Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.



27.4.2015

Kevätkuulumiset

Keski-Pohjanmaallakin kevät on jo pitkällä. Tai no siinä määrin pitkällä, että lunta ei enää löydä kuin metsäteiden ojista, muuttolintuja on onnistunut tällainen lähinnä variksen ja harakan toisistaan erottava lintubongarikin havaitsemaan, välillä paistaa aurinko, välillä sataa vettä ja välillä räntää ja tarhat ovat järkyttävät mutakkolammikot. Silti kevät on kaikista parasta aikaa. Valon voima ja luonnon hiljalleen herääminen ovat joka vuosi yhtä käsittämätöntä.

Aatu Kaustisella harkkareissa 14.4.
Ravirintamalla on ollut edelleen kovin hiljaista, mutta jotakin liikehdintää tallissa on kuitenkin ollut. Hiittirumba Kaustiselle on jo täydessä vauhdissa ja oriit ovat käyneet siellä juoksentelemassa kahdesti viikossa. Tänä keväänä hittejä on haitannut tai ainakin ihmisiä harmittanut suunnattomasti Kaustisen raviradan onneton kunto. Eipä paljon lanatraktoria tai kunnostustöitä ole näkynyt, kun on lama ja  pitää säästää. Se on päivän trendi. Marisen vielä sen verran, että tähän saakka ollaan enemmän kuin mielellämme maksettu radan käyttömaksut, mutta nyt en oikein ole varma, mistä meidän täytyy maksaa. Aikaisempina vuosina rata ja hiittisuora ovat Kaustisella olleet aina loistavassa kunnossa, mutta nyt suoraan sanottuna hirvittää ajaa jollain jännevammataustaisella Samulla Nikulan kuoppaisella, suurin piirtein pinnattomalla radalla. Anteeksi purkaukseni, mutta tiedän, etten ole harmitukseni kanssa enää yksin. No niin, johan helpotti.

Sinällään kai kuitenkin menee hyvin, jos suurin huolenaihe on tällä hetkellä treenipaikat eikä hevosten terveys. Kimmo ultrasi Samun jännejalan viimeksi muutama viikko sitten ja ori sai nyt hiittiluvan. Siihen saakka ajoin sillä Kaustisella vain hölkkää, mutta nyt Samulla pystyy ajamaan suurinpiirtein samoja treenejä Aatun kanssa. Päivä kerrallaan on eteenpäin mentävä, mutta juuri nyt tilanteeseen ollaan tyytyväisiä.

Aatu
Aatu starttaa vappuna Haapajärvellä. Suunnittelin pitkään ilmoittavani sen Seinäjoelle lauantain T76-kierrokselle, kunnes tajusin, ettei Aatu mitenkään voi päästä surkeilla pisteillään mukaan sellaisiin raveihin. Tähtidivisioona olisi kiehtonut ennenkaikkea keskipitkän juostavan matkansa takia, mutta olin varma, että sinne olisi vaadittu mukaanpääsemiseksi enemmänkin kuin säälittävät 140 pistettä. Lopulta tehtiin ratkaisu, että ilmoitetaankin Aatu Haapajärvelle ja siellä sitä nyt sitten ollaan. Lievä harmitus koettiin sitten sunnuntaina, kun tajusin, ettei "Aatun sarjaan" ollut Seinäjoelle ilmoitettu kuin 10 hevosta. Että näin. Kannatti siis kovasti taas etukäteen miettiä, jossitella ja spekuloida. Pääasia kuitenkin, että Aatu pääsee vihdoin ja viimein starttaamaan. Haapäjärven lähtökin on tasokas taisto, sillä vastassa on muun muassa hallitseva ravikuningatar. Yritetään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää, sanoisi Suomen hiihtomaajoukkuekin.


Suht verkkaisten hiittien välissä Aatulla ajettiin 14.4 Kaustisen harjoitusraveissa vähän reippaampi harjoitus. Ori osallistui 1.30-vauhtiseen sarjaan ja kulki lämpösten perässä täyden matkan 29,2 läpi. Hyvä mieli jäi tuosta reissusta, jotenkin pitkästä aikaa tuntui, että hevosesta alkaa irrota niitä kyytejä kuin pitääkin. Kunpa kaikki vaikeudet sen kanssa olisi nyt hetkeksi voitettu, että päästäisiin kiertämään raveissa nauttimaan kesä kunnon kilvanajosta. Jotenkin tuntuu, että viime aikoina ravirintamalla olisi jo tökkinyt ihan tarpeeksi asti.

Salaman mahan mallia. Noin viikon vanha kuva.

Salama.

Salama voi hyvin. Varsomiseen pitäisi olla enää kuukauden päivät ja pikkuhiljaa alkaa ihan oikeasti hirvittää. Viime viikonloppuna Niko ahkeroi kiitettävästi Elisa Vahti- valvontakameran parissa, mutta ainakaan vielä langatonta yhteyttä ei saatu yltämään ihan talliin saakka. Jatkamme virityksiä, sillä olisihan se luksusta saada valvontakamera Salaman karsinaan varsomisen seurantaa helpottamaan. Olen käynyt edelleen pari kertaa viikossa Salaman kanssa lenkillä. Ollaan ratsasteltu ilman satulaa ja välillä lenkkeilty kärryt perässä. Hevonen on yhtä tomera kuin ennenkin, vaikka pääasiassahan lenkit ovat enää pelkkää käveleskelyä. Tammalla on kengät edelleen jalassa ja saa ollakin vielä pari viikkoa. Juuri nyt tuntuu, että talvi meni nopeasti. Tähän saakka olen suojellut lähinnä itseäni ajattelemalla, että Salama varsoo vasta joskus toukokuun lopulla, joskus talven jälkeen, joskus keväällä. Nyt se joskus on kuitenkin jo aika lähellä. Kunpa vain kaikki menisi hyvin.

Siitostamman kanssa lenkillä tänään.


10 kommenttia:

  1. Ai onpas tamman massu suloisen pullea! Niin ne kilpatammatkin vaan pyöristyvät vaikka tosi solakkana oli vähän aikaa sitten.. Koskas Salaman pitäsikään varsoa? Mukavaa odotusaikaa ja tuureja raveihin oriiden kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tekee. Viime kesän kuvia katsellessa ei Salamaa tunnistaisi enää samaksi hevoseksi. :) Salaman pitäisi varsoa toukokuun loppupuolella, mutta luultavasti ensikertalaisena menee reilusti yliaikaiseksi.
      Kiitos, tuureja tarvitaankin sekä varsomiseen että raveihin.

      Poista
  2. Peukkuja starttiin!

    Voipi olla että WLAN-kantama ei vaan riitä. Toi kamera vaatii aika tasaisen kaistan toimiakseen ongelmitta ja siihen parempaan kuvanlaatuun pitäisi saada aikalailla 0,5M uppikaistaa, mikä voi olla pitkällä välimatkalla tai huonoilla yhteyksillä tekemätön paikka.

    Meille Live vahtii nyt kolmatta varsaa ja jos kaikki menee hyvin, nähdään neljäskin varsa kamerassa alkukesästä. Hankin jo ensimmäistä kyttäyskeikkaa varten Telewellin reitittimen (20e), Huawein nettitikun (6e), mobiililaajakaista-liittymä oli jo ennestään. Tällä kombinaatiolla homma toimii kuin tanssi :) Mies ei kyllä kiitellyt kun pistin sen kiipeämään tikkaiden varassa katonrajaan systeemin asennusta varten, mutta pakkohan se oli kun tuumasin että mä en ainakaan halua mätkähtää sieltä alas.

    On kyllä maailman helpoin systeemi, varsinkin jos on useampia kyttäämässä. Eikä tarvi nousta sängystä katsomaan kameraa, riittää kun puhelin on lähellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. siis se kuva tulee puhelimeen! :D mimmonen kamera sulla sit on? mistäs hommasit noi kamat? jos määki ehtisin vielä ennen ku Huti varsoo..

      Poista
    3. Riika: Kiitos peukutuksista. :)
      Juu, sitä minäkin pelkään, että WLAN-kantama ei riitä. Langaton kuvayhteys katkeaa juuri tallin ovella eli tosi tarkalla on, etteikö yltäisi karsinaankin saakka. Minä en ymmärrä näistä vekottimista yhtikäs mitään, mutta onneks on pikkuveljiä, joille nakittaa tämmöset tietotekniset hommat. Elän vielä toivossa, että kamera saadaan näkymään signaalinvahvistimen avulla varsomiskarsinasta asti, muuten pitää keksiä muita ratkaisuja. Tuo olisi vaan niin hirvittävän kätevä, kun kuva tulisi suoraan puhelimeen. Yövuorossakin vois valvoa vähän hevosenkin vointia. ;)

      Käpsy: Joo, se tuossa Elisa Live Vahdissa just olis parasta, että kuva tulis puhelimeen. Tai vastaavasti tietenkin koneelle tai tablettiinkin. Kamera on Elisalta, se makso 144€, mutta sitähän voi tarvittaessa hyödyntää myös tulevina vuosina. Tuo Vahti-palvelu maksaa 9,90€/kk.

      Poista
  3. Sovelluksen (jota kautta pääsee siis kattoon) saa niin älytyspuhelimeen kuin tabletteihinki. Tietokoneella voi sit kattoa suoraan selaimesta.

    Vahti Live mulla on, muut roippeet (eli sen Telewellin reitittimen ja Huawein vanhan nettitikun) ostin Huuto.netistä. Se nettiyhteys vaan kannattaa varmistella ennen hankintaa, määkin testailin puhelimella kaistaa useamman päivän. Live-kamerankin otin lainaan töistä testejä varten ennen oman hankintaa.

    Toimii kuin häkä ja on niin simppeli että näiden vehkeiden kanssa niin mies kuin tallinpitäjäkin pärjää. (Tallinpitäjä tekee omien sanojensa mukaan aina "kylmäkäynnistyksen" (= käyttää virrat pois) systeemistä kerran päivässä että pysyy varmasti yhteydet ylhäällä :D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä todella oot perehtynyt ihailtavasti asiaan!

      Täytyy muuten vielä sanoa, että naureskelin kovasti silloin kun tuota Elisa Vahti - palvelua mainostettiin telkkarissa, että kuka kumma nyt tuollaista käyttäisi, esim. vahtisi kotona olevaa koiraa työpaikalta tms. Ihan vuoden turhake tämäkin. Ja kappas vaan, kun meilläkin Salaman varsominen alkaa lähestyä, niin johan piti minunkin kääntää kelkka ja ajatusmaailma onkin nyt ihan eri: "tämmönen palveluhan se olis maailman kätevin". :D

      Poista
  4. Tältä näytti paria tuntia ennen varsomista:

    http://1.bp.blogspot.com/-eajWwahzGpo/UakStVBeCEI/AAAAAAAABjY/dkELAsc_udE/s640/typyvarsoo2.jpg

    .. ja nappula maailmassa!

    http://1.bp.blogspot.com/-QVRPtUp8Nao/Ua4x8J17XfI/AAAAAAAABlk/7_EW-7D4u4k/s640/typyvarsa.png

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuokin olis kätevää, että kamera tallentaa 24h taaksepäin! Onnea varsasta!

      Poista