Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.16.9.2014

Suuria tunteita

 
Samu 13.9.2014. Lähdössä Oulu Express -finaaliin.

Viime viikolla koettiin ravirintamalla hienoja ja haikeita hetkiä. Suuria tunteita. Niitä tämä laji todellakin herättää, ja niitä koettiin aika laidasta laitaan. Tiistaina Salama juoksi uransa viimeisen startin Seinäjoella. Yhteinen matka toki jatkuu toivottavasti vielä kauan, mutta yksi päätepysäkki tuo startti oli ja tietty haikeus siihen liittyi lähdöstä maaliin. Mutta elämä jatkuu. Lauantaina sitten päästiin kokemaan yksi meidän raviharrastustaipaleen upeimmista hetkistä ja merkittävimmistä saavutuksista Samun juostessa itsensä vuoden 2014 Oulu Express kakkoseksi! Voi sitä riemua ja onnea!

Ensiksi muutama sana tiistaista. Jo etukäteen olin päättänyt Seinäjoen startin olevan Salaman uran viimeinen, vaikka kilpailuoikeutta onkin jäljellä vielä reilu kuukausi. Jännejalka ei ole siinä kunnossa, missä sen pitäisi olla kilvanajon kannalta ja johonkin se piste nyt todellakin on laitettava. Lämmityksessä Salama ei ollut hyvänoloinen ja vaikka jännejalka on ollut huono jo kesäkuusta lähtien, niin nyt oli ensimmäinen kerta, kun Salama lämmityksessäkin sitä selkeästi aluksi ontui. Vertyihän se, muttei hyväksi saakka. Lämmityksen jälkeen päätettiin jättää kengät jalkaan, jotta jännevammajalka ei ainakaan enempää enää rasittuisi. Lähtö oli kuitenkin sen näköinen, ettei Salama siinä pärjäisi vaikka juoksisi millä balanssilla tahansa. Tosiasia silti on, että kengät jalassa Salama ei pysty ottamaan vauhtia siinä määrin kuin ilman kenkiä. Ravin huonous oli siis monenkin asian summa; etupää ei ehtinyt alta pois ja takapää joutui väistelemään. Silti Salama yritti. Taas ja vielä tämän kerran. Se pääsi lähtökiihdytyksessä johtavan perään ja sinnitteli sieltä sitten koko matkan ajan sen minkä kykeni. Maalissa kuudentena eli ensimmäisenä ilman rahaa, kiitos näiden ihanien uusien säästösääntöjen... Aika 29,1ke on kelpo tulos tamman viimeiseen starttiin lähtökohdat huomioonottaen. Rapaiset kilpakamppeet riisuttiin Seinäjoella tamman päältä viimeisen kerran. Seuraavana päivänä Jyri kävi kengittämässä Salaman ja viimeiset kilpakengät otettiin jaloista pois.

Salama Seinäjoella, viimeistä kertaa kilpatamineissa.
Käppäilyä ennen lämmitystä.

Kuten jo monesti aiemminkin on tullut todettua, Salama antoi ravihevosena paljon, paljon enemmän kuin mitä siltä koskaan osattiin toivoakaan. Se tulee ikuisesti olemaan hienoluonteisen ja yritteliäin ravihevonen, mitä minä koskaan olen nähnyt tai tulen näkemään. Ehjien jalkojen kanssa uran numerot voisivat olla vielä hienommat kuin nyt: 68 starttia totosijoin 7-6-7, voittosumma 16290€, ennätykset 24,9aly ja 27.2ke.
Nyt Salamalla alkaa uusi ura. Toki tamman päätehtävä on edelleen olla minun terapiahevonen ja lenkkikaveri, mutta systemaattinen ja tavoitteellinen treenaaminen loppui nyt samalla, kun uusi ura siitostammana alkoi.

Sitten Samu ja meidän suuri lauantainen ravipäivämme. Oulu Express-finaalipäivä! Samun kanssa lähdettiin hyvillä mielin Äimärautiota kohti puolen päivän jälkeen. Hevonen on ollut viime aikoina treeneissä varsin positiivinen, Jyri oli naulannut kengät taas epäonnisen karsintastartin jälkeen jalkoihin ja kaikki voitava Samun eteen oli tehty. Suomenhevosten nelivuotisikäluokka vuosimallia 2014 on minusta ehkä kovatasoisin tai ainakin laajakirjoisin vuosikausiin. Mukana olivat nytkin ikäluokan yhdessä suurimmassa kilpailussa kaikki huiput. Hirmuisia hevosia. Silti minusta oli yllättävää, että Samu oli lähestulkoon täysin unohdettu ja täysin pelaamaton hevonen tähän lähtöön.

Samu kotona, valmiina reissuun.

Lähtökuopissa kotona.


Kaikki meni hyvin aina lämmitykseen saakka. Siinä mikään ei sitten mennytkään hyvin. Samu heittäytyi täysin toimimattomaksi, kuten se näköjään nyt sitten aina jännittyessään tekee. Ketään ei naurattanut enää siinä vaiheessa, kun Samu tuli kaksi kertaa lämmityksessä pois radalta, hyppiessään varikkoportilla monta kertaa pystyyn ja ammuttuaan omia reittejään varikolle autojen keskelle... Kukaan ei tämän tarinan jälkeen usko, että sama hevonen toimii kotona ja Kaustisella nykyään kyllä kuin ihmisen ajatus. Minusta olisi ollut ihan järkeenkäypää sama keneltä kuskilta kieltäytyä ajamasata koko starttia moisella hevosella. Mutta Vellu ei hermostu. Ei sitten millään. Ja toinen ihminen, joka ansaitsee kaiken kiitoksen lauantaisen startin onnistumisesta on Paavolan Jussi, joka sekä talutti Samun onnistuneesti esittelyyn että oli apuna kääntämässä hevosen lähtöauton taakse. Tuon jälkeen Samun päässä syttyi taas jokin lamppu: tämän homman minä osaan!
 
Samu lämmityksessä, niinä hyvinä hetkinä.
 
Samun lämmitysajoa.

Samu ampui auton takaa seiskaradalta todella lujaa liikkeelle päästen heti suoran alussa pujottamaan johtoon kiihdyttäneen Taruntuulen taakse. Kuolemanpaikalle tuli Säihkeen Säpinä ja armoton tempo pysyi lähdöstä maaliin saakka. Ensimmäinen puolikas 24,5, kilometri 24,5. Samu seurasi kilvoittelevaa kärkiparia helponnäköisesti kuin varjona. Kierroksen jälkeen Vellu nosti Samun toiseen pariin ulos. Kolmas puolikas 27,0. Neljä hevosta erottui muusta joukosta, kärkikahinoissa mukana myös Samu! Loppusuora. Vellu veti Samulta korvat auki, ensimmäistä kertaa. Taruntuuli karkasi keulasta voittoon uudella nelivuotiaiden tammojen SE-ajolla 25,5ake, mutta Samu kontrasi loppuun asti upeasti ja ohitti maaliviivalla vielä Kihiseen ollen maalissa TOINEN! Viimeinen puolikas 26,0.

Maalissa, kakkosena!!!!

Samu Oulussa. Kaksi edellistä kuvaa ottanut Tero Kellosalo. Kiitos.


Oulu Express finaali! Yksi ikäluokan suurimpia kilpailuja. Olisi ollut käsittämättömän upeaa vain olla mukana tuossa lähdössä kaikkien upeiden juoksijalahjakkuuksien joukossa. Mutta että kakkossija. Se tuntui ja tuntuu edelleen niin mielettömän, uskomattoman, käsittämättömän hienolta!!! Upea, upea, upea Samu. Jollain lailla tuntui myös kovin helpottavalta ja ihanalta, että Samu pääsi nyt näyttämään kuuluvansa ihan oikeasti ikäluokan kärkikaartiin. Sen vauhdit on tiedetty niin hurjiksi, että on uskottu sen riittävän parhaitakin varsoja vastaan, mutta kuten niin usein tässä lajissa; aina vain tulee jotain kommelluksia ja vastoinkäymisiä, eikä toistaiseksi koskaan ole onnistuttu juuri tärkeimmällä hetkellä. Mutta nyt onnistuttiin ja lopputulos oli vielä parempi kuin uskallettiin haaveillakaan. Ai että raviurheilu on vain niiiiiin hieno ja koukuttava laji. Samun ajaksi tuli sen uusi, komea nelivuotisennätys 26,0ake! Hurjia lukuja.

Samu ja iskä.


Samu kävi kysymässä Salamalta viimeiset vinkit ennen raveihin lähtemistä.
 Jotain taisi jäädä kuuntelemattakin oriin ravikäyttäytymisestä päätellen...

Mutta elämä jatkui ja jatkuu myös Oulu Expressin jälkeen. Normaaliarkeen on palattu menestyskakun mussuttamisen jälkeen. Samun kausi jatkunee toivottavasti jo ensi tiistaina Teivossa Kriteriumkarsinnoissa.

Aatu kävi viime viikolla Jaanan kiropraktisessa käsittelyssä ja selän lukkokohdat on nyt taas niksauteltu auki. Kovin mielellään ilmoitettaisi sekin taas johonkinpäin starttiin, mutta koko syyskuussa on sille todella huonosti sarjoja tarjolla. Ei löydy, vaikka kuinka koittaisi laittaa sormea sarjalle. Eli jatketaan treenejä ja selataan kilpailukutsuja. Onneksi lokakuun lehti näyttää Aatun sarjojen osalta sentään paremmalta.

Kaikenkaikkiaan syyskuuta on vietetty loistavassa syyssäässä. Aurinko on jaksanut edelleen päivisin paistaa, vaikka yöt ovatkin jo välillä miinusmerkkisissä astelukemisessa. Ja ne sumuiset aamut ovat joka syksy yhtä hienoja. Vaikka vähän kuin sumussa ollaan kai Samun startin jälkeen muutenkin kuljettu, eipä sillä.

Syksy. Aamu. Aatu.

14 kommenttia:

 1. Aivan oikein Samu, että näytti närhenmunat niille pelaajille, jotka eivät uskoneet! Onni onnettomuudessa, että on tuttu kuski, joka pysyy rauhallisena! Voi vain kuvitella, että aika moni olis heittänyt pyyhkeen kehään ja tuonut hevosen takaisin radalta!!

  Salamalle mukavaa mammalomaa, jokos sitten on ratsun uran aika ;O))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah, niinpä niin. :D Itestä tuntui kyllä niin hyvältä, että Samu sai nyt tämmösen onnistumisen, kun ite on tiennyt, että se kyllä kaiken ollessa kohdallaan pystyy pärjäämään ketä vastaan tahansa. Ainut vaan, että kaikki ei läheskään aina tahdo olla kohdillaan. ;)

   Salama kiittää. Se varmasti tulee nauttimaan myös tästä uudesta roolistaan, vaikka vielä se on aika kovasti lähdössä lenkille ja odottaa portilla, että josko tänään olis hänenkin hiittivuoronsa. ;) Ratsu-uraa mietitään vielä myöhemmin, etujalan pitäis olla siihenkin hommaan sitten paremmassa kunnossa.

   Poista
 2. Mun PITI pelata Samun kautta kaksari tuohon lähtöön, mutta tavoilleni uskollisena myöhästyin. Onnea hurjasti, saatte olla (taas kerran) ylpeitä!

  Äläkä yhtään harmittele Salaman lukemia, suurin osa hevosista ei noihin pääse vaikka juoksisi kilpailuiän loppuun asti kilpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan rähmä, just nyt olis kannattanut ehtiä pelaamaan, kun Samua ei oltu pelattu millään pelimuodoilla juuri käytännössä lainkaan.

   Kiitos onnitteluista, tämä Samun menestys tuntui kyllä mielettömän hyvältä.

   Ja ei, ei todellakaan ollut tarkoitus harmitella Salaman lukuja. Päinvastoin, minä oon niistä ihan suunnattoman ylpeä. Mutta ihminen on aina taipuvainen jossitteluihin, ja siksi tuo kommentti, että terveillä jaloilla lukemat voisivat silti olla erilaiset. Mutta todellisuudessa, tuskin minä enää koskaan saan näin hienoa kilpatammaa, mitä Salama oli. Ainakin sen varsoilla on sitten joskus valtavat saappaat täytettävinään.

   Poista
 3. Oli ilo seurata ja nähdä menestystä. Onnea vielä kerran! Ja menestystä jatkossakin..;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä. On upeaa, että ihmiset on kiinnostuneita ja jaksaa tulla jopa paikan päälle raveihin katsomaan ja kannustamaan.

   Poista
 4. Upea Samu, ONNEA :)

  VastaaPoista
 5. Hyvä Salama, hyvä Samu, hyvä teidän joukkue! :) Salama on ansainnut ravieläkkeensä, ja hienoa, että sillä on omistaja, joka ajattelee hevosensa parasta, eikä juoksuta väkisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko joukkue kiittää ja kumartaa.

   Salama on todellakin mammalomansa ansainnut. Ja hupilenkeillä se on toki käynyt yhä ahkerasti. Mutta enää tamman ei tarvi mennä eikä tehdä mitään, mikä ei tunnu helpolta ja mukavalta.

   Poista
 6. Voi onnea taas, Samu oli jäätävän upea!! Mulla tuli ihan tippa linssiin, kun luin Salaman uran lopetuksesta, hieno hevonen ja kovin moni ei pysty samaan mitä tamma näytti.. Tsempit tamman uusiin koitoksiin! :)
  Ja uus tippa tuli tuosta isäs ja Samun yhteiskuvasta.. Voi miten paljon siinä paistaa rakkaus äijien välillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilla.
   Salama oli ja tulee aina olemaan mulle ihan mielettömän tärkeä hevonen. Salama on kuitenkin "vasta" 9-vuotias, eli toivottavasti se ehtii tekemään uutta uraansakin vielä yhtä kauan. :)
   Heh, Samun ja iskän välillä taitaa olla vähän sellainen viha-rakkaus-suhde. :D

   Poista
 7. Oi voi mikäs Samulla kun jäi Teivon karsinnat väliin? Toivottavasti ei mitään vakavaa... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kausi loppui vähän etukäteen. Mutta elämä jatkuu.

   Poista