Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.



20.7.2009

Elämä on...

...ehkä joskus pettymyksiä täynnä, mutta raviurheilussa ei juuri muuta olekaan! Ja silti kaikista vastoinkäymisistä huolimatta joku haluaa tätä typerää lajia vapaaehtoisesti harrastaa.

Suurensuuri pettymys koettiin siis eilen Haapajärven raveissa Salaman osalta. Tiesin lähdön vilisevän hyviä hevosia, tiesin, että lujaa pitäisi painella pärjätäkseen, mutta myös viimeiseen asti luulin, että Salama tulee tammasarjaan parempana kuin koskaan aikaisemmin. Myös kuski luotti Salamaan kuin vuoreen; Ari ei ollut tullut ajamaan mistään muusta sijasta kuin voitosta. Mutta näistä kaikista toiveista ja luuloista ja pilvilinnojen rakennelmista tultiin taas ryminällä maanpinnalle. Salaman ravi kolisi, jalat paukutti yhteen ja hevonen varoi juoksemista vaikka millä tavalla. Silti tamma yritti jälleen kerran niin paljon kuin vain kärsi juosta. Lähdössä se painui keulaan, mutta jo ensimmäiseltä takasuoralta alkaen se joutui hiljalleen päästämään kilpakummaninsa yksi toisensa jälkeen edelle. Maalissa oltiin vihonviimeisiä, jotka hyväksytyn juoksun tekivät, mikä tarkoitti tällä kertaa kahdeksatta sijaa ajalla 37,2. Ja minä kun olin odottanut noin kolme sekuntia parempaa aikaa ja kuski varmaan suurin piirtein tähtiaikaa...

Pettymys oli armoton. Hevonen on hoidettu jokaista jalkaa myöten, mutta ravi on nyt jostain syystä sillä mallilla, että jalat eivät vain sovi kovassa vauhdissa alle. Ilmeisesti tarpeeksi kovaa ei taas olla hiitillä ajettu, kun ei meikäläiset ole tällaista ongelmaa kotioloissa tiedostaneet. Mutta tilanne on siis sama kuin ennen klinikkareissujakin: Jalkoihin tulee lyöntejä, joita Salama nyt parhaansa mukaan pyrkii väistämään. Ravi ei missään nimessä ole epäpuhdasta eikä hevonen näytä, eikä kuskin mukaan tunnukaan, kipeltä tai vaivaiselta, mutta se ei yksinkertaisesti tällä hetkellä vain kärsi juosta. Melko neuvottomaksi tämä propleema jälleen vetää, mutta jatkosuunnitlmiahan tytyy aina olla: Kengitys on nyt ensimmäinen asia, josta lähdetään ongelmaa ratkomaan ja apua etsimään. Sen jälkeen lopetan tuon joutavanpäiväisen pellolla hölkkyyttelyn ja tamma rupeaa juoksemaan kunnon reippaita lenkkejä kuten talvellakin. Ari oli myös sitä mieltä, että Salama ei tartte enää yhtään kuntoa tai nopeutta, vaan tamma tarttee raviin sen saman varmuuden minkä se kevästalvellakin omasi. Mutta ensimmäinen ehto tähän on kuitenkin, että kengitys saadaan siihen kuntoon, että tamma ylipäätänsä kärsii juosta. Arin usko Salamaan on kuitenkin valtava, vaikka minun oma luottamus olikin ainakin eilisiltana hyvin pohjalukemissa. Kuski kuitenkin vakuutteli vakuuttelemistaa, että Salama kipaisee tähtiajan heti kun vaan uskaltaa juosta. Ja Arihan olis vienny Salaman vaikka siltä seisomalta itelleen, mutta en minäkään nyt kuitenkaan vielä niin luovuttanut ollut, että olisin Salaman muualle antanut. ;)

Kokeillaan nyt jälleen kerran etsiä vikaa, hakea raviin rentoutta ja hioa kengitystä kuntoon. Mutta kyllä tämä raviurheilu vain melko toivottomalta välillä (AINA starttien jälkeen) tuntuu. Onneksi töissä viimeistään huomaa, että ihmisillä voi tosiaan olla suurempiakin murheita, kuin se koliseeko hevosen jalat yhteen... Joten ehkä tästä vielä noustaan. ;)

P.S. Minun puolestani talvi saa alkaa tänä vuonna elokuussa (heti kuninkuusravien jälkeen) jotta me saataisiin tänne takasin ne lumiset, ihanat treeniolosuhteet.

4 kommenttia:

  1. Meilläpä tuo kans tuntuu tökkivän ja pahasti. Hanna koelähdös kaustisella ku ei millään meinaa päästä ravia matkaan ja kolme hylkyä jo putkeen..Kuulostaa Salaman ongelmat vähän samoilta mitä santulla ollut. Nyt ku ei enää kokoajan kopsi, niin laukkailee aina ku joku tulee rinnalle. Plääh, tää vaan on niin tätä, jos sua vähän lohduttais että niin se on muillakin:) Ja sitä tuuria ei niinku meidän tallissa vaan oo ikinä!!!

    Santtu tarttis muuten hiittikaveria, ja ihan reippaampiin hiitteihin, miltä kuulostais?

    VastaaPoista
  2. Hellurei!

    Mä en näköjään saa postia laitetuksi, mutta täytyy nyt hyödyntää työaikaa ja viestitellä tätä kautta. :)

    Raviurheilu on raviurheilua, eipäs nyt vaivuta synkkyyteen. :) Usko tammaan on täälläkin kova ja kun se tuossakin tilanteessa niin tosissaan yrittää, niin mihin se meneekään, kun ne kaikki palaset loksahtaa kohilleen. Kyllä se oikeanlainen kengityskin ihan varmasti vielä löytyy ja tamma pääsee kunnolla näyttämään mihin kykenee. :)

    Mä yritän tulla perjantaina Kaustiselle, toivottavasti ei ihan niin synkkää keliä tule kuin nyt lupaillaan.

    Hepoille terkkuja!

    *Jenna*

    VastaaPoista
  3. Eteenpäin sanoi mummo lumessa! Täytyy vielä hetki nautti varsahetkistä kun harrastus on vaiheessa "huoletonta" kun pettymykset valitettavasti kuuluvat tähän elämäntapaan.

    Mutta usko pois, että kengityksellä tehdään ihmeitä ja ilonhetkiä on vielä paljon edessä!

    T: Merja

    VastaaPoista
  4. Kiitokset ystäväiset! Kyllä tämä touhu olisikin liian synkkää ilma teitä, teidän kannustavia sanoja ja mukanaelämistä!

    Martta: Hiittiseura kelpaa oikein hyvin ens viikolla. Laitan vielä viestiä sulle, niin sovitaan tarkemmin. Niin ja tiiätkös, meidän kengittäjä sano, että Salamalle pitää laittaa startteihin eteen alumiinit alle. ;)

    Jenna: Se on hyvä, että Salamaan läytyy uskojia - etenkin silloin, kun mun oma motivaatio ja usko ei enää taho riittää. Nähdään perjantaina raveissa! Nyt sääennustus vaikuttaa aiankin perjantain osalta valoisammalta. Tekstaillaan vielä! :)

    Merja: Voi nauti vielä noista huolettomista varsavuosista. Silloin kaikki on vielä saavutettavissa ja unelmat siintää silmien edessä. Mutta eteenpäin pitää täälläkin yrittää, kerta mummokin lumihangessa. :)

    VastaaPoista