Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.15.5.2014

Onnenpäivä

Tuokoon tuleva ravikausi mitä tahansa tullessaan, mutta uskallan sanoa, että meidän tallin hevosten osalta kauden tärkein startti on nyt juostu. Ainakin tunnearvoltaan kaikista suurin, tärkein ja merkittävin. Salama tuli takaisin raviareenoille 3.5. Oulun T75-kierroksella.

Salaisuus Rok: "Teki viime kaudella useita tinkimättömiä esityksiä. Tauolta tasaisessa lähdössä vain haastajalauman jäsen."
Näin luki Oulun ravien käsiohjelmavihjeissä. Allekirjoitan joka sanan.
Tinkimätön tamma. Sitä Salama juuri on.
 

Voi rakkaus tuota tinkimätöntä tammaa...
Kuten aikaisemmin todettua, Salama on juossut viimeksi elokuussa kilpaa. Yhdeksän kuukauden tauolta ilmoitin tamman kuitenkin uhkarohkeasti mukaan Oulun T75-kierrokselle. Hajoaa se kuitenkin jossain vaiheessa uudestaan, riippumatta siitä juokseeko paikallisraveissa tai seiskavitosissa. Mutta olipahan luksusta päästä pitkästä aikaa Salaman kanssa reissuun. Tamma oli ihan yhtä viisas, rauhallinen ja kaikenoikeintekevä kuin aina aikaisemminkin. Omat hermot vain olivat enemmän koetuksella, kun kuski ilmoitti myöhästyvänsä ainakin Salaman lämmityksestä. Että näin. No, Niko kävi ystävällisesti lämmittämässä Salaman ennen raveja. Tamma juoksenteli kolme kierrosta hyväkuntoista Äimäraution rataa ympäri jonkin lämminverisen perässä ja näytti ihan hyvältä. Starttiin sitten Vellukin ehti Salaman kyytiin.

Kun sitten Pylkkäsen sanat "lähtöön aikaa yksi minuutti!!" kahahtivat, ei minua edes jännittänyt. Suurin tunne oli käsittämätön helpotus ja kunnioitus omaa hevostani kohtaan. Hyvät tulevat aina takaisin. Salamalla oli auton takaa numero viisi. Vaikka se avasi auton irrottua hyvin, se ei kerennyt ihan nopeimpien starttareiden matkaan. Vellu sai laskettua tamman toiseen pariin ulos. Ihan täydellistä. Ensimmäinen puolikas viiletettiin 26,5 ja Salama näytti hienolta. Kovin kummalliselta tuntuukin, mistä nuo vauhdit niiden kahden minuutin hiittien jälkeen sitten kuitenkin aina tositilanteessa löytyvät! Toisella puolikkaalla vedettiin henkeä ja kierroksen väliaika oli vain 31,0, mutta sitten taas mentiin. Kolmas puolikas 26,5. Salama pysyi muiden matkassa toisessa ulkona. Lopussa monelta muulta kilpakumppanilta irtosi 28-lopetuksessa paljon parempia kirivaihteita kuin Salamalta, joka oli lopussa lähinnä tasainen, mutta tuli jälleen kerran maaliin sen, mitä vain ikinä sinä päivänä itsestään irti sai. Maalissa kuudes ajalla 29,5. Kausi avattu ja lomat lopetettu! Me kaikki olimme Salaman esitykseen valtavan tyytyväisiä. Pitkältä tauolta esitys oli positiivinen. Tamma oli ihan yhtä sitkeä ja yritteliäs kuin "aikaisemmassa elämässäänkin".

 

Kierros täyttymässä. Salama toisessa parissa ulkona. Kiitos näistä ravikuvista Sofia Nutivaaralle!


Oulun startin hienoudesta huolimatta kovin jännittävää oli myös seuraavana aamuna mennä talliin. Mutta siellä Salama seisoi kaikilla neljällä jalalla oikein iloisena. Helpotus. Jännejalka on ollut menossa mukana siis myös startin jälkeen. Ja se on ollut todellinen ilonaihe!

Tällä hetkellä Hippoksen sivujen starttihevoset-listaa selailu on vallan mahtavaa puuhaa (siis jos sitä vain suinkin ehtisi harrastaa) sillä starttihevosten seasta löytyy meidän kaikkien kolmen hevosen nimet! Salama ja Aatu suuntaavat lauantaina Kuopion T75-kierrokselle ja Samun on kunnia päästä tiistaina käymään huippuhienon Kajaanin kauden avausraveissa.
Oli hyvin helpottavaa, että Aatukin pääsi nyt mukaan Kuopioon ja pääsee vihdoin aloittamaan kautensa. Lähtö on huippudivisioonan 2600 metrin ryhmäajo. Jo mukaanpääsy olisi ollut suuri riemunaihe, mutta sitä on nyt myös Aatun saama lähtöpaikka yhdeksän. Se on tälle hevoselle paras mahdollinen paikka kauden avaukseen. Aatun tauko on ollut pitkä ja välillä melkoisen turhauttavakin. Säännölliseen starttirytmiin pääseminen olisi nyt ensisijaisen tärkeää ja kaikista merkittävin tavoite. Mutta Aatu on hyvä hevonen. Tauosta huolimatta. Kengityspolitiikka eroaa viime kesän starteista siinä, että nyt Aatu tulee juoksemaan hokkikengät takajaloissa. Kuten se on juossut kotona ja hiiteillä viime syksystä saakka.

Salama puolestaan juoksee ravien loppupään lähdössä, haastajadivisioonan täyden matkan ryhmäajossa. Eikä lähtöpaikka olisi senkään kohdalla voinut parempi olla. Kakkonen. Nyt ei kummankaan hevosen kohdalla metsään mennyttä starttia voi ainakaan lähtöpaikoilla selitellä. Ne ovat nyt niin täydelliset molempien kohdalla kuin vain ikinä olla voivat. Salaman lähtö on Oulun vastaavaa sarjaa kovemmannäköinen. Toiveissa on, että Salama kuitenkin hieman parantaisi itsekin. Kelin ja radan ollessa kohdallaan kaikki voitava Salaman suorituksen auttamiseksi tehdään; Vuokra-ufot laitetaan perään ja ainakin etukengät riisutaan pois. Sen jälkeen Salama tekee parhaansa ja se riittää siihen sijoitukseen kuin se lauantaina riittää.

Samua on koitettu kauden avausstartin jälkeen huoltaa, hoitaa ja treenata. En tiedä voiko sanoa tähtäin, mutta ainakin haaveet siintävät toki jo kesäkuun seitsemännessä päivässä ja Biofarm Cupin finaalissa. Sitä silmällä pitäen Samu juoksee tiistai-iltana Kajaanissa startin. Ohjelmassa on lähtö kolme, numero 14, aika aloittelevien suomenhevosten täysi voltti ja takamatkaa 40 metriä. Täysi iltapuhde siis. Toivotaan, että Samu ravaisi koko matkan ja tekisi ennenkaikkea hyvän ja tasapainoisen juoksun.

Palataan blogissa sitten ensi viikolla startteihin mahdollisimman uskottavien selittelyjen kera... ;) Siihen saakka nautin tästä hetkestä ja taidan selata starttihevoset-listan vielä kerran....

Tuulin ottama kuva Samusta harkkareissa huhtikuussa.

4 kommenttia:

 1. Onnea ja menestystä tukeviin startteihin. :) Mielyttävää seurattavaa!

  VastaaPoista
 2. Onnea Samun voitosta, on se vaan mahtava peli:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samu oli Kajaanissa ihan mykistävä! :)

   Poista