Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.23.9.2015

Toivoa Teivosta!

Tiistainen totosija Teivosta toimivalla Samulla! Tarvitseeko muuta sanoa? Jippii!!

Kolmossija Tampereen iltaravien viimeisestä lähdöstä ei voisi ihmisestä varmaan enää paremmalta tuntua. Ei voisi, ei, kaikkien viimeisen vuoden tapahtumien jälkeen. Samu on tullut takaisin. Huolista huolimatta. Eilinen ravireissu jää historian kirjoihin sanoilla: Onnistuminen vuonna 2015. Eipä olisi uskonut, että tämmöinenkin päivä tulee vielä tänä vuonna vastaan.

Teivon yöraveista ei valitettavasti ole kuvia. Tämä on Samusta koelähtöpäivältä Kaustiselta.

Eilinen ei ollut ennakkoon mitenkään erikoinen lähtö, mutta Samun ihmisille se oli jatkon kannalta ihan äärettömän tärkeä tapahtuma. Muutamien hiittireissujen, parien harjoitusravien ja yhden koelähdön jälkeen Samu palasi rikospaikalle nöyränä ja toimivana ravihevosena. Kuukausi sitten en ollut ihan varma tämmöisestä lopputuloksesta. Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä, eikä Samun pään sisälle kukaan onnistu näkemään, mutta tässä vaiheessa ollaan enemmän kuin onnellisia, että hevosen kanssa on ilmiselvästi tehty oikeita oivalluksia ja harjoiteltu oikeita asioita. Ja puettu päälle oikea varuste. Hyppyremmi oli se varuste, joka sai Samunkin nöyrtymään ja pysymään maan kamaralla jalat maassa.

Samu


Jussi ajoi Samulla eilen ensimmäistä kertaa. Se ei jännittänyt, sillä minun silmissäni aika mitäänpelkäämätön ja paljonkokenut Paavola oli nytkin kyydissä. Jussi onnistui täydellisesti ja hevonen pelitti hienosti. Samu lompsutteli lämmityksessä neljä rinkiä rataa ympäri rauhallisen ja seesteisen oloisena. Jo sen jälkeen uskallettiin huokaista. Samulla oli ravien viimeinen, kolmastoista lähtö, joka starttasi varsin yövuoromaisena aikana vartin yli kymmenen! Samulla oli ohjelmassa täyden matkan voltti, kaksikymppiä pakkia, voilokissa numero 11 ja voltissa lähtörata viisi - tai periaatteessa kai nelonen yhden poisjännin takia. Volttiin tullessa minun mielestäni Samulla oli hetken aikaa sellainen ilme, että en sitten todellakaan ala mitään piirileikkejä tässä leikkimään, mutta samalla silmänräpäyksellä Jussi sai sen ajatukset käännettyä ja sittenhän tuo olisi pyörinyt piiriä taas vaikka kuinka kauan. Lähtö onnistui ensimmäisellä yrityksellä. Samu lähti hyvin matkaan ja sai paalun hevosia jo kiihdytyksessä kiinni. Hetken aikaa näytti, että Samu saa ihan loistavat juoksuasemat kolmannessa ulkoparissa, mutta ensimmäisellä takasuoralla paikat menivät kuitenkin sen verran uusjakoon, että yhtäkkiä Samu olikin jossain joukon perällä, viidennessä parissa ulkona. Se näytti jo aika toivottomalta tilanteelta. Kierroksen jälkeen kolmas rata kutsui useaa kilpakumppania, mutta Jussi piti Samun toisella radalla. Edelleen se oli kaukana kärjestä ja ihan paketissa. Viimeisen takasuoralla Jussi kuitenkin pääsi kääntämään Samun sisäradalle ja lasketteli sisäkautta hetkessä mukaan kärkiporukkaan. Viimeisessä kurvissa latu aukesi sen verran, että Samu pääsi sisäradalta kiriin kolmannelle kiriin. Ori tuli vahvasti loppuun ja oli maalissa kolmantena uudella volttiennätyksellään 27,1ke. Niin hienoa ja niin suunnattoman helpottavaa.

Samu harjoitusraveissa 15.9.2015.

Totosija piristi tottakai kovasti meidän Samun taustajoukkojen mieltä. Mutta tärkeintä ja parasta koko reissussa oli ehdottomasti Samun käytöstapojen ja toimivuuden palautuminen normaalihevosten moodiin. Väsymyksestä huolimatta kotimatkalla oli huomattavasti paremmat tunnelmat, kuin vuosi sitten Samun kanssa samaisista Kriteriumkarsintaraveista palatessa jännevammadiagnoosin kera. Kotona oltiin puoli neljältä yöllä. Samun hoitamisen ja suihkun jälkeen ei tarvinnut paljoa unta odotella.

Tänä päivänäkin on ilahduttanut ajatus, että Samulle saa jatkossa katsella uutta starttia eikä koelähtöä. Jos ei muuta niin viime aikaisen ongelmavyyhdin jälkeen osaa taas iloita ihan pienistä ja kerrassaan kummallisista asioista. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan (voiko joskus tässä lajissa mennä, kysynpähän vain?) niin Samu starttaa seuraavan kerran ensi viikon perjantaina Kaustisella.

Uusia ongelmia odotellessa nautitaan hetkisen aikaa tästä onnistumisesta.


Harjoitusraveista viime viikolta. Kuvassa Samu ja kaksi Samun kuskia. :)

10 kommenttia:

 1. Onnittelut!! Upea Samu!! :)) Mihin tuon himmentäjän käyttö perustuu? Tai mitä sillä haetaan? Ja onko tuo hyppyremmi ihan oma varusteensa vai onko se sovellettu jostakin muusta, en muista koskaan nähneeni tuollaista missään myynnissä. Selailin tuossa yhtenä päivänä vanhoja kirjoituksiasi ja silmiini osui kirjoitus Aatun(?) ruokinnasta, kuinka olitte tehneet muutoksia ja se oli auttanut, mistä mihin vaihdoitte ja miksi? Ei tokikaan ole näihin pakko vastata, anteeksi raivostuttava uteliaisuuteni :D Itse kamppailen tällä hetkellä yhden hevosen ruokinnan kanssa, ongelmana löysä(hkö) vatsa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Himmentäjällä pienennetään hevosen näkökenttää, sillä on siis sama tarkoitus kuin silmälapuilla, mutta näkökenttä pienenee eri vinkkelistä. Arat, säikyt ja turhia kyttäilevät hevoset voivat hyötyä himmentäjästä. Samulla sen tarkoitus on nimenomaan pienentää näkökenttää, jolloin hevosen pitäisi alkaa luottaa enemmän kuskiin ja kuskin tekemiin suuntavalintoihin.

   Aatu on tosiaan meidän hevosista ollut aina se herkkämahaisin. Se on vähän stressiherkkä ja reagoi nimenomaan mahallaan. Aatulle on kokeiltu monenlaista ruokaa, se on syönyt kauraa, Krafftin rehuja, melassileikettä yms. Viimeisin ja kaikkien onnistunein vaihdos oli kuitenkin siirtyminen Racing Selectediin. Hyvä rehu, jota syö tällä hetkellä kaikki meidän hevoset. Suosittelen kokeilemaan myös Progut Farmia löysämahaiselle hevoselle. Toisille hevosille auttaa toiset muutokset, toisille toiset. Jatkuvaa opiskeluahan tämä on kaikilla osa-alueilla. :)

   Poista
  2. Jäi vastaamatta vielä tuohon hyppyremmi-kysymykseen. Eli se on ihan oma varusteensa ja raveissa ihan sallittu varuste. Toki se on niin harvinainen, että eipä niitä kyllä monella hevosella näe. Varusteopas sanoo vain, että hyppyremmin on oltava soljellinen remmi, joten sinällään kai sen voi soveltaa vaikka potkuremmistä.

   Poista
  3. Oi kiitos oikein paljon kattavasta vastauksesta! :)

   Poista
 2. hienoa teidän tiimi, olette onnistumisenne ansainneet ;)

  VastaaPoista
 3. Onnittelut totosijasta, upea Samu tiistaina Teivossa kyllä nähtiin :) Noi palkinnot vaan ei paljoa lämmitä :( Mutta toki tässä startissa oli tärkeämpää ihan muut asiat ja ne isommat rahat odottaa teitä vielä. Kiva kun oot vihdoin vaihtanut Samun varsakuvan pois tuolta ylänurkassa mutta toki siitä ois ollut paljon upeampia kuvia, sellaisia missä se lentää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Kuten näkee ja huomaa, oon tosi laiska ja huono tekemään blogin ulkoasulle mitään muutoksia. Hyvä kun viitsii silloin tällöin tänne kirjoitella... Mutta Samun kuva oli kyllä jo aiheellista päivittää uudempaan. Ite tykkään tuosta nykyisestä kuvasta, koska minusta Samun ravi näyttää siinä voimakkaalta, rullaavalta ja eteenpäinvievältä -sellaiselta kuin minun mielestäni ravihevosen ravin pitäisi mielellään näyttää. :)

   Poista
 4. Mahtavaa että olette saaneet Samun taas kulkemaan! :) Minuakin kiinnostaa tuo hyppyremmi, onko se siis sama remmi kuin potkuremmi, mutta toisin päin? En ole koskaan nähnyt sitä tuolla nimellä myynnissä. Varusteoppaassa se kyllä on mainittu.

  Minua häiritsee teidän hevosten kuvissa aina se, kun on niin huonoryhtisiä kuskeja, tekisi mieli sanoa että selkä suoraksi. :D Mutta teidän hevoset tosiaan lentävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa tehtiin oikeita muutoksia ja oikeita asioita, joista Vellulle kuuluu kyllä kaikki kiitos.

   Meidän paikallinen varusteliike, maailman paras laatuaan, Valjasliike Saarinen teki Samulle hyppyremmin. Ilmeisesti niitä ei tosiaan ole myynnissä, kun eipä tarve vaikuta kovin suuri olevan enää nykypäivän hevosilla. Varmasti hyppyremmiksi voi tarvittaessa käyttää potkuremmiä tai mitä muuta tahansa soljellista remmiä. Jonkin verran pitempi tuon hyppyremmin kuitenkin pitää olla kuin potkuremmin - ainakin Samun mitoilla.

   Voi ei, ja minä kun olen sitä mieltä, että kuskien ajoasennot ovat kyllä ihan kaikista pienimpiä murheita tässä lajissa... :D

   Poista