Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.14.1.2013

Tammikuun treenejä

Aatu
 
Hengissä ollaan, vaikka hiljaista blogissa onkin. Minun tai hevosten elämään ei vain kuulu mitään ihmeellistä. Tällä hetkellä vain treenataan. Treenataan, treenataan, treenataan. Tammikuu onneksi tarjoilee siihen lähes vuodesta toiseen mitä mainioimmat olosuhteet. On lunta ja pakkasta. Metsätiet ovat vihdoin parhaassa mahdollisessa kunnossa (vaikka niitä edelleen päivittäin toki aurataan tai lanataankin) ja metsä itsessään niin kuvankaunis satumaa, että jos ei siellä ihmisenkin mieli rentoudu niin ei sitten missään.
 
 Hevosten treeniohjelma on kovin yksinkertainen. Liikettä. Aatu taitaa olla edelleen tallin ahkerin lenkkeilijä ja se on juossut viidesti viikossa metsässä. Salama ja Samu ovat aisoissa neljästi viikossa. Samulla ajetaan 10-13km lenkkejä ja vanhemmat hevoset juoksevat 11-20km lenkkejä. Ja kyllä jokaisesta ihan kunnolla höyry nousee, kun takaisin talliin päästään. Mutta niinkuin olen ennenkin sanonut: pohjat ensi kesän ja syksyn starttikunnolle ajetaan nyt.
 
Samu lähdössä tänään iskän kanssa lenkille
 
Salama tosiaan pääsi viikon jalkasairastaukonsa jälkeen normaalitreeniin heti klinikkareissun jälkeen. Se käytettiin Kaustisen klinikalla viime maanantaina. Turvotteleva vasen takajalka tai lähinnä vasen takavuohinen oli saatu kotikonsteinkin viikossa ihan suht normaalin näköiseksi, mutta silti minua vaivasi, että vuohinen oli sisäpuolelta aamuisin lämpimämpi ja hankositeen sisähaaran kohta aavistuksen turvoksissa. Oman mielenrauhani vuoksi halusin käyttää hevosen klinikalla, jotta jalka ultrattaisiin ennenkuin uskaltaisin ajaa sillä juoksulenkkejä. No, oli loppujen lopuksi ihan hyvä, että käytiin klinikalla. Sillä kun jalasta ajettiin karvat pois, näky ei ollut kaunis mutta paljonpuhuva. Koko vasen takavuohinen oli täysin vereslihalla. Vuohinen oli täynnä pistemäistä ihottumaa ja koko vuohisen iho ärtynyt, mikä tietenkin oli nyt vetänyt tulehduksen koko jalkaan. Mutta hankoside oli täysin kunnossa! Saatiinpa ultrauksen (tai siis karvojen ajelun) myötä selville kuitenkin jalan turvottelun syy. Älkää kysykö, mistä Salama on onnistunut keskellä talvea tuollaisen ihotulehduksen nyt itselleen saalistaamaan, mutta ei tässä lajissa moneen muuhunkaan kysymykseenkään saa koskaan vastauksia. Luulen kuitenkin, että syy löytyy Salaman jalkojen jatkuvasta kylmäämisestä ja käärimisestä. Tamman takavuohisongelmien vuoksi Salama seisoo melkein "aina" kylmäysletkuissa tai on jäät tai lumet jalkoihin käärittyinä. Kai se kosteus on sitten vain pikkuhiljaa muhinut karvan alla tuollaiseksi ihottumaksi ja kehittynyt siitä ihorikkeemiksi ja homma on ollut sitä myöten selvä. Eipä vain ole aikaisemmin karvan alle meikäläinenkään nähnyt. Mutta nyt näkee. :D Ajelin toisenkin takajalan kaljuksi, joten nyt ainakin auttaa kylmäys ja näkeepä samalla ihon kunnon. Jalkojenhoito siis jatkuu ja mulla on taas monenmoista uutta purnukkaa ja antibioottivoiteita ihonhoitoon... Hyvin jalat ovatkin lähteneet paranemaan ja nyt viikon kuluttua klinikkareissusta ne näyttävät jo ihan siedettäviltä. Ja mikä parasta, hevosta saa treenata normaalist niitä uusia, mitä  ihmeellisimpiä vaivoja ja ongelmia odotellessa... Niin ja toki taas dopingvaroaikojen umpeutumistakin saa hetken aikaa odotella.
 
 
Salaman pinkkisukkajalat. Vasen takavuohinen näyttää tässä kuvassa jo hyvältä!
 
 
Oriit tietävät jo, että kevät on taas ihan kohta täällä eli karva lähtee jälleen ja harjakiville on töitä. Maaliskuussa ne ovat jo ihan kesäkarvassa. Mutta jos nyt vielä hetken aikaa saisi talvestaki nauttia - pidetään pojilla sitten vain toppaloimet niskassa. :D
 
Loppuun muutama kuva tältä päivältä:
Kaunis Suomen talvi


MenoksiSamu lenkillä tänään. Samu näyttää tässä ihan miniltä,
 vaikka on se oikeasti ihan hevosenmitoissa. ;)Salama


Harmi


Illistys. "Minä en ainaskaan oo lähössä lenkille, ettäs tiedät..."

6 kommenttia:

 1. Ai, että ku on ihania talvisia kuvia ja hienoja hevosia!

  Tuota samun kuvaa tässä ihailenki sitten loppupäivän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on tällä hetkellä lumen ja pakkasen ansioista niin upeannäköistä, että pitäis melkein ehtiä kuvaamaan enemmänkin...
   Mutta sais olla ees joskus valostakin. Mutta, ootko huomannu, etä päivä on jatkunut ja nyt näkee ajaa viiteen asti! Hahaa, kohta on kesä! :)

   Poista
 2. Voi jestas tuota Samua! Miten se voi olla jo noin iso ja hieno ja ihan ravihevosen näköinen :D :D
  Auts noita Salaman jalkoja O.o Eipä olis arvannut, että siellä tuollainen vaiva piilee =/ Mutta onneks vika on selvillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samu on ihan erimallinen rakenteeltaan kuin meidän muut hevoset. Se on niin iso ja pitkärunkonen, että sitä saa ihan huoletta ruokkiakin, toisin kuin näitä meidän muita pallomahoja...

   Niinpä. Oli kyllä taas niin hämärä jalkavika, ettei olis uskonutkaan. Mutta ehkäpä mä hoidan mieluummin kuitenkin tuota ihottumaa kuin jotain hankkarivikaa, jota jo vähän kauhukuvia maalailin.

   Poista
 3. Sinulle on haaste!

  Salamalle parantumista, onneksi syy löytyi ja on hoidettavissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Jep, tämä jalkavika sentään pitäis olla korjattavissa. :)

   Poista