat kuitenkin vain ehkä kolmasosa niistä reissuista, mitkä hevosten kanssa on tällä kaudellakin auton kanssa kyytiä otettu. Hiittireissut Kaustiselle ovat kuuluneet joka viikko useampaan kertaankin treeniohjelmaan. Joten voinee kai sanoa, että ihan ajatuksen ja ajan kanssa töitä hevosten ja mahdollisimman hyvien ravitulosten eteen on yritetty tehdä. On erittäin palkitsevaa nähdä edes joskus myös oman työnsä tulokset. Työ jatkuu, treeni jatkuu, nälkä kasvaa ja haaveet elävät. Katseet aletaan pian kääntää jo ensi vuoteen.

Aatu Derbyssä. Ravikuvat kopioitu Sukupostista. Upeita otoksia!

6 kommenttia:

 1. Mahtava kausi teillä takana! Ja Aatu osoitti kiistattomasti kuuluvansa ikäluokan parhaimmistoon. Toivottavasti saatte treenata talven terveenä, teillä on käsissänne todellinen kultakimpale joka tulee tuomaan teille vielä monia ilon hetkiä :)

  Mukavaa joulunodotusta sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna kauniista sanoistasi. Aatu todellakin on kultakimpale ja välillä hirvittää, kuinka se saadaan vietyä ehjänä kilpailukaudesta toiseen, jolloin se toivottavasti kykenisi kehittymään sille tasolle, mihin sen rahkeet riittävätkään. Mutta huomisestapa ei kukaan tässä lajissa tiedä. Mennään siis päivä kerrallaan ja muistetaan olla onnellisia niistä huikeista hetkistä, joita Aatu on jo tarjonnut.

   Joulunodotus tahtoo olla yhtä hulinaa... Onneksi jouluksi pääsee sitten töihin. ;) Hyvää Joulua Sinulle!

   Poista
 2. Hieno Aatu :) On kiva seurata sellaista tarinaa, kun heppa on itse tehty varsasta juoksijaksi. Ja toisten menestys antaa uskoa itsellekin, että ehkä tässä hommassa voi olla jotain järkeä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) No juu, kyllä Aatun kanssa on aika alusta asti lähdetty töitä tekemään, vaikkei mikään oma kasvatti olekaan. Aatu oli viiden kuukauden vanha, kun se muutti meille. Hui, kuinka äkkiä aika onkin mennyt... Voi kuule, tässä lajissa tulee mieleen aika monestikin, että onkohan tässä ihan oikeesti mi-tään järkeä. ;) Mutta onneksi ne onnistumisenhetket ovat sitten kaiken sen arvoisia. Ja taas jaksetaan uskoa tulevaisuuteen. :)
   Hyvää Joulua Johanna!

   Poista
 3. Onnea Aatu!! Ihana blogi sinulla ja tekstejäsi on aina mukava lukea. Vesi vain valuu silmistä kun täällä elän mukana tunnelmiasi.. Olisi ihana joskus päästä ravitallille ajamaan ravureita, vaikka vain hölköttelemään, mutta ikävä kyllä aika ei riitä :( Onnea ja menestystä teille vielä kerran!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi. Mukava, jos blogi miellyttää. :) On totta, että hirmuisen aikaavievä harrastus tämä ainakin on, mutta jospa sinunkin elämässäsi tulee vielä aika, jolloin ehtii ravureita harrastamaan.

   Poista