Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.4.6.2012

Aatun paluu

Aatu Kalajoella.
Merjalle kuuluu kiitos kaikista ravipäivän kuvista!


Vaikeuksien kautta voittoon. Olkoot sanonta niin vanha ja kulunut kuin tykkää, mutta täysin paikkansa se ainakin pitää. Enkä tiedä, miten muutenkaan Aatun 5-vuotiskauden avausstarttia voisi kuvailla.

Aatun odotettu paluu kilparadoille tapahtui eilen Kalajoella. Kuten jo viimeksi mainitsin, on ori ollut siis lähes 8 kuukautta pois radoilta. Kahdeksan kuukautta on pitkä aika ajatella eteenpäin, mutta taaksepäin muisteltuna sekin kuukausimäärä vilahtaa hetkessä ohitse. Jokatapauksessa kahdeksan kuukautta on pitkä aika ravihevosen olla kilpailematta, vaikka sitä olisikin päässyt tuona aikana normaalisti valmentamaan. Ja kun Aatun kohdalla viimeiset kuukaudet eivät todellakaan ole menneet kuin olisi toivottu tai etukäteen suunniteltu. Hyvin sujuneen treenitalven jälkeen koettiin melkoinen pudotus maanpinnalle, kun hevosen oikea takajalka yksi kaunis päivä sanoikin liikkumissopimuksensa kerrasta irti. Sen jälkeen on ollut huonoja päiviä, parempia päiviä, hyviä päiviä ja lukuisia hyvin huonoja päiviä. Aatun hoitamiseen on viimeiset kolme kuukautta satsattu niin paljon kuin ikinä on vain tarvinnut. Klinikkakäynteihin, vaivan selvittelyyn ja kuntoutukseen kulunut rahasumma on melkoinen, mutta kaiken takana on kuitenkin ollut se valtava usko tämän oriin lahjoihin ja kykyihin.

Kauan odotettu hetki. Aatu on saapunut "taas" ravipaikalle.
               

Kuukausi sitten oltiin vielä siinä tilanteessa, ettei tiedetty ajetaanko Aatulla koko kesänä kilpaa. Jossain vaiheessa oltiin jo asennoiduttu siihen, että 5-vuotiskesänsä Aatu viettää poissa kilparadoilta. Tällöin hoettiin itsellemme, että kyseessä on vasta nuori hevonen, joka ehtii kyllä tulla takaisin myöhemminkin. Sen takia tuntui suurelta voitolta vain se, että hevonen alkoi kaikkien hoitojen ja kuntouttamisen jälkeen löytää oikean takajalkansa takaisin käyttöönsä. Oli voitto nähdä hevosen hiittaavan kaikki neljä jalkaa käytössään, alkaa suunnitella Aatulle starttia, ilmoittaa se starttiin,  ja ylipäätänsä sitten päästä oriin kanssa ravipaikalle. Olisi ollut voitto, että Aatu olisi tehnyt vain ehjän juoksun hyvällä tyylillä. Niin. Ja silti jossain sisällä tiesi koko ajan, että jos hevonen palaa Kalajoella tasolleen ja keskittyisi omaan tekemiseensä, se voittaa lähdön sadalla metrillä. Me olimme tehneet kaiken voitavamme, oli Aatun aika tehdä omansa.


Ravipaikalla Aatu oli koko päivän ajan poikkeuksellisen rauhallinen. Ori lompsutteli lämmityksessä  kolme kierrosta rataa ympäri rennon rauhallisena, mihin Vellu oli tyytyväinen. Startissa Aatulla oli kakkosrata kahdenkympin pakilta. Edelleenkään se ei ole mikään salama-avaaja, mutta nyt Aatu pääsi kuitenkin ravilla matkaan ja heti kättelyssä kolmatta rataa eteenpäin. Ensimmäisen takasuoran lopussa Aatu pääsi kiertymään kuolemanpaikalle ja hiillosti siitä vajaan kierroksen juoksun jälkeen johtopaikan itselleen. Kolmannella puolikkaalla Vellu antoi Aatulle luvan juosta ja ori pakeni askel askeleelta muilta. Paikan päällä sitä murskaavaa voittomarginaalia ei edes tajunnut, mutta myöhemmin lähtöä videolta katsoessa on ymmärtänyt, ettei ravilähtöä kaiketi enää paljon ylivoimaisemmin voi voittaa. Aatun lipuessa maalisuoraa ylivoimavoittoon, tippui suuri kivi sydämeltä. Aatu palasi omalle tasolleen. Vaikeuksien kautta.

Kahdeksan kuukauden tauon jälkeen voilokki selässä. Aatu ja Vellu menossa lämmitykseen.
                          

Ajaksi tuli uusi volttiennätys 30,0ke. Sitä kaikkea iloa, tyytyväisyyttä ja helpotusta, mikä lähdön jälkeen on Aatun taustajoukoissa vallinnut, ei vain pysty pukeamaan sanoiksi. Kaiken huolen ja murheen jälkeen Aatun paluu tuntui yksinkertaisesti äärettömän hyvältä.
Tiedä sitten, kuinka kauan tätä iloa tällä erää kestää, mutta tämän voiton myötä jaksetaan taas paremmin taistella tulevien vastoinkäymisten kanssa.

Tällä viikolla tallirintamalla onkin liikehdintää enemmän ja vähemmän. Huomenna hiittivuorossa ovat Salama ja Samu, joka käy ratareissun jälkeen myös klinikalla hammaslääkärissä. Torstai-iltana Salama on Kokkolassa startissa. Perjantaina vaihdetaan vuorostaan lajia ja käväistään Samun kanssa Kaustisella tamma- ja varsanäyttelyssä. Lauantaiksi ilmoitin Salaman Ylivieskaan raveihin, mutta odotetusti tamma karsittiin sieltä, joten lähiseudun 75-ravit saa käydä katsomassa ihan turistina. Sunnuntaina puolestaan Aatu kilpailee Kajaanissa.

Jännitystä luvassa yhdelle viikolle ihan tarpeeksi!

Esittelyyn lähdössä
                            

Verryttelyä ennen starttia

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Voittoloimi päällä varikolla.

12 kommenttia:

 1. Jee, ykkönen, hienoa! Onnea tosi paljon!

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa! Olette todellakin voittonne ansainneet! :)

  VastaaPoista
 3. Hirmuisesti Onnea! Aatu näytti muille närhen munat ja varmasti kaikki oriin eteen nähty vaiva palkittiin kerta heitolla! Onneaonnea!

  VastaaPoista
 4. Todella paljon onnea hienosti menneestä startista ja lykkyä tulevaan kaikkien hevosten kanssa!:

  VastaaPoista
 5. Onnittelut upeasta paluusta ja vielä ylivoimaisesta voitosta. Ja onnea vielä uudesta ennätyksestäkin =) t: Onni ja Onnin poppoo

  VastaaPoista
 6. Wau, hienoa! Kovasti onnea teille!! :)

  VastaaPoista
 7. Onnea vielä tätäkin kautta! Aatu saanut IS ravitähtiäkin kaksi kpl!

  VastaaPoista
 8. Mahtavaa! Hurjasti onnea, kuin myös tämänpäiväisestäkin voitosta! :)

  VastaaPoista
 9. Kaunis kiitos kaikille onnittelijoille yhteisesti. :) Kamala kiirus mukamas tällä hetkellä elämässä, ettei ehdi edes blogia päivittää, vaikka kerrankin olisi raportoitavaa ja kuviakin. Mutta ehkä se tästä... Ei valiteta ainakaan, kun kerrankin hevoset kulkevat kuten ravihevosten kuuluukin kulkea - voitosta voittoon. :D

  VastaaPoista
 10. Tosi paljon onnea voitoista ja Salaman kolmosesta Rovaniemellä. Yritin jo aikaisemmin kirjoittaa tänne onnittelut, mutta en saanut viestiä lähetettyä jostain syystä. Onnea kuitenkin tosi paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tämä viestisi oli jäänyt multa aivan huomioimatta, anteeksi kun en aiemmin ole hoksannut vastata tähän.

   Poista