Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.



22.1.2014

Talven tuntua!

Talvi ja talven kauneus
Tulihan se talvi sieltä vihdoin ja viimein. Lunta saisi olla paljon, paljon enemmänkin, mutta pakkaslukemat ovat kuitenkin kohdillaan. Vaikka hevosten kanssa lenkillä käydessä kyyti on näillä parinkymmenen asteen pakkasilla vähän kylmää, niin on ihanaa, että ikuisuuden kestäneen pimeyden jälkeen talvi näyttää ja tuntuu ihan oikealta talvelta. Hevoset ovat olleet reippaita, eikä yksikään suunniteltu treenilenkki ole jäänyt pakkasten takia tekemättä. Nyt ei kärsi alkaa nirsoilla, kun talvi viimeinkin saatiin.

Ja täytyy sanoa, että hevosten kanssa on tällä hetkellä äärettömän mukavaa käydä lenkillä. Luminen pakkasmetsä on niin äärettömän kaunis. Hevoset naamioituvat lenkin aikana valkoisiksi huuruhummiksi, mutta kovin iloisia hevosia on viime aikoina aisoissa ollut. Ohjissa on hyvä paine ja korvat iloisesti pystyssä. Nuo hetket on niin talvessa ja elämässä vain yksinkertaisesti niin parhaita.

Aurinkokin on viime päivinä näyttäytynyt jostakin kaukaa.
No joo, tosiasiassa raviurheilussa tarvitaan ja vaaditaan hevosilta paljon muutakin kuin korvat pystyyn ja paine ohjiin. Vielä hetki nautitaan kuitenkin siitä, että hevosia päästään kotona ajamaan, mutta kyllä se Kaustisen hiittirumbakin siintää jo edessä sikälimikäli hevosten kanssa haaveilee keväällä pääsevänsä starttiin saakka.

Salaman jalka on toistaiseksi kestänyt menossa mukana. Tuon kuukausien kävelykuurin aikana olin kai jo päättänyt astuttavani Salaman ensi kesänä. Mutta. Kun tammalla on nyt päässyt juosten ajamaan, ajatukset kääntyvät taas kerran. Tuntuu niin turhauttavan toivottomalta ajatella sitä työ- ja aikamäärää, mikä kuluu siihen mennessä, että varsa joskus tuntuisi ajaessa samalta kuin Salama. Jos se koskaan tuntuisi. Jos sitä varsaa koskaan edes tulisi.
En tiedä. Toivon, että jos Salaman jalka ei kestä kilpailemista, niin se hajoaisi uudestaan jo joskus alkukesällä, jolloin astutuspäätös olisi helppo tehdä. Tällä hetkellä sitä ei onneksi tarvitsekaan tietää. Aika näyttää. Mutta jos minä saisin päättää, niin mieluummin minä valmentaisin ravihevosta kuin siitostammaa. Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä. Ja Salama on maailman viisain hevonen. Se kyllä kertoo itse, pystyykö tai haluaako se vielä jatkossa juosta kilpaa. Ainakin tällä hetkellä se vielä haluaa.

Talli ulkoa

Tallia sisältä

Salama lenkin jälkeen

Oriit ovat saaneet myös viime aikoina reippaasti liikettä. Samu on juossut 12-16 kilometrin lenkkejä joka toinen päivä ja Aatu vähän pitempiä ja reippaampia.

Viime aikoina ollaan normitreenien ohessa täytetty näin kamalan virallisia papereita ja käyty klinikalla jalkojen röntgenkuvissa. Huh. Aatun kanssa on päästy kokemaan paljon uusia ja ihmeellisiä elämyksiä. Kenties helmikuussa Kiuruvedellä järjestettävä orinäyttely on yksi elämys lisää.






13 kommenttia:

  1. no mutta kerta Aatu laitetaan kirjoihin ja kansiin ni sithän sulla on orikin jo valmiina katottuna Salamalle jos se hajoaa :D ;) ilmankos oot ehtiny astutus hommiakin miettimään :D ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain. ;) Pitää pelata varman päälle, että olis sitten kantakirjaori saatavilla, jos Salaman jalka hajoaa.
      Ja tiiätkö, niillä kävelylenkeillä ehti miettimään yhtä jos toistakin asiaa.

      Poista
  2. Ooo! Kuvia sitten orinäyttelyistä! Sulla on niin upeat suomenhevosoriit tallissa, että ihan kateeksi käy.

    - Sanni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäis kyllä yrittää saada näyttelystä kuvia, kun on niin harvinaislaatuinen tapahtuma minun "hevosharrastusurallani". :)

      Voi, kiitos kehuistasi, mutta ei näistä kannata olla kateellinen. Nämä olisivat tärkeitä hevosia meille vaikka eivät minnekään koskaan kulkisikaan - sillä ennenkaikkea hevoset ovat meille harrastuskavereita. Ja sitä paitsi, minä oon oriiden "meriiteistä" (?) huolimatta sitä mieltä, että tamma on meidän tallin paras hevonen. ;)

      Poista
    2. Tarkoitin ihan koko pakettina upeita, siis ulkonäöllisesti, käsiteltävyys (ainakin mitä blogin kautta tullut esille), toimiminen omissa hommissaan, ja tietty hyvänä plussana, että pärjäävätkin :) Oreista mainitsin kun orinäyttelyistä oli lappusia, tottakai Salama on sulle se paras, onhan se oma tamma.. Ja onhan se tehnyt upean työn tänävuonna sekin!

      - Sanni

      Poista
    3. Sulla on Sanni aina niin kivoja kommentteja, että niistä tulee joka kerta hyvälle mielelle. :)

      Poista
  3. Kelit ovat olleet uskomattoman kauniita! Ainakin mitä tässä kaupan pihalla olen päivisin ehtinyt ihailemaan =)
    Tuntunut hassulta kun ihmiset ovat valitelleet pakkasta! Siis mitä pakkasta?! mulla on kuule niin lämmin kunnon varustuksella ;) mutta jos jostain pitää pikkasen narista niin lunta sais ja pitää tulla. Laitalan keikkakin on Viltsun kans vielä tekemättä kun vanhatie on niin kova.

    Onneksi Salama on niin viisas. Ei tosiaan tarvitse itse ressata/jahkata mitä tekee astuksen astutuksen kans. Ja kun aika on niin ei ole pitkä matka oriin luokse ;)

    Kiva kun olet ottanut kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö. Etenkin metsässä on nyt ihan äärettömän kaunista. Niin puhdasta ja niin valkoista.
      Heh, juu pakkanen on vain pukeutumiskysymys - ja onneks tänä päivänä on olemassa lämpimiä ulkoiluvaatteita. Tänään ei sitten enää ollutkaan niin kylmä, mutta tottakai heti hirmuinen tuuli - mikä on mun mielestä pakkasta paljon ärsyttävämpi keli. Toivottavasti saatais pian lisää lunta, joskin vähän heikolta nuo ens viikon ennustuksetkin näyttävät...

      Tiiätkö, nämä kaikki tämän postauksen kuvat on otettu ÄLYpuhelimella. ;) Hah. Jotain hyvää joskus siitäkin vekottimesta. Pitäis kuvata talven kauneutta vähän oikealla kamerallakin, kun kyllä tuo puhelimen kamera on silti aika onneton järkkärin rinnalla - joskin onhan kännykkä paljon helpompi pitää jokapaikassa mukana. :)

      Poista
  4. Onko orinäyttelyt sisätiloissa vaiko pihalla? *t. yksi innostunut valokuvaaja*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuuli! Ensinnäkin en oo ite koskaan ollut orinäyttelyssä, mutta käsittääkseni näyttelypaikkana on sekä sisä- että ulkotilat. Mittaukset ja ilmeisesti rakennearvostelukin tehdään sisällä (samoin kai eläinlääkärin tarkastus?), liikkeet esitetään ulkona, samoin kuin ajokoe ja "virallinen" valokuvaus. Olispa huippua saada tuonne oikein hovikuvaaja paikalle, mutta onhan tuonne Kiuruvedellekin ihan riittävästi sulla matkaa! Luulen, että se on meikäläiselle niin jännä päivä, että oma kamerankäyttö kyllä kärsii... Näyttelyn tarkemmat aikataulut tulee Hippoksen sivuille, tänään oli viimeinen ilmoittautumispäivä.

      Poista
    2. Jos ilma on suotuisa, niin sehän on vähän kuin vapaapäivä mulle, ihanaa omaa aikaa! Ei täältä ole Kiuruvedelle kovin pitkästi, sama matka kuin Ouluun.;) Eli hurauksessa menee.

      Poista
  5. Onpas siisti talli! Ilo silmälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä taidan olla tallista ja siellä asuvista hevosista välillä vähän liiankin tarkka...

      Poista