Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.



28.1.2017

Takkuinen tammikuu

Tammikuinen sumu.

Kaikki voi muuttua silmänräpäyksessä. Koko elämä. Huominen, tulevaisuus, haaveet ja suunnitelmat. Ihan kaikki. Jokainenhan sen tietää. Silti. Kun se muutos sitten tulee omalle kohdalle, ei siinä mitkään fraasit kuitenkaan auta. Olen lukenut tuon viimeisen kirjoittamani blogitekstini moneen kertaan. Jotta muistaisin, kuinka hyvältä sitä tuntui kirjoittaa. Olin maininnut viime vuoden viimeisinä päivinä, että olisin voinut elää tuota vuotta pitempäänkin. Allekirjoitan kaiken tuon edelleen. Niin olisin. Tammikuu on ollut yhtä pettymystä. Selviytymistä aamusta iltaan ja illasta aamuun. Mutta nyt ollaan jo tässä. Lopussa. Ehkä helmikuusta tulee helpompi.

Pettymyksiä on koettu siis sekä henkilökohtaisessa elämässä että tallin puolella. Kaikki vain tuli vielä niin samaan syssyyn. Samu ontui pari viikkoa sitten lenkille lähtiessä vasenta etujalkaa. Sivuhuomautuksena tähän mainittakoon, että suomenhevosten jalat ovat muuten talvella aika karvaiset. Kun jalasta ajoi karvat pois, löytyi alta lämmin ja puristusarka etusääri. Ei tarvinnut arpoa tai arvailla. Ilmiselvä jännevamma. Alkoi jalan raivokylmäys pettymyksen kyyneliä nieleskellen. Näinhän tämän ei pitänyt mennä. Hyvän peruskuntokauden jälkeen tästä olisi pitänyt tulla Samun vuosi.

Tosiasiahan on, että Samun vasemman etujalan pinnallinen koukistajajänne on hajonnut kerran aikaisemminkin; 4-vuotiskaudella, kriteriumkarsintojen kynnyksellä. Siitä on kaksi ja puoli vuotta. Nykyään en enää edes osannut pelätä jännevamman uusiutumista, koska hevonen on kestänyt starttailua tähänkin asti. Samu on toimimattomuutensa takia järjestänyt jänteelle joskus melko koviakin rasituksia ja se on joutunut olemaan aika hurjissakin kolhuissa ja tilanteissa mukana. Ja kaiken jänne on kestänyt. Nyt Samu on rauhoittunut, takana on hyvä ja ehjä kilpailukausi. Nyt Samulla on ajettu hiljaisia ja pitkiä peruskuntolenkkejä hyvillä pohjilla, sillä meillä ei ole moneen vuoteen ollut niin hyviä talvitreenausolosuhteita kuin nyt. Lisäksi Samun kengityksestä ollaan oltu todella tarkkoja. Kaikki on tehty niin hyvin kuin ollaan osattu. Ollaan oltu huolellisia ja tarkkoja ja hoidettu hevosta hyvin. Silti. Tämä typerä tammikuu sai tuon jänteenkin kuitenkin hajoamaan.

Pari viikkoa kuljeskeltiin melko synkissä tunnelmissa. Pettymys oli niin kova, että ensiksi Samu oltiin jo laittamassa kokonaan pois ja sitten se oli lähdössä pariksi kuukaudeksi Mikkeliin kuntoutukseen. Pois edes omista silmistä. Tuntui, että itseltä ei enää löydy yhtään motivaatiota aloittaa taas samaa kuntoutusrumbaa alusta saakka.

Viime maanantaina käytiin sitten Samun ja Aatun kanssa Tampereen klinikalla Kimmon syynissä. Samun jännevamma-diagnoosi varmistui. Vamma on eri kohdassa kuin aikaisempi vamma. Hyvä asia on, että vaurioalueella on myös tervettä kudosta. Siellä ei siis ole mitään sellaista "onkaloa", johon esimerkiksi kantasoluja voisi ruiskuttaa. Huono asia on, että vamma on alhaalla, osittain jännekanavan sisällä, mikä tekee paranemisesta hankalampaa tai ainakin hitaampaa. Voi olla mahdollista, että jos paraneminen ei lähde suunnitellusti etenemään, niin jalka täytyy leikata, jolloin jänteelle tehdään lisätilaa katkaisemalla tukiside. Koska omat näkemyksemme olivat aika synkät, niin kysyimme Kimmolta suoraan, kannattaako Samua ylipäätänsä enää kuntouttaa. "Kannattaa, jos muuten uskoo hevoseen", oli kokeneen eläinlääkärin selkeä näkemys. Hän myös sanoi, että kuninkuusravien päälähdöissä juoksee joka vuosi hevosia, joilla on ollut samanlainen vamma. Mutta lisäsi myös, että tokikaan kaikki eivät kilpailurasitusta tule kestämään. Niin kummalliselta kuin se tuntuukin, niin ennuste oli valoisampi, kuin mihin olin etukäteen varautunut.

Aatu Tampereen klinikalla.

Yksi tosiasia on myös, että Samu on oikeasti tavallista parempi hevonen. Eihän se ollut kerennyt oikeasti näyttää kykyjään kuin vähän sinne päin, mitä sillä oikeasti sisässä on. Samun kanssa on tehty niin paljon töitä, että siitä onnistuttiin saamaan vielä toimiva kilpahevonen. Kovan kuoren alle jäi niin paljon potentiaalia, vauhtia ja lahjoja. Tuntuu turhauttavalta, ettei Samu pääsisi tai sille annettaisi vielä mahdollisuutta päästä oikeasti näyttämään niitä myös koko muulle raviväelle. Ja niinkin olen kuullut sanottavan, että: Asiat, jotka tuntuvat mahdottomilta ovat juuri niitä, joiden eteen on taisteltava kaikista eniten.

Klinikkareissulle palatakseni. Aatun hankoside sai nyt terveen paperit. Uutinen on hieno, koko kuukauden paras asia, mutta jotenkin sen fiilistely on hukkunut nyt muiden murheiden alle. Aatu on saanut tähän saakkakin hölkätä lenkkejä pari kertaa viikossa, mutta nyt sen kanssa saa lääkärin luvalla aloittaa nousujohteisen valmennuksen. Aatun loukkaantumisesta alkaa olla puolisen vuotta, joten ei tämä kyllä todellakaan kovin hätäisen ihmisen hommaa ole! Jos jotain positiivista koitetaan väkisin hakea, niin Samun sairasloman takia Aatun valmennukseen pystyy keskittymään nyt vielä vähän paremmin ja huolellisemmin. Ja iskähän nauttii, kun pääsee taas ajamaan Aatulla kunnon lenkkejä. Hänelle Aatu on hevosena kuitenkin aina se ykkönen.

Murehdin tätä Samun jalka-asiaa töissäkin taannoin ääneen. Sanoin, että jalan ennuste kestää kilpahevosen rasitusta on vain 50%. Työkaverini kuunteli ja sanoi, että siinä on se toinenkin puoli. Täydet 50% mahdollisuus, että se kestääkin. Lisäksi hän sanoi, että: "Hei, me pelataan ihan tohkeissaan joka viikko Euro Jackpottiakin ja siinä voittomahdollisuus on paljon olemattomampi." Niin. Jäin miettimään. Nyt kun löydän itseni Samun jalkaa kylmäämästä tai käärimästä, niin huomaan sisuntuneeni. Tämä peli on vielä ihan kesken. Ja se pelataan loppuun asti.

Vilman kanssa lenkille lähdössä

10 kommenttia:

  1. Moikka!
    Olen lukenut blogiasi jo usean vuoden ajan, mutta en ole vielä kertaakaan kommentoinnut. Tekstiä lukiessa tuli kuitenkin tunne, että nyt on pakko.
    Jännevammat ovat kyllä niin sieltä ja syvältä, mutta lohdutuksena voi ajatella, että monet aktiivit ottavat kontolleen mielummin sen jännevamman kuin ongelmat esimerkiksi hengitysteissä.

    Täälläkin on yksi jännevammapotilas kuntoutuksessa ties monettako kertaa ja aina olemme päättäneet, että tämä on viimeinen kerta, kun kuntoutukseen lähdetään. Kuitenkin hevonen on tavallista parempi, minkä hevonen on myös osoittanut. Siksi kuntoutukseen on aina lähdetty, vaikka uskoa ja toivoa se vaatii, koska kuntoutettava ei ole mikään helpoin eläjä. Se on ainakin opittu, että pitää olla kiitollinen jokaisesta treenilenkistä, koska koskaan ei tiedä, milloin se on viimeinen.

    Jotenkin tuntuu siltä, että joskus asiat sujuvat kaikilla elämän osa-alueilla liian hyvin ja sitten alkaa pelkäämään sitä, kun tuleekin se päivä, että rysähtää. Näin on käynyt myös minulle, joten tiedän lähes miltä sinusta tuntuu. Voimia ja jaksamista sinulle! Et ole koskaan yksin, vaikka siltä se voi joskus tuntua. Hevoset ja työ ovat parasta terapiaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi.
      Olipa ihana, että kirjoitit tällä kertaa kommenttisi. Kiitos siitä ja kaikista kannustavista sanoistasi. Ne tulivat tarpeeseen.

      Huomaa kyllä, että tiedät mistä puhut. Jännevammat ovat niin raivostuttavia. Aikaa ja hermoja vaativia kuntoutettavia ja palkaksi siitä saa sitten elinikäisen pelon takaraivoon, että kuinka kauan jänne kestää. Hajoaako se ensimmäiseen hiittiin, starttiin, startin jälkeisenä päivänä vaiko milloin? Mutta lohduttavaa on tietenkin, että ajan kanssa moni jännevamma voi parantua ja hevonen voi kuntoutua vielä entisenlaiseksikin. Kuten sanoit, kaikkien vaivojen kanssa sitä paranemismahdollisuutta kun ei ole ollenkaan.

      Kuntoutusprosessista tekee toki edes vähän miellyttävämmän se, että hevonen on hyvä. Ja että se on itse jo hyvyytensä näyttänyt eikä kaikki ole omaa luulottelua. Sitä paitsi, ei ne huonot ikinä hajoakaan. :D

      Miksihän se onkin niin, että joskus asiat sujuvat kaikilla elämän osa-alueilla hyvin ja sitten kun se takkuaminen alkaa, niin joka puolelta alkaa sataa kaikkea ikävää. Eteenpäin on kuitenkin mentävä, eihän tässä muutakaan vaihtoehtoa ole. Sitten jonain päivänä huomaa, että päivässä on jo vähän helpompiakin hetkiä. Työ ja hevoset ovat kyllä parasta mahdollista terapiaa ja pitävät arjen tiukasti kuosissa. Lisäksi minulla on ihanat ystävät, joista saan olla erityisen kiitollinen.

      Ihanaa talven jatkoa sinulle ja kaikkea hyvää tähän vuoteen.

      Poista
  2. Eihän tää raviurheilu olisi siin hirveän kivaa jos aina aurinko paistaisi ja hummat olis terveitä... Teitä on kuitenkin onnistanut isolla kädellä noiden hevosten suhteen kun olette niin hienoja saaneet. Vaikkakin yksi joutuu sairastuvalle niin toinen kuntoutuu, Varsassakin on vain uskoa ja unelmia tuossa vaiheessa, ja uutta unelmaa syntyy keväällä ;) tammikuu on ihan per***stä, toivottavasti kevätauriko hellii mieltä ja sydäntä jo ensikuussa. Leuka pystyyn ja kohti uusia haasteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan tuokin on. Epäonnistumisten ja pettymysten jälkeen ne pienemmätkin onnistumiset tuntuvat vielä paremmalta. Raviurheiluun kuuluu loukkaantumiset ja sairastauot, ja ne on elettävä, jos tätä lajia haluaa harrastaa. Onneksi nyt sentään on useampi hevonen, että kaikki ei ole ihan yhden kortin varassa. Siksi itse jaksaa sen toipilaan kuntoutustyönkin paremmin. Uusiin unelmiin on vain uskottava. <3 Kiitos sinulle kaikista kannustavista sanoistasi. Oikein mukavaa ja onnellista kevään odotusta sinulle!

      Poista
  3. No voi #####!!! Eihän voi olla todellisia nämä tuurit!

    Ja mie niin ymmärrän siuta! Tuit ja kannustit meitä samoissa murheissa ja nyt ne samat lämpimät ajatukset myös teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on kuule just niitä raviurheilun tuureja. Sieltä ja syvältä.

      Ne jotka ovat samat hetket eläneet, tietävät kyllä kuinka kaksijakoiset tunnelmat ovat. Mutta periksihän ei olla totuttu antamaan... Ja taas mennään. Toisaalta tuntuu hyvältä tietää, että muutkin on vastaavasta suosta noussut takaisin radoille asti. Mielenkiinnolla seurasin teidän radoillepaluuta ja hattua nostin kyllä, että sitä päivää vielä vähän lykättiin. Kyllä se siitä vielä iloksi muuttuu. Niin teillä kuin meilläkin. Kiitos sinulle tsempeistä!

      Poista
  4. Minä lukisin näitä postauksia mielelläni vähän useamminkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiinnostasi. On mukava, että joku näitä höpinöitäni oikein odottaakin. :) Tällä hetkellä on vain tuntunut, ettei ole mitään kirjoitettavaa, kun ei ole mitään ravijuttujakaan kerrottavaksi. Ja kieltämättä vähän kiirekin on ollut. Mutta lupaan yrittää kirjoitella säännöllisesti. :)

      Poista
  5. Voi Miia! Ymmärrän niin tunteen. Itse olen kaksi päivää itkenyt ja kylmännyt oman hevoseni jalkaa. Jalka on vielä niin turvoksissa, ettei prosentteja voida vielä varmuudella sanoa, mutta arvio oli 40. Hurja määrä jossittelua ja itsesyytöksiä. Tuntuu, että maailma murtuu ja taivas tippuu päälle. Mutta eikö täältä suosta nousta, kun kerran ne muutkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että moni hevosenomistaja samaistuu tähän sinun ja minun tunteeseen. Tässä lajissa kun niin monesti pettyykin - ja pahasti. Mutta onneksi pahinta pettymystäkin seuraa aina jonkinlainen sisuuntuminen. Ja sen jälkeen tulevaisuus näyttää taas edes vähän kirkkaammalta. Paljon tsemppejä sinulle hevosesi kuntoutukseen!

      Poista