Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.18.12.2013

Ravikausi 2013

Ihan ensiksi tilannetiedotus sairastuvalta. Hevoset ovat taas terveitä ja päässeet jopa jonkin verran jo lenkkeilemäänkin. Kuumetauti ei onneksi koskaan tarttunut Salamaan, mutta oriit sairastivat sitten varmasti senkin edestä. Tulipahan tuollainen virustautikin nyt nähtyä, ei meillä ikinä aikaisemmin hevoset ole noin sairaita olleet. Sekä Aatulla että Samulla korkea kuume kesti viisi päivää. Nuo päivät jatkuvasti 40-41 asteen välillä seilannut kuume uuvutti hevoset kyllä ihan totaalisesti. Hurjin mitattu kuumelukema Aatulla oli 41,3 ja Samulla 41,4. Aatu käytettiin kerran klinikalla nesteytyksessä ja Samu oli kahteen otteeseen tiputuksessa. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Tästä on suunta taas toivottavasti vain ylöspäin.

Kuumetauti laittoi kuitenkin lopullisen pisteen meidän tallin hevosten ravikaudelle 2013. Olisi siis kai jonkinlainen yhteenvedon aika ennen kuin katseet ja tavoitteet aletaan lopullisesti siirtää uuteen ravivuoteen.

Kulunut ravikausi oli meidän tallin osalta kaikkien aikojen vuosi! Hevoset tehtailivat komeaa jälkeä, me saimme kokea uskomattomia ja unohtamattomia kokemuksia ja elimme todeksi monta unelmaa! Jokainen tallin kolmesta hevosesta voitti kauden aikana ja jokainen paransi ennätyksensä uusiin lukemiin. Vuoden aikana kierrettiin hevosten kanssa kolmetoista ravirataa, muutamat toki useampaankin kertaan. Jännittäviä, ilahduttavia ja ikimuistoisia ravielämyksiä koettiin ympäri Suomea. Kiitos Rovaniemi, Oulu, Ylivieska, Kajaani, Kaustinen, Härmä, Vaasa, Jyväskylä, Tampere, Mikkeli, Forssa, Joensuu ja Kuopio.

           Aatu reissasi kauden aikana monella raviradalla. Tässä ollaan Joensuussa.


Aatun kausi oli huikea: 16 starttia, joista 6 voittoa, 1 kakkonen ja 4 kolmostilaa. Rahoitta se jäi vain kolmesti ja tuli niillä kerroilla aina hylätyksi laukkojen takia. Kilpahevosena se kehittyi ja rutinoitui kuluneen kauden aikana paljon. Toki se edelleen sähläsi joskus omia juttujaankin, mutta kaikenkaikkiaan ori oli kauden aikana kummallisen suoritusvarma. Mielestäni se oli vain yhteen kauden starttiin huono ja se oli tuo kauden viimeiseksi jäänyt startti T75-finaalikierroksella Teivossa. Kauden alussa harmiteltiin pitkään Aatun kanssa todellista sarjojen puutetta ja tuntui, ettei oikein tiennyt missä hevoselle kerää vuoden aikana kaikki sen tarvitsemat startit. Kesän mittaan hevonen kuitenkin alkoi itse löytää omat sarjansa ja yhtäkkiä meillekin selvisi, että Aatu on 75-tason hevonen. Ja sittenhän niitä sarjoja olisi ollut tarjolla vaikka joka lauantai. ;) Kauden aikana Aatusta tuli valiojuoksija, mikä oli meille äärettömän suuri etappi. Valiojuoksijaori. Omassa tallissa. Huh huh.

Aatu

Tunnepuolella suurin saavutus Aatun kanssa oli sen voitto kuninkuusraveissa. Minä olen kiertänyt viimeiset 17 vuotta kaikki kuninkuusravit. Jokainen kesä kunkkariyleisössä on vain kasvattanut sitä haavetta, että kunpa joskus oma hevonen juoksisi näissä raveissa. Viime vuonna Salama toteutti Mikkelissä tuon haaveen ja tänä vuonna pistettiin vielä paremmaksi; sekä Salama että Aatu osallistuivat Suomen suurimpiin raveihin. Tunne oli ihan epätodellinen. En osaa vieläkään sanoa mitään järkevää kuninkuusraviviikonlopun viimeisestä lähdöstä. On edelleenkin vain hämmennys. Epätodellisuus. Riemu. Ilo. Liikutus. Voitto. Ponnen Aatos. Suurien unelmien toteuttaja. Maailman paras hevonen.

Joensuussa, lämmitysajossa.

Aatu oli Kuopiossa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna huikean hyvä. Silti uskallan väittää, että se elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Rovaniemellä vielä parempi. Minun mielestäni Aatu ei ole koskaan eikä missään ollut niin hyvä kuin se Rovaniemellä oli. Mykistävä. Ylivoimainen. Voittaja.

Aatu on ollut meidän mielestämme aina äärettömän lahjakas hevonen. Sen kanssa värkätessä ja raveja kiertäessä on muistettu olla siitä kovasti kiitollisia ja kuviteltu aina, että koskaan meidän kohdallemme ei enää satu vastaavanlaista juoksijalahjakkuutta. Ei kunnes sitten tuli Samu. Se on hevosena täysin eriluonteinen ja erityyppinen hevonen kuin Aatu, mutta kummasti sekin vain pistelee töppöstä toisen eteen. Toukokuussa juostussa koelähdössä Samu täräytti tauluun lukemat 34,9 ja teki valtavan hienon juoksun. Samu starttasi 3-vuotiaana vain kerran. Ja voitti kerran. Samu on yksi Suomen kaikkien aikojen nopeimmista 3-vuotiaista suomenhevosista. Vuoden 2013 tilastoissa se on kolmanneksi nopein ja kaikkien aikojen tilastoja vertaillessa neljänneksi nopein kolmevuotias suomenhevonen. Kukaan ei ole koskaan 3-vuotiaana juossut uransa ensimmäisessä startissa kovempaa kuin Samu tänä kesänä.

Samu koelähtöpäivänä

Samu koelähdön lämmityksessä kotiradalla Kaustisella.

Orien meriiteistä huolimatta Salama on ollut silti kauden suurin yllättäjä. Tamman kanssa piti harrastella tänä vuonna raviurheilua ihan vaan huvin vuoksi ja miettiä kenties vielä kesällä sen astuttamista. Kuinkas sitten kävikään. Salama teki 8-vuotiaana uransa hienoimman kilpailukautensa, siitäkin huolimatta, että se loppui jännevamman takia auttamatta liian aikaisin. Kauden aikana Salama paransi molempien lähetystapojen ennätyksiään ja kilpaili koko kesän äärettömän varmasti.
Kesäkengät alla (nekin useimmiten vielä pois) ja ufot perässä Salama teki komeita ja sitkeitä esityksiä.  Kaiken kaikkiaan Salama juoksi kauden aikana 12 starttia, joista voitti yhden, sijoittui kolmesti toiseksi ja kerran kolmanneksi. Kuskin sanoja lainaten: "Huima tasonnosto".

Salama Vaasassa kesäkuussa.

Kauden aikana saavutettiin niin paljon. Paljon enemmän kuin ikinä olisi uskallettu toivoakaan. Hienoja elämyksiä ei tietenkään voi mitata rahassa tai vertailla tilastoissa, ja juuri ne elämykset ovat kuitenkin niitä hetkiä, jotka raviurheilussa muistaa ja joiden hetkien takia töitä tehdään. Vuosien määrätietoinen, periksiantamaton ja ahkera työnteko hevosten hyvinvoinnin ja valmentamisen eteen sai tänä vuonna useita hienoja palkintoja: loistosuorituksia ja mahtavaa menestystä. Silti suurimmat ihmeet ovat hevoset itse. Salama, Aatu ja Samu. Sanotaan, että timantit ovat ikuisia. Toivon todellakin niin. Sillä meidän tallissa on kolme sellaista.

Meillä on loistava tiimi ympärillämme. Yksin me emme olisi tänäkään vuonna saavuttaneet mitään. Suurensuuri kiitos kuuluu hevosten hovikuskille ja -hiittaajalle Vellulle, kengittäjälle Jyrille, Teivon ja Kaustisen klinikoiden henkilökunnalle ja hierojalle Lauralle.  Loppuun vielä nöyrimmät ja kauniimmat kiitokset kaikille teille, jotka olette eläneet ravivuotta 2013 meidän kanssamme. Teidän mukanaeläminen ja kannustus on tuntunut hämmentävältä. Aidolta. Ja niin hienolta.

Salama lähdössä raveihin.

18 kommenttia:

 1. Upea oli kyllä teidän ravivuosi, ja mielenkiinnolla odotetaan uutta, varsinkin Samun osalta:) Hyvää Joulun aikaa teille!

  VastaaPoista
 2. Teillä oli kyllä niiin henkeäsalpaavan upea ravivuosi, jota on ollut aivan ihana ja etuoikeus seurata!
  Ja tätäkin postausta lukiessa tulee vaan kyyneleet silmiin silkasta onnesta ja ilosta kuten oikeestaan kaikissa muissakin sun kirjoittamissa teksteissä..!
  Ihanaa joulua koko tiimille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuinka ihana kommentti. Kiitos Hilla. Me saimme hevosten kanssa tänä vuonna niin paljon hienoja elämyksiä, että vasta jälkeenpäin aikaa ymmärtää kaiken sen hienouden. Kunpa mahdollisimman moni pystyisi myös saavuttamaan hevostensa kanssa niitä samoja huikeita tunteita.
   Rentouttavaa Joulun aikaa Sinulle, perheellesi ja hevosille. Sitten vain innosta puhkuen kohti Uutta Vuotta!

   Poista
 3. Teillä on kyllä upea vuosi takana ja toivottavasti yhtä upea vuosi edessä näiden hevosten kanssa. hyvää Joulua koko porukalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy olla onnellinen tästä vuodesta ja toivoa, että edes jotain vastaavaa olisi vielä edessäpäinkin. Kiitos ja Hyvää Joulua!

   Poista
 4. Koko ajan puski kylmätväreet läpi kun tätä luki, teidän menestys on todellakin ansaittua! Toivottavasti ens kausi on vähintään yhtä hieno :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi. Toivotaan hevosille terveitä päiviä ensi vuoteen niin päästäisiin ainakin taas harrastelemaan raviurheilua. :) Hyvää Joulua!

   Poista
 5. Tippa linssissä! Pahnan tuoksuista Joulua ja Menestyksekästä ravivuotta 2014! t:Jenni & Onni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein Rentouttavaa Joulunaikaa ja Onnellista Ravivuotta Jenni teillekin.
   Toivottavasti taas törmäillään jossain ensi vuonnakin. :)

   Poista
 6. Hieno ja ansaittu ravivuosi takana, toivotaan monia erittäin hyviä kausia myös tulevaisuuteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja hetkiä oli täynnä tämä vuosi, tulevaisuudesta ei hevoshommissa kukaan uskalla sanoa yhtään mitään. Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

   Poista
 7. Upea vuosi ja upeat saavustukset! Onnea vielä niistä!

  Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Leppoisaa Joulunaikaa ja Onnellista Uutta Vuotta Sinullekin!

   Poista
 8. Teidän vuosi sujui kyllä pääosin onnellisten tähtien alla - mahtava juttu! Toivotaan että tuuli on yhtä suotuisa ensi kaudellakin, tuureja matkaan vanhoille konkareille ja jännityksellä odotetaan Samunkin otteita tulevana vuonna! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, viime kesänä hevoset saivat kilpailla terveinä ja onneksi se joskus näkyi tuloksissakin. Voi, tuleekohan Samulle vähän paineita, kun niin moni sanoo odottavansa sen ensi kautta... Huh, saa nähdä kehdataanko tulla radoille sen kanssa olleskaan. ;)

   Hyvää Joulua Sinulle, perheellesi ja hevosille. Menestystä ja terveyttä seuraavaan ravikauteen!

   Poista
 9. Taas tuli tippa linssiin kun luin tätä postausta. Paljon vielä onnea upeista saavutuksista ja tsemppiä uuteen vuoteen :)

  - Sanni

  VastaaPoista