Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.27.3.2015

Jyväskylän orinäyttelyt


R.R. Samu. Kantakirjattu J-suunnalle 26.3.2015.

Vihdoinkin minulla on jotain oikeaa asiaa tänne raportoitavaksi. Tuntuu, että koko alkuvuosi on ollut hevosrintamalla melkoista hiljaiseloa. Aatun kanssa meinattiin päästä starttailemaan, mutta sekin ilo jäi toistaiseksi yhden startin mittaiseksi. Vuohisvirus on nyt selätetty, mutta hevonen oli tuon taudin takia 2,5 viikkoa täysin ajamatta. Olikin kyllä ihan oikea tauti. Starttikuntoon on nyt taas jonkin verran matkaa, mutta ehkäpä hiitit tekevät sen saavuttamiseksi tehtävänsä. Lisäsin muutaman kuvan Aatun vuohisista tuohon edelliseen, vuohisvirusta koskevaan postaukseen. Ilmeisesti asia on edelleen jossakin määrin tapetilla, sillä lukukertoja tuolla minunkin vuohisvirus-tarinalla on hirveästi!

Mutta se oikea raportoitava asia on Jyväskylän orinäyttelyt, joissa eilen vietettiin päivä Samun kanssa. Eilen tuli kuluneeksi neljä vuotta ja yksi päivä siitä, kun Samu muutti meidän talliin. Uusi varsa tuo tullessaan tottakai aina uudet haaveet. Mutta ihan tällaista ei kyllä kukaan uskaltanut tuolloin toivoakaan. Rehellisesti sanottuna eipä tullut tuolloin mieleen toivoakaan, että neljän vuoden päästä hevosen meriitit olisivat sellaiset, että sitä voitaisiin tarjota Juoksija-suunnan kantakirjaan ja hakea siten jalostusoikeutta. Elämä on joskus hyvin ihmeellistä. Samu on ollut suuri ihme itsekin. Niin suuri ihme, ettei sitä oikein itsekään edes ymmärrä. Jokatapauksessa eilen Samusta tuli kantakirjaori ja rippikoulun käymisen merkiksi jalostuslupa on nyt takataskussa.


Samu
Virallisia poseerauksia
Jyväskylässä esitettiin kantakirjaan seitsemän suomenhevosoria, kuusi lämminverioria ja kaksi pienhevosoria. Aurinko paistoi ja järjestelyt toimivat! Jyväskylän orinäyttelyistä jäi kyllä todella hyvä mieli. Tottakai tuloksia joutui nytkin odottamaan tuntitolkulla, mutta varsinainen hevosten arvostelu eri arvostelupisteissä sujui todella jouhevasti. Toisin kuin viime vuonna Aatun kanssa Kiuruvedelle ollessa, nyt aikataulut pitivät ja oikeat hevoset olivat oikeissa paikoissa oikeisiin aikoihin.

Koko näyttelyihin valmistautuminen on toki alkanut jo aikapäiviä sitten. Ilmoittautuminen päättyi kuukausi sitten ja siihen mennessä kantakirjaan tarjottavien oriiden jalkojen röntgenkuvat oli pitänyt toimittaa Hippokseen. Samu kävi muistaakseni joskus helmikuussa Kaustisen klinikalla röntgenkuvissa. Viime viikolla Jyri kävi kengittämässä Samun, jotta se oli siistissä uudessa kengässä näyttelypäivänä. Edellispäivänä ori pestiin ja puunattiin lenkin päälle vielä vähän perusteellisemmin kuin yleensä. Eilen pakattiin Samu varttia vaille kuusi trailerin kyytiin ja lähdettiin Merjan ja iskän kanssa huristelemaan kohti Killeriä.Jyväskylässä homma alkoi Samun osalta eläinlääkärin tarkastuksella. Röntgenkuvalausunnot käytiin läpi ja hevonen tarkastettiin pintapuolisesti läpi. Kuvat olivat puhtaat eikä hevosesta muutenkaan löytynyt nyt huomautettavaa. Siitä homma jatkui mittauspaikalle, jossa arvosteltiin myös kaviot. Seuraavaksi ohjelmassa oli valokuvaus. Samun hermot kestivät yllättävän ja ihailtavan hienosti sen kaiken hienosäädön, mitä hyvään rakennekuvaan vaadittiin; Askel eteen, vielä toinen, eikuin sittekin kaksi eteen, meni liikaa ja niin edelleen. Hyviä kuvia saatiin kuitenkin mielestäni kovinkin helposti! Seuraava etappi oli maneesissa, missä suoritettiin rakennearvostelu ja liikkeiden esittäminen taluttaen. Tykkäsin kovasti tästä järjestelystä., että jokainen ori sai olla yksinään maneesissa ja keskittyä siten rauhassa tehtäväänsä ilman, että muita oreja suihki edestakaisin menemään ja tulemaan. Samu esitti liikkeet vallan hienosti. Kotona se villiintyy joskus moisesta touhusta ihan täysin, mutta nyt se tallusteli iskän vierellä oikein leppoisan oloisena. Noh, kamppasi se iskän juoksutuksessa kertaalleen, mutta hämääntyi itsekin asiasta niin, ettei ehtinyt edes päästä karkuun. Mielestäni siis varsin vähillä vahingoilla selvittiin! :D


Mittauksessa
Kuvauspaikalla
Matkalla maneesiin rakennearvosteluun

Viimeisenä rastina oli ajokoe, jonka Risto Tupamäki ja Jari Ansio ajoivat Killerin raviradalla. Etukäteen hieman jännitti, kuinka kierroksilla Samu ajokokeessa käy, sillä ori on ollut viimeksi raviradalla syyskuussa Oulu Express-finaalissa. Ja silloin se kävi lievästi kierroksilla. Mutta nyt tilanne oli toinen. Samu kiersi rataa rauhallisena. Se ravasi isoa, rentoa letkeää raviaan ja sitä katsoessa tuntui mahanpohjassa pitkästä aikaa se tunne, mistä raviurheilussa on kyse. Tuntui äärettömän hienolta ja helpottavaltakin nähdä Samu seitsemän kuukauden tauon jälkeen taas ravirataa kiertämässä. Samu oli taas omalla työmaallaan. Ja näytti ihan yhtä hyvältä kuin silloin yli puoli vuotta sittenkin. Pitkästä, pitkästä aikaa tuntui, että kyllä tämä kaikki tästä vielä iloksi muuttuu. Sillä sen on muututtava. Samu tulee vielä takaisin. Kaikenkaikkiaan ajokoe meni ihan yli odotusten. Samu oli todella keskittynyt, todella rauhallinen ja todella palvelualtis. Kaikkea sitä, mitä se hyvänä päivänään on. Se teki kaiken mitä siltä pyydettiin ja sai arvostelussa vuolaat kehut erittäin hyvästä ajettavuudestaan.


Ajokokeessa
Tupamäen Risto päästelee

Urakan jälkeen Samu pääsi koppiin syömään heiniä ja me ihmiset koitimme jotenkin kuluttaa reilun kolmen tunnin odotelluajan ennen tulosten saamista. Arvosteluun mentiin maneesiin kaikki suomenhevosoriit yhdellä kertaa. Kuten etukäteen tiedettiin Samun kilpailunäytöt eivät vielä riittäneet mihinkään palkintoon, mutta kantakirjaan se hyväksyttiin. Kantakirjapalkinnot tulevat tai nousevat sitten joskus toivottavasti kilpailunäyttöjenkin parannuttua. Jo kolmospalkintoon vaaditaan oreilta valioaika ja ainakin 20000 euron palkintotienestit.
Samusta tuli juoksijasuunnan kantakirjaori pistein:

Luonne 8, liikkeet 9, runko 8, jalka-asennot 6, jalkojen terveys 8, kaviot 7.

Mitat: Säkäkorkeus 161cm, lautaskorkeus 159cm, rungon pituus 171cm.

Lausunto:
Hyvä rotutyyppi, hyvänpuoleiset muut tyypit. Pitkä syvä vankka avo runko, hieman lyhyt leveä kaula, pitkä lapa ja säkä, pitkä jyrkkä lautanen, pitkät reisilihakset, hyvät koipilihakset. Lyhytsääriset jalat, etujalat ulkokierteiset ja lievä sivuttaissiirtymä, käyrät pihtiset kintereet, lyhyet vuohiset. Matalapohjaiset ja –kantaiset kaviot, hyvät säteet, kavioissa hieman rosoisuutta. Etujalkojen liikkeet kerivät ja takajalkojen liikkeet ahtaanlaiset käynnissä. Etujalkojen liikkeet väljät kerivät ja takajalkojen liikkeet väljät pihtiset juostessa, erittäin joustavat raviliikkeet, vauhdissa melko väljät ja suorat liikkeet. Erittäin hyvä, toimiva ja kevyt ajaa. Rauhaton mitata ja tarkastaa.

Kilpailuarviointi:
Enn. 1.26,0a, 1.28,3, voittos. 11.590 e, 9: 3-3-0, 1.288 euroa/startti. Voit.% 33,3, sij.% 66,7, laukka% 33,3, hyl.% 0. Aloittanut kilpailemisen 3-vuotiaana, kilpaili kerran voittaen Varsat vauhdissa –lähdön. Kilpaili 4-vuotiaana 8 kertaa, voittaen kilpailuistaan kaksi, joista toinen Biofarm Cup-karsinta, oli finaalissa neljäs. Sijoittui Pikkupelimanniajon karsinnassa toiseksi ja finaalissa kuudenneksi. Oulu Express –karsinnan viides ja finaalin toinen.

Isä Suikun Ero 22,2a, emä Samarin 24,1a, ei. Vokker 22,3a, ee. Railon-Ilo 1817-83. Emällä 13 jälkeläistä mm. t. R.R. Ruskariina 23,0a 55.630 e, t. R.R. Erotar 24,2a 29.335 e, r. Saahi 24,6a 53.266 e , r. Samarino 27,9a 13.870 ja o. R.R. Samu 26,0a. Emänemällä 14 jälkeläistä mm. t. Samarin 24,1a 15.195 e, t. R.R. Veera 24,8 28.135 e ja r. Sahalin 27,4a.

Esitetty hyvässä kunnossa. Jaloissa ei merkittäviä rasitusmuutoksia.

Ei löydöksiä.

Merjalle jälleen kerran iso kiitos kaikista Samun näyttelypäivän kuvista. Ja avusta ja seurasta ja naurusta. :D


Pisteriviin ollaan todella tyytyväisiä. Ysi on yksittäisenä arvostelukohdan pisteenä kova sana näissä kinkereissä ja tottakai mieltä lämmittää, että Samu sai sen nimenomaan liikkeistään. Ja sen se kyllä mielestäni ansaitseekin.Maneesissa rakennearvostelussa.


Loppuun vielä täytyy vähän fiilistellä. Kaivoin blogista Samusta 4 vuotta sitten otettuja kuvia. Varsa oli ollut meillä viikon verran, kun se pääsi/joutui lähtemään ensimmäistä kertaa lenkille Salaman perähevosena. Nyt takana on satoja lenkkikertoja, tuhansia treenikilometrejä, ruokaa, hoitoa ja rakkautta. Ja kyllähän työ jossakin näkyy. Vuodet ovat tehneet tehtävänsä. Varsasta on kasvanut hieno kantakirjaori. Nyt meidän tallin asukkaiden osalta tilanne on varsin erikoinen, kun kaikki kolme hevosta ovat kantakirjassa. Ihmisen tai hevosten arkeahan tämäkään tilanne ei muuta mitenkään, mutta jonkinlainen oman työn onnistumisen jälki näkyy nyt mustaa valkoisella.


Samu 1.4.2011
 
Samu 26.3.2015. Kuva kaapattu Sukupostista, tunnustan.

Samu 26.3.2011 ensimmäistä kertaa meillä ulkona.
Samu 26.3.2015 Jyväskylän orinäyttelyssä.
 
 

Samu Salaman perähevosena. Toivottavasti Salamalla on vuoden päästä uusi pikkukaveri lenkkiseurana.
Samu ja iskä eilen.

Samun ensimmäisiä ratareissuja. Lapinkairan harjoitusraviradalla huhtikuussa 2011.


Kantakirjauksen ajokokeessa eilen Jyväskylässä.

22 kommenttia:

 1. Paljon onnea! Upeaa työtä teiltä ja upea samu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nöyrimmät kiitokset. Samu on hieno ominkin silmin katsottuna. :)

   Poista
 2. On se kyllä komea! Onnittelut vielä kerran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Samu on näyttävä hevonen. Kiitos vielä!

   Poista
 3. Mykistävän upea Samu, onnea :)

  VastaaPoista
 4. Lämpimät onnittelut!

  Pakko sanoa että kun orinäyttelyn kuvat tulivat julki, muutamaa katsoin sillä silmällä että ei hitsi, ei kyllä näytä ori ihan siltä miltä pitäisi tärkeänä päivänä. Tulipa Samun kuva vastaan ja ai että ihastelin, hevonen tuotu näytille juuri siinä kunnossa missä kuuluukin, kertakaikkiaan karamelli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Meille tuo orinäyttelypäivä on kyllä niin SUURI päivä ja hevonen puunataan sen mukaisesti. Samun kohdalla täytyy kuitenkin sanoa, että sitä ei tarvi kyllä yhtään ylimääräistä kiilloitella. Se on väriltäänkin jo sellainen, että kiiltää vaikka kuun valossa. :) Mutta tottakai orinäyttelypäivä on ollut tiedossa kuukausia ja sen eteen on voitavamme tehty, että hevonen silloin on edustuskunnossa. :)

   Poista
 5. RP vei sanat suusta, Samu on kuvissa mielettömän hyvännäköinen! :)

  Onnittelut ja tsemppiä tulevaan! :) Ihanat hevoset teillä, teette mahtavaa työtä niiden kanssa! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hämmentävän hurjista kehuistasi. Samu on minustakin hieno hevonen. Toivottavasti saataisiin tämä ravikausikin käyntiin, sillä rintamalla vähän nyt takkuaa, mutta jatketaan yrittämistä. :) Kaikkea hyvää Sinullekin.

   Poista
 6. Paljon onnea!! Kyllä Samu näyttää niin hienolta :)

  VastaaPoista
 7. Ori, koka on kaunis katsella ja ilo silmälle, mutta vielä kyvykäskin! :) Onnitteluni sinne kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo. :) Samua kelpaa kyllä tänä päivänä katsella - ja jospa se pyöräkin vielä jonain päivänä taas pyörisi entiseen malliin.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä tämä vehje halusi julkaista kommentin tuplana... :D Sanotaan sit vaiks uudelleen onnee - ja jatkoo ootellessa... :)

   Poista
  2. Fiksu vehje, ei tuplaus mitään haittaa. Tuplaan kiitoksenikin. :)

   Poista
 9. Komee poika. :)
  Minkäslaiset suunnitelmat Samulla tällä kaudella? Millon kusi alkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samun suurin suunnitelma olisi pysyä koko kausi ja mielellään koko loppuelämä terveenä. Talvi on ajettu voimaa ja vieläkin kovin hiljaista treeniä. Kesään menee starttiintulo, mutta eipä tässä enää mihinkään kiire ole.

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Ja joutavahan se tuola kurassa olis rämpiä, kaikki kivempaa kesällä. :)

   Poista