Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.



3.9.2014

Finaalissa - vaikeuksien kautta

Tässä niitä nyt sitten taas seuraa. Miian kootut selitykset hevosten viimeisistä enemmän ja vähemmän epäonnistuneista starteista. Jotenkin minusta itsestäni tuntuu, että alan olla kohta jo aika hyvä tässä kaikessa menestymättömyyden selittämisessä... ;)

Aatu Rovaniemellä Kirppu-ajossa 9.8.2014

Aatun juoksusta Seinäjoella 24.8. en valitettavasti keksi mitään järkevää selitystä. Edes kärryjen rengas ei tuossa startissa puhjennut. Hevonen vain oli onnettoman huono, ravasikin huonosti ja vinossa. Tämä ilmeni lämmityksessä ihan täytenä yllätyksenä sillä vasta muutamaa päivää aikaisemmin Aatu oli ollut Kaustisella ajetuissa viimeistelyissä oikein mainionoloinen. Liekö sitten tiuha starttaaminen Seinäjoella kuitenkin tuntunut, mutta jostakin jokatapauksessa kiikasti. Viides sija kuulostaa toki hyvältä sijoitukselta, mutta lähtö oli kutistunut Turovelin jäätyä pois vain kahdeksan hevosen kamppailuksi, joten tuo vitossija tarkoitti Aatun ensimmäistä rahatonta starttia tälle vuodelle. Aatu on juossut pitkin kesää niin kovatasoisissa 75-lähdöissä, että ihan heti en olisi uskonut sen ensimmäisen rahattoman startin tulevan juuri Seinäjoen iltaraveista. Mutta taso on hurja ja hevonen todellakin oli tuolloin melkoisen ponneton. Aatu lähti matkaan kahdenkympin pakilta. Vellu kierrätti sen kuolemanpaikalle, kun juoksua oli takana noin 700metriä. Mutta jo kierroksen juoksun jälkeen Aatun ravi alkoi heiketä eikä viimeisellä takasuoralla tullut laukka ollut enää mikään yllätys, eikä toisaalta ratkaissut sijoituksen osaltakaan suuria suuntaan jos toiseen.

Samu Rovaniemellä 9.8.2014

Tuon startin jälkeen Aatu on käynyt verikokeissa, tänään Tampereen klinikalla jalkahuollossa ja ensi viikolla niksautellaan selkää Kaustisen klinikalla. Hiittejä on päästy ajamaan normaalisti eikä niiden perusteella voi hevosta kauheasti moittia. Mutta vauhdithan ovat lievästi erilukemissa sitten kilpailutilanteissa. Jokatapauksessa Aatu huolletaan tässä välissä kuntoon ennen kuin kilpailukausi sen osalta jatkuu.

Otsikko viittaa sitten Samuun. Se nimittäin raivasi kuin raivasikin itselleen maanantai-iltana lipun Oulu-Express-finaaliin. Tosin myönnettäköön, että Samu itse teki homman lopulta itselleen vaikeaksi ja kuten niin monesti näiden nuorten hevosten lähdöissä se oli itse oman itsensä pahin vastustaja...
Samu oli ollut koko maanantaisen ravipäivän ajan rauhallinen ja juoksenteli lämmityksessä ja lähdön pruuvissakin vielä kovin letkeänoloisesti. Mutta kun osallistujapoppoo sitten lähestyi ensimmäisellä lähtöyrityksellä lähtöautoa ja kokoontuminen kuulutettiinkin uusiksi radalla olevan lanatraktorin takia, niin silloin Samun päässä naksahti. Valitettavasti Samu tahtoo vielä liiaksi hermostua tuollaisista tilanteista ja nyt tuo hermostuminen aiheutti sitten sen, ettei hevonen enää suostunut uudestaan kääntymään lähtöauton taakse. Kokoontuminen uusittiin taas, nyt Samun toimimattomuuden takia. Niin, sakot tulivat kyllä Vellulle lähdön viivästyttämisestä muttei lanatraktorin kuskille samasta syystä... ;) Kolmas lähtöyritys vihdoin onnistui, mutta siinä Samu kävi turhan kierroksella ja laukkasi siivekkeiden takana auton kiihdyttäessä sillä seurauksella, että oikeanpuolen etukenkä lensi kaaressa jorpakkoon. Niin. Samulla kenkä vain sattuu olemaan puoliraskas hokkikenkä välipohjan kera. Kolmen kengän kanssa juoksennellessa olikin sitten melkoinen suoritus, että edes päästiin finaaliin ja balanssiin nähden ravi kävi ihmeenkin hyvin. Samu heitti raville ennen lähtölinjaa, mutta jäi laukkailun takia reilusti jo kiihdytyksessä. Kun askeleet vihdoin osuivat taas lankulle tykitti Samu joukon läpi toiseen pariin ulos. Ensimmäisen kierroksen vauhti oli 31,0, mutta toinen kierros tultiinkin kunnon juoksua. Samu pysyi hyvissä asemissa toisessa ulkoparissa aina viimeiselle takasuoralle asti. Kolmas puolikas 25,5. Tuossa vaiheessa Samun edessä oleva hevonen vähän jätätti ja Samu laukkasi sen takaa menettäen otteensa kärkeen. Loppua ori latoi kuitenkin taas siinä määrin, että tuli maaliin viidentenä ja lunasti paikkansa finaaliin. Huh, kun meni vain peli jännäksi. Niin ja lähdön jälkeen päästiin vielä dopingtestiinkin!

Loppu hyvin kaikki hyvin. Sähläily ja kommeltaminen aiheuttivat toki nyt sen, että finaaliin lähtöradasta tuli vähän haastava. Numero seitsemän kyljessään Samu kuitenkin tulee 1,5 viikon päästä Äimärautiolla kiihdyttämään. Eikä siitä mihinkään pääse, että onhan finaalipaikka Oulu Expressiin upea saavutus!! Tällä hevosmäärällä Samu on kuitenkin "jo" meidän tallin toinen hevonen, joka paikkansa tuohon hienoon ikäluokkakilpailufinaaliin raivasi. Aatun kanssa ikäluokkakilpailufinaalit menivät järkiään enemmän ja vähemmän poskelleen, mutta Oulu Expressissä se oli kolme vuotta sitten aika huikeasti neljäs! Samulla on tekemistä pystyäkseen samaan, siksi kovatasoinen ikäluokka on nyt vastassa. Mutta finaalin maalilinjalle astihan kaikki on toki vielä mahdollista ja haaveet toteutettavissa. Hienoa on kuitenkin jo olla mukana tuossa finalistitusinassa. Viime aikoina starteissa on kyllä kommeltanut niin paljon, että todellakin toivoa sopisi Oulu Express-finaalin tuovan tuureihin muutoksen.

Salamalla on vielä 1,5 kuukautta kilpailuoikeutta jäljellä ennen äitiysloman alkamista. Vähän yllätys oli, että se pääsi mukaan ensi tiistai-illaksi Seinäjoelle. Täyden matkan voltti ja paalulta numero neljä. Sarjamääritys passaa Salamalle täydellisesti, mutta eihän se nyt enää kyllä tunnu siltä miltä Salama "ennen vanhaan" hiiteillä tuntui. Fiilistelyn kannalta on menty Salaman kanssa koko tämä vuosi ja niin mennään vielä tämäkin startti. Ei tämä touhu nyt enää niin vakavaa ole, kerta tämän tamman kohdalla kaikki on jo saavutettu.

Omien kuvien puutteesta johtuen tämän postauksen kuvituksesta kiitos Jari Piiralalle, joka oli ikuistanut meidän pojat Rovaniemen raveissa.


Samu - nyt Oulu Express-finalisti 2014!

10 kommenttia:

  1. On teillä vaan mahottoman upeat orit! Toivottavasti sujuu Oulu Express hyvin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Näin jälkikäteen on helppo sanoa myös, että Oulu Express sujui ihan yli odotusten!

      Poista
  2. Onnea Ouluun! Pietään peukkua paikan päällä. :)

    VastaaPoista
  3. Paljon onnea hienosta kakkossijasta!

    VastaaPoista
  4. Onnittelut hienosta 2. Oulun finaalissa, upea Samu :)

    VastaaPoista
  5. Upea kakkonen.Onnea!

    VastaaPoista