Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.19.3.2014

Ihmisten ilmoillaTällä viikolla Keski-Pohjanmaalle tuli uusi talvi. Pakkanen ja lumi keskelle ennenaikaista kevättä vaatii taas ihmismieleltä vähän sulattelemista. Lauantaina arvoin kovasti ennen Salaman kengitystä, joko tammalle voisi laittaa kultakengät alle, kun ajokelit ovat olleet jo pitempään varsin kesäiset. Kaikeksi onneksi alle laitettiin vielä kuitenkin hokkikengät, mikä kerrankin osoittautui oikeaksi ratkaisuksi, kun kerta talvikin vielä päätti palata.

Ennenaikainen kevät on ehkä vähän hämännyt ihmisiäkin ja ravirintamalla on tuntunut, että nythetikohta on päästävä starttiin tai kohta koko kesäkausi on mennyt ohitse. ;) No, ehtiihän sitä ehkä vielä kun viitsii kalenteriinkin välillä vilkaista. Treeni on nyt silti hyvin hiittipainoittaista ja hevoset ovat käyneet juoksemassa Kaustisen rataa ympäri. Salama on edelleen iloinen treenaaja, kuten näistä seuraavista kuvistakin voinee päätellä.

Salama ja iskä 17.3.2014

"Turhaa sinä siellä kärryillä pruutuutat, kyllä minä tiedän mikä tämän homman nimi on...."

Salama ja Viltsu ja ensimmäinen yritys keväästä 2014

 


Oripoikien kanssa otettiin askel lähemmäs oikeaa ravikauden aloitusta ja molemmat vierailivat tiistai-iltana Kaustisen harjoitusraveissa. Olipahan pitkän starttitauon jälkeen todellista luksusta päästä hevosten kanssa ihmisten ilmoille. Ihan huippua. Kaustisen harkkarit olivat hevosmäärältään lähestulkoon oikeisiin raveihin verrattavissa, sillä mukaan oli ilmoittautunut lähemmäs 90 hevosta, jotka oli jaettu yhdeksään lähtöön. Aatu oli ilmoitettu 1.35 sarjaan ja Samu 1.40 sarjaan. Kaustisella lumista (mutta hyväkuntoista) rataa töllistellessä ei voinut millään uskoa, että juuri edellispäivänä Salama oli käynyt Viltsun kanssa juoksemassa hiittiä täydellisellä kesäradalla. Suomen luonto se osaa olla yllätyksellinen...

Vähän masentavasta lumisateesta ja talvikelistä huolimatta oripojat tekivät meidän harkkarireissusta varsin mukavan ja juoksentelivat oikein positiivisella otteella lähtönsä läpi. Ensinnäkin paras positiivinen asia oli hevosten käytös. Oriit eivät kehdanneet esittää olevansa mitenkään lähesriippuvaisia ja Samukin käyttäytyi koko illan ajan kuin hevosen kuuluukin. Heinien ihmeellisellä voimalla se asettui katoksen karsinaan odottamaan omaa vuoroaan yllättävän sopuisasti, kun sillä oli ohjelmassa vasta viimeinen lähtö.

"Tukka laitettiin letille ja sitten mut teljettiin tänne kaltereiden taakse!"


Aatu-raasu joutui juoksemaan omassa sarjassaan kolmentoista lämminverisen seassa. Se lähti matkaan yhdeltä takamatkalta ja juoksi lämminverijoukon perässä viimeisessä parissa sisällä. Kunniakkaasti se roikkui muiden mukana ja kärjen lopettaessa 25-vauhtia Aatu vielä ohitti muutaman vastustajansa ja saavutti kärkeä. Aika oli 32,6 ja sijoitus 11. Hevosen esitys oli yllättävän hieno ja antoi taustajoukoille tärkeitä vastauksia talven treenien jälkeen. Kyllä ne vauhdit näköjään ovat Aatulla kuitenkin tallessa, vaikka kuinka meikäläisiä asia epäilyttäisikin. Aatulle teki hyvää saada kovempi harjoitus kroppaansa ja sitä kautta kierrettyä vauhtiruuveja hiljalleen enemmän auki kuin kiinni.

Aatu kerkesi juosta 43 oikeaa starttia ennen kuin tuli osallistumaan elämänsä ensimmäisiin harjoitusraveihin... ;)


Yli viiden kuukauden tauon jälkeen tuo voilokki Aatun kyljessä näyttää niiiiiiin hyvältä.

Samun lähdössä juoksi se itse mukaan lukien kolme suomenhevosta ja kuusi lämminveristä. Samu lähti numerolla kaksi matkaan. Lähtökiihdytyksessä se heitti peitsille ja siitä muutaman laukka-askeleen jälkeen raville, mutta sen jälkeen homma alkoi luistaa. Samu pääsi juoksemaan toisena sisällä ja sai mukavan selkäjuoksun. Hevonen näytti matkan aikana ankaran hienolta ja kuulemma tuntuikin siltä. Samu ylitti maalilinjan toisena ajalla 36,0 ja kiisi viimeisen puolikkaan lämminveririntamassa melkoista haipakkaa. Mitäpä siihen mitään enää sanomaan. Samu oli parempi kuin edes uskottiin ja tunnelmat esityksen jälkeen olivat sekä mykistyneet, onnelliset, helpottuneet että pelokkaat.

Kilpailukauden kynnyksellä on odottavat ajatukset. Tämä uusi talvi ehkä hieman hankaloittaa suunnitelmia, mutta ehkä tästä vielä kevät ja kilpailukausi saadaan aikaiseksi. Ehkä. Niitä ongelmia ja suunnitelmienmuutoksiahan tässä jos missä lajissa tulee aina, kun jotain edes meinaa etukäteen suunnitella. Päivä kerrallaan elämästä ja hienosta harrastuksesta nauttien. :)6 kommenttia:

 1. Lähtölistoja selaillaan siis tarkasti;) Jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, ainakin joskus huhtikuun puolella voi alkaa selailemaan.

   Poista
 2. Aatun vatsanseutu näyttää samalta kuin velipojan =) Ruoka on näemmä tarttunut hyvin kiinni, mutta onneksi se sulaa nopeasti parin startin myötä. Loistavaa ravikesää teille toivotellen, Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi älä Jenni muuta sano. :) Jokakeväinen (tai no jokahetkinen) ongelma, että Aatu on paksu kuin kantavat tammat. Tämän suvun pojat ne omaa aivan käsittämättömän rehunkäyttökyvyn. Aatun elintasomaha ei edes lähde pois, vaikka kuinka kovaa sitä treenaisi tai ajaisi hiittejä, mutta kuten sanoit, onneksi muutama startti tiputtaa kilot pois. Kunhan aluksi vain kehtaisi ilmoittaa tuon tynnyrimahan johonkin starttiin. :D
   Kiitos, toivon menestyksekästä ravikesää teillekin! Milloin Onni tulee starttiin?

   Poista
 3. miksi tuo rintaremmi on niinärsyttävän ylhäällä että on kaulan kohdalla, eikö voi alemmaksi laittaa?? häiritsevän näköistä, niinkuin painaisi hevosen kaulaa ja hengitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, rintaremmin voi laittaa alemmaksi. Salamalla on kuitenkin niskasekki ja kun laitoin ohjat vielä rintaremmin alta, niin rintaremmi nousi niskasekin vaikutuksesta ylöspäin. Tajusin itsekin asian vasta katsoessani näitä kuvia. Salama juoksee kilpaa Y-rintaremmillä, joten tällöin ongelma poistuu, eikä toivottavasti häiritse enää sinuakaan.

   Poista