Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.16.1.2013

Haastehommia

No niin, näitä haasteita on sadellut nyt vähän sieltä sun täältä. Kiitos niistä! Koskaan aikaisemmin en ole näitä tehnyt, mutta nyt ajattelin näpytellä vastauksia, kun ei oikein muutakaan kirjoittelemisen aiheita ole. Jos joku jaksaa lukea tämän loppuun, niin onnittelen.
Enkä haasta samaan rumbaan ketään, koska luulen, että kaikki ne blogit, joita itse luen, ovat haasteen joko jo tehneet tai sen ainakin saaneet.
11 faktaa itsestäni:
1. Kirjoitin ylioppilaaksi 2005 ja sen jälkeen opiskelin Vaasassa sairaanhoitajaksi, joksi valmistuin jouluna 2008.
2. Olen työskennellyt neljä vuotta sairaanhoitajana Kokkolassa, Keski-Pohjanmaan Keskussairaalan teho-osastolla.
3. En ole koskaan ollut oikeassa työhaastattelussa
4. Ostin oman talon kaksi vuotta sitten.
5. En ikinä haluaisi asua kaupungissa. Opiskeluaika Vaasassa riitti kaupunkielämäksi.
6. Opiskeluaikanani työskentelin usean vuoden ajan parina iltana viikossa Koti-Pizzassa. Pizzahimo ei tuona aikana ainakaan hävinnyt...
7. Olen ratsastanut 19 montelähtöä mutta ajanut vain kolme kärrylähtöä. Ehkä Samusta vielä tulee mulle joskus montehevonen, toiset on monteen vähän vääräntyylisiä hevosia.
8. Meidän oma talli on rakennettu vuonna 2008. Hevosten saaminen kotiin on ollut varmasti konkreettisin muutos hevosharrastuksessa näiden kaikkien vuosien aikana.
9. Oon tallista ja sen siisteydestä ihan fanaattisen tarkka. Siivoan mieluummin siellä kuin kotona...
10. Minulla on myös kuorma-autokortti
11. Näiden faktojen keksiminen oli äärettömän vaikeaa...
Sitten vastauksen Lauran kysymyksiin:


1. Minä vuonna ostit/sait ensimmäisen oman hevosesi?
Nopsa syntyi "tilausvarsana" 14.6.1999 eli samana päivänä minusta tuli hevosenomistaja.

2. Mikä on suurin kilpailusaavutuksesi hevosten kanssa?
Merkittävintä ja mieleenpainuvinta oli päästä Salaman kanssa viime kesänä mukaan Mikkelin kuninkuusraveihin. Oli upeaa olla ravivuoden päätapahtumassa mukana oman hevosen kanssa. Aatun kanssa on puolestaan toteutettu monta unelmaa sen päästessä kilpailemaan suurissa ikäluokkalähdöissä. Ne on hetkiä, jotka muistaa ikuisesti.

3. Mainitse yksi ominaisuus hevosessasi/hevosissasi jonka muuttaisit (yksi jokaisesta, jos hevosia useampi)?
Jaa-a, en tiedä ominaisuuksista, mutta vikapaikkoja haluaisin korjata! Salamalle muuttaisin paremmat takavuohiset, Aatulle mahan ja Samulta suoristaisin vähän turhan sapelissa olevia etujalkoja... Oliskohan niillä sitten mitään vaivoja? ;D

4. Mainitse yksi ominaisuus itsessäsi jonka muuttaisit?
Kärsimättömyys.

5. Mikä hetki tähänastisessa elämässäsi on ollut onnellisin?
Hankala sanoa. Elämässä on ollut paljon hienoja hetkiä, upeita tapahtumia. Nopsan saaminen oli varmasti yksi kaikkein onnellisimmasta tapahtumista. Ja sitten ehdottomasti oman tallin rakentaminen ja se päivä, kun Salama ja Aatu muuttivat omaan talliin.

6. Mitä vielä haluat elämässäsi saavuttaa?
Menestystä raviurheilussa.

7. Hevonen päämerkillä vai ilman? Jos päämerkillä, niin millä päämerkillä?
No, ei kyllä mitään väliä. Tottakai päämerkilliset hevoset on hienoja, mutta jos totta puhutaan, niin pääasia, että hevonen vain osaa juosta. ;)

8. Rakkain hevosystäväsi vuosien varrelta? huom! vain yksi! Mikä siitä tekee erityisen?
Ehdottomasti ensimmäinen oma hevoseni Tuulen Nopsa. Se opetti nin paljon hevosenomistamisesta, raviurheilusta ja ihan vain elämästäkin. Saavutuksiltaan Nopsa ei yllä lähellekään tallin nykyisten hevosten tasolle, mutta tärkein ja rakkain hevonen se tulee aina olemaan.

9. Oletko tyytyväinen elämääsi juuri nyt?
Olen.

10. Jos lähdet ulos lauantai-iltana, millaisesta ohjelmasta iltasi todennäköisesti koostuu?
Heh, luultavasti mennään Titan kans grillille tai pitsalle. Baari-ihminen en ole, enkä muista milloin lauantai-iltaa on sellaisessa tullut vietettyä. Varmaan kunkkareissa - ja silloinkin oltiin lähinnä jonossa. ;)
 
 
11. Minkä merkkinen auto sinulla on? (jos ei ole autoa, niin mikä on lempiautomerkkisi?)
Ajelen Audilla, jonka äiti omistaa ja jota minä käytän. Reilua.Ja Johannan kysymykset vastauksineen:

1. Mikä ärsyttää tällähetkellä eniten hevosharrastuksessa?
Komppaan Johannaa; Ajanpuute. Luulen kylläkin, ettei sellaista aikamäärää olisikaan, mitä en saisi hevosten kans kulumaan.

2. Milloin koit viimeksi ahaa-elämyksen, ja mikä se oli? (liittyen hevosharrastukseen).
Hmm. No, en nyt keksi tähän mitään muuta, niin sanotaan vaikka sitten ahaa-elämykseksi tuo Salaman takajalan turvottelun syyn selviäminen.3. Jos sinulla olisi mahdollisuus valita ihan mikä tahansa kuljetuskalusto (auto + traileri, tai ihan hevoskuorma-auto jne) niin millaisen auton/yhdistelmän valitsisit ja miksi?
Niin paljon kuin minä tämänhetkisestä traileristamme tykkäänkin, niin haave on joskus omistaa Umeån kahden hevosen hevoskuljetusauto. Ai, että ne on vain niin hienoja ja käteviä.

4. Missä näet itsesi vuonna 2026?
Huh, minä täytän tuolloin 40! Kääk. Onneksi sinne asti ei tarvitse nähdäkään!
Toivottavasti elämä rullaa samaan tapaan sisältäen töitä ja hevoshommia.

5. Mikä on hevosesi paras ja huonoin piirre/ominaisuus? miksi?

Salaman paras piirre on sen umpirehellinen luonne ja juoksupää. Huonointa heikot jalat. Ilman kultaista päätään se ei olisi koskaan jaloillaan juossut niinkään kovaa kuin se on nyt juossut.
Aatun kohdalla parasta on sen lahjakkuus juosta, ravi on sille äärettömän helppoa. Huonoin piirre on ainakin tässä vaiheessa sen laukkaherkkyys.
Samulla on kivan lunki luonne, eikä se vedä hernettä nenään yhtään mistään. Huonointa, noh, vielä sillä ei ainakaan ole minkäänlaista kilpailuviettiä, se ei vain tajua, miksi pitäisi niin kovasti hätäillä.

6. Lempi varusteesi, hevosen varuste tai hoitotarvike/tuote, miksi?

No tämä oli ainakin helppo! Loimet. Mä oon niiden suhteen ihan liian tarkka. Kaikilla meidän hevosilla on omat loimet, omilla väreillä, eri loimet raveihin, hiitille ja kotiin... Ja niitä tuppaa ehkä olemaan vähän liikaakin, VAIKKA kaikkia tietenkin tarvitsee, ainakin luultavasti. ;)
Jos taas omia varusteita ajettelee, niin näin talvella jokaisen ajolenkin jälkeen arvostan suuresti Wahlstenin talviajopukua. Tarkenee.

7. Jos kilpailet, mikä motivoi kehittymään ja kilpailemaan (ratsun tai ravurin kanssa)?
Ennenkaikkea raviurheilua harrastetaan tietenkin omaksi iloksi, mutta kyllähän se niin on, että vain ravit motivoi ravihevosen valmentamiselle ja kyllä kilpaileminen on sen kaiken harrastamisen tähtäin ja tavoite. En usko, että kaikkia kolmea hevosta jaksaisi treenata niin tunnollisesti,
jos niillä ei tähdättäisi raveissa menestymiseen. Tai edes sinne pääsemiseen. Se, että edes joskus menestyy ja näkee oman työnsä tulokset motivoi kaikista eniten. Ja pitkään.
8. Jos voisit muuttaa jonkun asian, ihan minkä vain, mitä muuttaisit nykyisestä ja miksi?

Lisäisin vuorokauteen lisää tunteja.

9. Jos saisit valita maan, lajin ja hevosen, missä olisit valmentautumassa tai kilpailemassa, mitä lajia ja millä hevosella? Miksi?
Suomenhevosihminen ei lähde Suomesta mihinkään. ;)

  10. Jos joutuisit vaihtamaan hevostasi jonkun ystäväsi/tutun kanssa, kenen tai millaiseen hevoseen vaihtaisit ja miksi? Ei ole pakko nimiä kertoa! :)
Oon tylsä, mutta en haluaisi vaihtaa hevosta kenenkään kanssa, koska kyllähän omista hevosista tulee väistämättä vähän ylitärkeitäkin. Mutta Aatulla on niin juoksijaveli, että se kyllä kelpais. ;)

11. Mainitse yksi asia, tapahtuma, ihan mikä vain, mitä odotat kaikista eniten vuodelta 2013, ja miksi juuri sitä?

Hankalaa. Vastaan, että Samun koelähtöä.
Olisi hienoa saada virallisesti kolmas starttihevonen talliin.


 

3 kommenttia:

 1. Kiitos vastauksista, kiva lukea :) Onko teidän tallissa jotain kivoja/käteviä yksityiskohtia, joista tykkäät? Joskus ostin aiempaan pikkutalliin messinkisen hevosenpäänaulakon, josta kauheesti tykkäsin (jäi sinne, kun istui karsinan ulkokulmaan hyvin). Sellasia laittaisin omaan talliin, jos sellainen olisi!

  VastaaPoista
 2. Näihin oli ihan kiva vastaillakin - vaikka jotkut kysymykset olikin älyttömän vaikeita. :D En tiä, miks mulla vaan yleensä jää nämä haasteet tekemättä.

  Hmm, ylipäätänsäkin tykkään koko tallista - koska se on oma. ;) Mutta ihan perustalli meillä on. Viisi karsinaa, pesupaikka, loimenkuivaushuone (tämä oli ihan ehdoton pakko pakko!!) ja valjashuone. Rehulato sais olla isompi, sinne nyt tunnetusti kertyy kaikkea ja pelkät heinät, purut ja kärrytkin vie jo paljon tilaa. Mutta yksityiskohtia. Noh, sanottaisko vaikka sitten tuo päätyovi, joka tässäkin kuvassa näkyy. Se on lähinnä ilmaseks saatu Osuuspankin ulko-ovi. Musta se oli aluksi ihan järkyttävä, ei yhtään talliin sopiva ja halusin siihen tyyliin vanerit ikkunoiden eteen. Mutta pikkuhiljaa aloinkin tykätä siitä, lasiovi tuo talliin paljon valoa ja ainakin eläinlääkäri oli siihen aivan ihastunut. Ja toinen ihana asia on pakastin. Jalkavaivasen hevosen kanssa se säästää niin paljon aikaa ja hermoja, kun kylmäysjäät saa suoraan tallista.

  VastaaPoista
 3. Niinpä onkin, hauska ovi :) Meillä myös pakastin tallissa, mikä on todella kätevää! Näin talvella tosin tulee säilytettyä kylmäkääreet kuljetuskopissa jo valmiina starttiareissuja varten...

  VastaaPoista