Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.11.3.2011

Yhteistyön tuloksena Toholammin ravit


Kyllä sunnuntain voittajien kelpaa...

Viime maanantaiaamuna ryntäsin tallista tavallista tiuhemmalla askeleella sisälle ja vauhdilla tietokoneelle. Nettiin. Hippoksen sivut. Tulevat ravit. Kaustinen 13.3. Lähtölistat. Ja siellähän ne todellakin olivat! Toholammin ravipäivän lähtölistat nimittäin. Nopea vilkaisu ja helpotuksen huokaus; kaikki sarjat olivat koossa. Toinen vilkaus vähän tarkemmalla silmäyksellä ja sitten alkoi jo hymyilyttämään; hyvätasoisia täysiä lähtöjä ja tuttuja lamppilaisia hevosiakin mukana. Kolmas kerta listojen lukua ja ai että, kuinka ylpeä minä olinkaan. Historian ensimmäiset Toholammin ravit on järjestetty yhteistyössä Kaustisen raviradan, Toholammin yrittäjien ja Toholammin Hevosjalostusyhdistyksen kanssa. Ravit ravataan Kaustisella ensi sunnuntaina klo 14.

Toholammin Hevosjalostusyhdistys on varmasti kaikkien muiden hevosalan järjestöjen tapaan pieni ja tiivis yhdistys. Jäseniä on vähän ja toimijoita vielä vähemmän. Kaiken toiminnan järjestäminen koetaan turhaksi, työlääksi ja tappiolliseksi. Joten toimintaa on vuoden aikana liian vähän. Koska pakollisia menoja on kuitenkin aina esimerkiksi meille niin tärkeän harjoitusraviradan kunnossapitoon liittyen, kääntyy tilikauden tulos liian helposti miinusmerkkiseksi. Toimintaan tarvittaisiin rahaa ja sen saamiseksi tarvittaisiin toimintaa. Jollaisen järjestäminen vaatii talkoohenkeä, yhteistyötä, ponnisteluja, joustamista, ideoita ja paljon avuliaita käsipareja. Ei ole kuulkaa yksinkertaisia asioita 2011-luvun Suomessa!

Raviporukka on sisukasta. Periksi ei olla totuttu antamaan, sillä aina täytyy olla uskoa parempaan. Pieni porukka jakaantuu tarvittaessa moneksi. Loppujen lopuksi ne ovat aina samat naamat, jotka raveissa myyvät makkaraa, jotka osallistuvat yhdistyksen kokouksiin, jotka ovat valmiita raahaamaan jonkinsortin talvitapahtumaan tai varsanäyttelyyn sekä naapurin grillin että  sukulaisten lapset yleisöksi ja oman tallin hevoset esiintymään. Raveissa samat henkilöt ovat hevosen omistajia, valmentajia, ohjastajia, sponsoreita, hoitajia ja toimitsijoita. Yhteisen hyvän eteen on muuntauduttava moneksi ja oltava monessa mukana. Näin se vain menee.

Toisaalta voi tietenkin olla niinkin, että tiiviiksi hitsautuneeseen porukkaan on suhteellisen vaikea päästä "ulkopuolisen" yhtäkkiä sisälle. Mutta kun olisi edes niitä yrittäjiä... Ravit eivät saisi olla niin sisäpiirin nautintoa kuin se todellisuudessa on. Raveihin tarvitaan uutta yleisöä ja sitä kautta uusia ideoita, uutta talkooväkeä, uusia hevosenhoitajia, uusia hevosenomistajia, uusia harrastajia, uusia kasvoja, uusia hevosia, uusia unelmia.

Oli ihailtavaa huomata kuinka positiivinen suhtautuminen Toholammin yrittäjillä oli Toholammin ravipäivää kohtaan. Nykypäivänä talous on itse kullakin takuulla tiukilla eikä markkinointiin ole suuria setelinippija varaa panostaa. Silti pääosin Toholammin yrittäjät lähtivät positiivisella mielellä leikkiin mukaan ja pistivät kortensa kekoon eli ropposensa likoon. Sunnuntaina Kaustisella Toholammin yrittäjät saavat olla tyytyväisiä ja Toholammin Hevosjalostusyhdistys uurastuksestaan ylpeä. Kaustisella ajetaan kaikkien aikojen ensimmäiset Toholampi-ravit eli kaikki ravipäivän lähdöt on nimetty lamppilaisten yritysten mukaan. Toto-tv näyttää ympäri Suomen yli 800 pelipisteessä suoran ravilähetyksen ja lisäksi tietenkin jokaisella on mahdollisuus katsoa ravit kotisohvalta ostamalla eurolla live-kuvan raveista kotitietokoneelle. Raveja on sponsoroimassa sellaisia yrityksiä, sellaisia yrittäjiä, jotka eivät ole aikaisemmin olleet missään tekemisissä hevosten tai raviurheilun kanssa. Uhkarohkeutta tai ei, mutta juuri tätä raviurheilu tarvitsee! Sillä jos kaikki menee nappiin, näistä yrittäjistä saadaan tulevaisuudessa uusia raviurheilun ystäviä.

Minä taas pidän tärkeänä sitä, että ravit jäävät myös hevosten taustajoukoille mieleen. Ainakin voittajille. Siksipä jokaisessa lähdössä voittaja saa komean sponsorin logoin varustetun palkintoloimen ja hevosenomistajalle jää konkreettinen muisto pokaalin muodossa. Sillä kukapa niillä palkintorahoilla kauaa hevoshommissa haukottelee? Loimen ja pokaalin ansiosta muisto säilyy kirjahyllyssä ja hevosen selässä (tai tallin seinällä) ikuisesti.

Ei käy kieltäminen sitä tosiasiaa, että alkuvuoden aikana töitä on saanut tehdä ravien eteen. Välillä on usko omaan tekemiseenkin ollut lujilla ja muutamat vapaapäivät on saanut pyhittää tyystin yhdistyksen toiminnalle. Mutta sehän sitä talkootyötä yhteisen hyvän eteen juuri onkin. Loppu hyvin kaikki hyvin. Kun omien hevosten puolesta ei ihan vielä pääse raveihin jännittämään, niin on upeaa, että ainakin koko Toholammin yrittäjien ja lamppilaisten hevosten puolesta saa nostaa peukut sunnuntaina pystyyn. Ja olla ylpeä siitä, että niin pieneltä paikkakunnalta kuin Toholampi löytyy vielä tarmokkuutta, reiluja yrittäjiä ja yhdistystoimintaa.

Toivottavasti mahdollisimman moni tulee viettämään kevätsunnuntaita meidän kanssamme Kaustiselle. Nähdään raveissa!

5 kommenttia:

 1. Kummipojallasi on tarkoituksena tulla elämänsä ensimmäistä kertaa raveihin (kun vihdoin ja viimein päiväravit kyseessä), tiedä vaikka kummitätiinsäkin törmäisi.:) Mutta toivomme kyllä sunnuntaiksi huomattavasti parempaa säätilaa kuin viime päivinä, muuten joudumme ehkä jättämään väliin..

  VastaaPoista
 2. Tuo on niin totta, että nykyajan yhdistystoiminta on sitä, että muutama vakionaama tekee aina kaikki hommat ja loput valittaa, että miksi ei ole ikään mitään tapahtumia.. Sitten kun kysellään lisää tekijöitä, niin ei oo. Kun olis kumminkaimankoirankusettajan kanssa jotain muuta yms.

  Mua ei jotenkin enää edes huvita olla yhdistystouhussa mukana tällä hetkellä, monta vuotta olin. Meidän koirakerhossa olin joka ikisissä kissanristiäisissä järjestämässä, ottamassa ilmoittautumisia, kisaamassa, palkitsemassa yms. yms.
  Itseasiassa se oli palkitsevampaa kuin se, että kuljin monta kisakautta Torpan kisoissa talkoissa ja kisapäivänä hommissa, enkä ikinä edes itse kisannut. Jotenkin tuli sellainen olo, että tehkööt ne, jotka kisaavat ja saavat talkoopisteilleen jotain hyötyäkin!

  VastaaPoista
 3. Jonna: Hyvä hyvä! Patrikin onkin jo kovaa kyytiä päästävä raveihin! ;) Onneksi sunnuntaille on luvattu ihan kelposäätä! Sitten joskus kun Patrik on niin iso, että kummitätikin pärjää sen kanssa, kummitäti kuskaa pojan kaiken maailman raveihin. Sillä tästä pikkumiehestähän tehdään vaikka väkisin ravimies. :D Nähdään sunnuntaina!

  Outi: Sanopa muuta. Arvostelijoita kyllä löytyy, mutta ei niitä tekijöitä... Aika aikansa kutakin, kylläpä me niihin Torpan kisoihinkin aikoinaan on varmasti oma panoksemme annettu. Tuo talkoopistesysteemi on kyllä kisaajille hyvä ja motivoiva juttu, mutta eihän siitä muut käsittääkseni hyödy.
  On aikoja, jolloin minä oon niin täynnä koko meidän yhdistyksenkin toimintaa, että ajattelen aina, että seuraavan kerran saa kyllä takuulla sitten muut olla tekemässä! Mutta. Sitten kun se seuraava kerta tulee, niin minä lupaan kuitenkin... Nyt sentään oon niin valtavan tyytyväinen, että yhdistys on saanut jotain noin näkyvää aikaiseksi kuin sunnuntaiset ravit! Joten kyllä se panostus joskus kaiketi kannattaakin. :)

  VastaaPoista
 4. Raveihin tullaan! olis se ollut mukava kun olis ollut Toholammin Agrimarketin lähto..se hieman surettaa.. Missä muuten oot painattanut nuo loimet? Mutta ylpeänä aina sanon, että lampiltahan minä olen! ;)

  VastaaPoista
 5. Kyllä Merja minä monesti mietin noita lähtöjen sponsoreita metsästäessä, että olisipa Lampilla vielä edes se Agrimarket... Loimet on tosiaan painettu Kokkolassa Seripaino Jokelassa. Hyvää työtä tekivät, suosittelen kaikilla. :)

  VastaaPoista