Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.29.5.2012

Iloisia asioita!

Kesä alkaa olla minun mielestäni parhaimmillaan. Luonto on tähän aikaan vuodesta uskomattoman vihreää ja puhdasta, aurinko paistaa, mutta ei ole mitenkään liian kuuma (minä en taida olla mikään helleihminen) ja hevosten puolesta on ihanaa, etteivät ötökät vielä häiritse niiden elämää. Päivät on pitkiä, eikä öisinkään tule juuri lainkaan pimeää, mikä tekee yövuorojen valvomisesta huomattavasti helpompaa. Tekemistä olisi valtavasti, mutta kesän myötä itsekin saa energiaa jopa tehdä niitä tekemättömiä hommia. Operaatio tarhojen aitojen maalaus on puolivälissä eli kaksi tarhaa on maalattu. Aitoja ei ole maalattu sitten kesän 2008, kun talli tehtiin, joten kyllä aidat nyt alkoivat näyttää siltä, että kaipaavat uutta maalia pintaan. Tarhojen jälkeen odottaakin enää talon maalaus...

Hevosrintamalla menee kerrankin ihan hyvin. Tällä hetkellä millään hevosella ei ole suurempia propleemia, eikä niitä ongelmia kyllä ikävä tulekaan. Nautitaan siis tästä hetkestä ja iloitaan iloisista asioista!

Salama starttasi viime lauantaina Kaustisella. Lähtö näytti jo ennakkoon hurjan kovatasoiselta ja raveissa selostaja vahvisti lähdön olevan ihan 75-tasoon verrattavissa. Salaman kanssa tavoitteena oli siis vain roikkua muiden matkassa mukana niin kauan kuin mahdollista. Tiesin, että edes kymmenen sakkiin päästäkseen lähdössä olisi pakko parannella ennätystä. Arvelin Salaman pystyvän nipistämään ennätyksestään muutaman kymmennyksen. Tämän hetken lähtöjen tasosta ja vauhtien hurjuudesta kertonee jotain se, että Salama paransi ennätystään 1,3 sekuntia ja jäi silti rahoitta. Mutta hevonen oli parempi kuin koskaan aikaisemmin!

Suurenmoinen Salkkari
Salamalla oli auton takaa paras mahdollinen kakkosrata ja kerrassaan mykistävän hieno tamma olikin. Se ampui startissa omista haluistaan keulaan ja vastasi puoli kierrosta lähdön ylivoimaiselle suosikille. Avauspuolikkaan Salama vei nimiinsä hurjalla väliajalla 25,0!!!! Vellu sanoi, että hevonen ei olisi kyllä luopunut keulapaikasta, mutta kuski päätti luopua ja avauspuolikkaan jälkeen juoksupaikaksi saatiin makoisa toinen pari sisällä suosikin perässä. Salama näytti johtavan selässä hyvältä aina maalisuoralle asti. Siinä sillä olisi ollut mahdollisuus liftata 3-4 joukkoon, mutta eväät ei ihan riittäneet niin kovaan loppurutistukseen. Salama tuli viimeisen puolikkaankin 25-vauhtia, mutta kun sekään ei riitä. Kärki kiskoi lopun 23,5-vauhdilla. Huhhuh. Ja näillä hevosilla ei ole vielä kenelläkään kymppitonniakaan rahaa. Taso on hurja.

Salaman sijoitus oli 7. ja ennätys on tammalle täyden matkan ryhmästä nyt varsin komea 27,6! Minä olin hevoseen todella todella tyytyväinen. Tamma yllättää pessimistisen omistajansa kerta kerran jälkeen. Salama on viisas hevonen. Se ei laita itseään kotona tai hiiteillä liiemmin likoon, mutta raveissa se tietää, mistä hommassa on kyse. Ja se tekee pyytämättä työnsä niin hyvin kuin se pystyy. Tähän saakka olen ollut sitä mieltä, että Salaman vahvin puoli on vahvuus ja nopeudessa se häviää liikaa liian monelle. Lauantain startin jälkeen voi vain todeta, että kyllä hevosten vauhti iän myöten kehittyy, sillä varsin vauhdikkaisiin pätkiin minun tasavauhtinen tamma näköjään nykykunnolla pystyy!

Mutta. Ennätyksestä ja omistajan tyytyväisyydestä huolimatta tosiasia on, että Salaman taulu on nyt siinä kunnossa, ettei sillä tahdo oikein päästä enää mihinkään mukaan. Ilmoitin sen aiemmin jo täksi päiväksi Kajaaniin, josta se karsittiin. Salamaa ei ole koskaan aiemmin karsittu mistään, mutta nykytaululla Kajaanin karsiminen ei jää tamman tämän kesän viimeiseksi. Sinällään harmittaa, kun hevonen olisi hienossa kunnossa, mutta pisteet eivät riitä starttiviivalle pääsemiseksi. Ja sitten kun riittävät, niin lähdöt ovat hirmutasoikkaita. On se niin väärin. ;)


Aatu


Aatu ja Thumper-hieronta
Ja lopuksi todellinen ilouutinen. Aatu on kuntoutunut ja tällä erää viimeisin painajainen on ohitse. Ori palaa radoille sunnuntaina Kalajoella. Kuukausi takaperin ei olisi uskonut, että hevosella ylipäätänsä pääsisi ajamaan tänä kesänä kilpaa, joten on varmaa, että hyvin onnellisia ihmisiä on sunnuntaina Aatun taustajoukoissa oli sijoitus mikä tahansa. Aatu on ollut lähes 8 kuukautta radoilta pois ja parin viikon päästä se olisi joutunut hakemaan starttilupaa koelähdön kautta. Nähtäväksi jää kuinka kovilla kierroksilla Aatu tauon jälkeen hyrrää ja kykeneekö se keskittymään kaikelta innokkuudeltaan yhtään olennaiseen. Aatun veli Ponnen Onni on ainakin keskittynyt, sillä siitä tuli viime viikolla uusi valiojuoksija. Komeaa katseltavaa on velipojan menestyskulku!Lopuksi kuvasato (eli todistusaineisto) viime viikon vapaapäivien puuhista

Valjashuoneen kaikki (no ainakin melkein) valjaat on rasvattu!


Sain vihdoin hinkumani rehulaatikon hevosten sapuskoille.


Ja äiti on ehostanut tallin kukkapenkin, nyt on reunakivet ja kaikki.

Niin ja tosiaan maalattukin on...

8 kommenttia:

 1. Onnea uudesta ennätyksestä! Tämä kova taso ja pistetaulu-ongelma taitaa olla aika yleinen näin kesällä, meillä myös odotellaan loppukesää... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   On totta, että tähän aikaan vuodesta lähtöihin on oikein kunnolla tunkua. Lämminveripuolella pisteongelmat ovat vielä suurempia, kun niitä on aina paljon enemmän sarjoihin tyrkylläkin. Syksyllä onneksi tilanne todellakin vähän helpottuu ja talvella mukaan pääsee melkein kaikki, jotka tarkenee raveihin lähteä. ;)

   Poista
 2. Salamallahan on jo hurja ennätyslukema, onnea! On sulla vaan hieno tamma! Peukut on pystyssä Aatun starttiin ja toivottavasti ikävä vaiva on ja pysyy poissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä minä oon Salaman ennätykseen kovin tyytyväinen, kyllä tuohon aikaan pitää jo vähän pistellä töppöstä toisen eteen. Lähtöjen taso vain on hirmuinen! :/

   Kiitos peukutuksista - ne taisi auttaa. :)

   Poista
 3. Terveisiä täältä etelästä...
  Onnea Salamalle uudesta hienosta ajasta. Ja tsemppiä Aatulle kauan kaivattuun starttiin =) Toivotaan että kaikki menee hyvin. Jännitetään vielä Onnin perjantainen startti ennen Aatua ;)

  Toivoopi Ponne-mamma, sisko ja sen veli =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sinne etelään!
   Kiitos Salaman ennätysonnitteluista. Kylläpäs kasvattajalla ja Ponne-mammalla on aihetta tyytyväisyyteen viime viikon jälkeen. :) Onni on valtavan hienossa kunnossa ja onneksi Aatunkin kohdalla pitkästä aikaan näyttää valoisammalta.

   Joko systeri kohta varsoo? Mitä Sisulle kuuluu?

   Poista
 4. Onnea ennätyksestä, pitääkin muistaa käydä katsomassa Salaman startti vielä!
  Peukkuja hurjasti Aatun starttiin!

  Mä oon yrittäny kantaa tallista tavaraa pois, että sais tyhjennettyä sen remonttia varten. Onneksi löysin käytetyn elementit, niin saan viimein ne liukuovet *jee!* ;D Teidän talli on kyllä niin hieno ja siellä on kaikki niin järjestyksessä, että siitä on monen hyvä ottaa mallia :D Mä luulen vaan, et tän rempan jälkeen jään kaipaamaan edelleen sitä valjashuonetta, mutta ehkä joku päivä?! Auts, taitaakin olla satulahuone mun tapauksessa ;O))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi!

   Teillähän on kiva kesäprojekti tuo tallin remontointi! Etenkin se suunnittelu on aina niin mukavaa. :) Liukuovet on kyllä niin kätevät ja tilaa säästävä ratkaisu, oot varmasti niihin nyt ja tulevaisuudessa tyytyväinen!

   Ja tuo säilytystilan puute on kyllä ikuinen ongelma. Mä halusin sitä meidän talliin paljon ja muka sainkin sitä - ja nyt huomaan kantavani kaikkea "ei niin tarpeellista" tavaraa mun varastoon ja autotalliin... Mä en tajua, mistä sitä rompetta aina vain kertyy ja kertyy. Enää ei voi ostaa uusia loimiakaan, kun ne ei kertakaikkiaan mahdu mihinkään. :D No joo, ehkä pitäis opetella raaemmalla kädellä myös hävittämään "turhia" kamppeita pois.

   Poista