Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.



24.9.2014

Hirveä harmitus

Lähes tarkalleen vuosi sitten olen näköjään täällä blogissa kirjoittanut seuraavaa:
Tänä syksynä aurinkoa ja hienoja syyskelejä on todellakin riittänyt! Kelit ovat olleet viimeisen päälle kohdillaan. Silti itse vähän väsähdän tähän aikaan vuodesta enkä vielä oikein jaksa innostua tulevaisuuden suunnitelmista tai uusista tavoitteista. Mutta tänään Kaustisella iskän kanssa Samun hiittiä seuratessa iskä mietti yhtäkkiä ääneen, että "Mitähän vuoden päästä on tapahtunut, sitten kun seuraavan kerran lehdet tippuvat puista?" "Mistä minä tiedän - ei onneksi kukaan tiedä", vastasin, mutta kieltämättä piti vähän pysähtyä itsekin pohtimaan asiaa. Samu hirnui iloisesti kesken hiitin juoksemisen. Kai silläkin oli jokin mielipide asiasta. Niin. Melko paljon uusia unelmia ja suuria haaveita kerätään tulevaisuudessa Samun varaan. Päiviä tulee, raveja ravataan, tavoitteet pysyvät ja unelmat elävät. Antaa nyt vain niiden tämän vuoden lehtien tippua puista!

Toistan: Melko paljon uusia unelmia ja suuria haaveita kerätään tulevaisuudessa Samun varaan. Tulevaisuus tarkoittaa kuitenkin jotain muuta kuin tätä vuotta. Jotain muuta kuin koko nelivuotiskauden suurinta tähtäintä Kriteriumia. Tämä syksy on nyt nähty. Voi elämä, kuinka minä inhoankaan näitä hitoksen typeriä syksyjä.

Samun kanssa käytiin eilen Teivossa. Piti olla yksi Samun suurista päivistä. Kriteriumkarsinnat. Tottapuhuen viimeisen viikon ajan on kuitenkin pystynyt valmistautumaan pahimpaan, sillä Samun etujalka alkoi viikko sitten turvotella. Raivokkaasta kylmäyksestä ja laseroinnista huolimatta pöhötys pysyi ja kyllähän se jo etukäteen pinnallisen koukistajajänteen vauriolta näytti. Samu ei tosin itse tietenkään huomannut olevansa mitenkään jalkavammainen. Se usvatti tarhassa kuin aina ennenkin, eikä takuulla ontunut askeltakaan. Lauantaina sillä kokeiltiin ajaa hiljaisia vetoja ja ori pisteli töppöstä toisen eteen kuin aina ennenkin. Oltiin kuitenkin jo etukäteen sovittu Kimmon kanssa, että käydään ennen eilisiä raveja ultraamassa Samun jalka Teivon klinikalla. Kausi loppui siihen ultraukseen. Pinnallisessa koukistajajänteestä löytyi pieni vauriokohta.

Olin saada halvauksen, kun viime keskiviikkoaamuna Samun jalka näytti tältä.

Seurasi kuuden päivän raivokylmäys
 
Jalka saatiin jäähdyttämällä ja laseroimalla näyttämään tältä

Ja tältä se murheen kryyni näyttää tänään. Eli ei paljon miltään.
Vaikka tuomioon oli todellakin ehtinyt varautua, niin kyllähän tilanne harmitti. Itkua nieleskellen pakattiin itseään täynnä oleva, niin hienossa kunnossa oleva Samu tukka letitettynä ja kaviot lakattuina takaisin kotimatkalle. Päivänä, jolloin piti toteuttaa unelmia. Tehdä Samusta Kriteriumfinalisti.

Tämän tekstin ei ole tarkoitus olla nyyhkytarina. Tämä on raviurheilua. Paskimmillaan. Raviurheilu on niin hurjaa vuoristorataa, ettei kyydissä tahdo pysyä. Hyvien hetkien jälkeen pudotaan alas niin että huikuu. Pettymykset kuuluvat elämään ja etenkin tähän lajiin. Sen takia hienoina menestyksen hetkinä tuntuu vielä paremmalta.

Samu on suurenmoinen lahjakkuus. Onneksi se ehti tänä vuonna todistaa sen myös kaikille muille raviurheilun ystäville. Biofarm-Cup nelonen, Pikku Pelimanni kuutonen, Oulu-Express kakkonen. Nelivuotiskauden huikea ennätys 26,0ake. Ei niihin tekoihin huono hevonen pysty.

Olkoot toiset sitten vaikka sitä mieltä, että Samu on ajettu nelivuotiaana pilalle tai rikki. Ihan sama. Minä tiedän, että Samun eteen on tehty kaikki mahdollinen ja se on hoidettu ja treenattu niin hyvin, kuin ikinä ollaan osattu. Mutta ikäviä asioita ja loukkaantumisia sattuu silti. Eikä näille asioille mitään mahda. Eikä tällaiset vammat koskaan tule hyvään aikaan, mutta nyt ajankohta oli kyllä ihan totaalisen väärä.

Nyt Samun kuntouttamisen eteen tehdään kaikki mahdollinen. Blogista ei ole tarkoitus tehdä mitään kuntoutuspäiväkirjaa, eikä juuri nyt ole intoa kirjoittaa ylipäätänsä mistään. Joten hiljaista voi olla. Alkaa elämä Derbyä 2015 kohti. Hevosihminen on ikuinen optimisti. Aina. Samu ei sammu.

Samu lähdössä Oulu Express finaaliin. Nyt katsotaan jo 5-vuotiskauteen.


 

18 kommenttia:

  1. Mä hämmästelinkin eilen paikanpäällä että mihin on jäänyt Samu? Voi harmituksen harmitus!! Onko vamman laajuus minkälainen? Vaikka eipä sillä väliä, joskus ne säälittävän pienetkin muutokset kestävät parantua turkasen kauan. Toivon todella että jänne paranee hyväksi ja kestäväksi, Samu on niin mun suosikki :) Tsemppiä kovasti, mä niin tiedän teidän tunnelmat juuri nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, käytiin Teivossa vain klinikan puolella... Reissu söi kyllä miestä, siitä ei pääse mihinkään. Tuntui todella väärältä joutua lähtemään juuri Kriteriumkarsintapäivänä Samun kanssa jo ennen raveja kotimatkalle. Mutta kaikki mikä ei tapa - se vituttaa. Niin ja vahvistaa. ;) Vamma on pieni, mutta Salaman jännevamman kanssa todellakin oppi, ettei niin pientä vammaa olekaan, etteikö sen kanssa puolta vuotta äkkiä hurahtaisi... Parin viikon päästä käydään uudestaan Teivossa tsekkaamassa jalan tilanne ja suunnitellaan jatkohoitoja sen reissun mukaan. Kiitos tsempeistä, ehkä täältä vielä joskus noustaan...

      Poista
  2. Varmasti harmittaa hitokseen karua että sellaista se raviurheilu on. Samu kuitenkin nuori hevonen joka tarjoaa teille vielä suuria elämyksiä tulevaisuudessa siksi hieno on. Kiva olisi kuitenkin kuulla teidän arkea myös vamman parantelemisen tiimoilta, näitä kun sattuu meille kaikille ja hoidon seuraaminen on opettavaista monelle. Joten leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä ;) Saattahan tämä olla nuorelle hevoselle vaan hyvästäkin, pitkällä tähtäimellä. Jos sais ensvuonna helpompia lähtöjä kun ei ole liikaa rahaa ;) kohti kunkkareita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti kannustavista sanoistasi. Olet oikeassa, että eihän sitä todellakaan tiedä, vaikka tämä pakkolepo tähän saumaan tekisi Samulle tulevaisuutta ajatellen vain hyvää. Näin on kyllä kovasti täytynyt myös itseä viime aikoina tsempata. Nyt täytyy vain uskoa, että Samun aika tulee vielä myöhemmin ja sen mukaan antaa hevoselle nyt aikaa ja kaikki mahdollisuudet parantua entistä ehommaksi.
      Kuten sanoin, tällä hetkellä ei löydy oikein motivaatiota kirjoitella blogiin yhtikäs mistään, mutta kenties omatkin ajatukset muuttuvat, kun pahimmasta pettymyksestä on selvitty... Katsotaan. :)

      Poista
  3. Voihan rähmänkäpälä niinkö siinä kävi.. No onneks ei kuulosta kamalan pahalta kumminkaan. Kyllä siitä vielä hyvä tulee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siinä todellakin kävi, itku pitkästä ilosta. Vamman parantelu vie aikaa, mutta periksi ei anneta, sillä Samulla on kuitenkin vielä ihan koko elämä edessä.

      Poista
  4. Toivottavasti motivaatio pysyy korkealla! Onni on "seissyt" kuukauden mun motivaationgelmien takia =( t.Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuisen pitää nyt kieltämättä itteäkin tsempata aamuisin talliin lähtemisen suhteen, mutta eiköhän se tästä taas kun enimmästä harmituksesta selviää. Onneksi on edes Aatu motivaatiota ylläpitämässä, ettei ihan kokonaan vieraannuta raviurheilusta. ;) Syksy on aina yhtä masentavaa aikaa.... Tsempit myös teille motivaatiopulaan!

      Poista
  5. Voihan Samu:( Raviurheilua taas pahimmillaan.. No, katse vaan tiukasti ensi kauteen ja lots of positive thinks <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, valitettavasti tämäkin puoli kuuluu raviurheiluun. Koitetaan niellä pettymys, hoitaa hevonen terveeksi ja sitten todellakin aloittaa valmistautuminen seuraavaan kauteen. Kiitos sinulle!

      Poista
  6. No voihan roipelo!!! Pikaista paranemista Samulle ja kärsivällisyyttä kuntoutukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti juuri oikeista sanavalinnoista. :)

      Poista
  7. Voi harmi, mutta häntä pystyyn vaan. Hieno hevonen teillä ja tuo nyt on vamma pienimmästä päästä, toki vaatii aikaa ja hoitoa, mutta pahemminkin voisi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pahemminkin voisi olla. Tämän vaivan pitäisi kuitenkin kaiken järjen mukaan parantua. Se, kuinka kauan aikaa parantuminen kestää onkin sitten ihan eri tarinansa. Mutta kärsivällisyydellä ja sisulla täältä vielä noustaan!

      Poista
  8. Olisi mielenkiintoista lukea miten Samu on suhtautunut toipilaana oloon ja kuinka rauhassa malttaa olla ja lenkkeillä? Tsemppiä paranteluun

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä. Voi, Samu ei ole vieläkään tajunnut olevansa jalkavammainen eikä toipilasajan pelisäännöt oikein ole iloisen Samun mieleen... Tekstiä tulossa joskus. :)

      Poista
  9. Nyt vain paljon tsemppiä omistajille, Samu varmasti jo tähyää seuraavia skaboja innoissaan!
    Todella harmillista, mitäpä siihen muuta voi sanoa =(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä, me Samun ihmiset niitä todellakin nyt tarvitaan... Samun kohdalla uutta Kriteriumia ei tule koskaan ja se tekee pettymyksestä vielä suuremman. Mutta ravithan ei tietenkään tähän lopu, kunhan vain hevonen aluksi kuntoutuu.

      Poista