Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.26.7.2010

Täydellinen viikonloppu


Kesälomaa ei voi enää paremmin aloittaa kuin kolmen päivän raviputkella. Uskomaton viikonloppu takana, eikä kaikkia sen tapahtumia voi vieläkään todeksi uskoa. Raviviikonloppu aloitettiin käymällä ensiksi Salaman kanssa Ylivieskassa ja sitten lauantaina ja sunnuntaina kaikkien ravi-ihmisten tie vei tietenkin Ouluun ja kuninkuusraveihin. Minulle nämä olivat elämäni 14. kuninkuusravit (alkaakohan sitä olla vanha tai jotain) mutta koskaan näihin kisoihin ei totu tai väsy. Kunkkarit ovat jotain niin käsittämätöntä. Sitä tunnelmaa ei voi sanoin kuvailla, mutta jotain uskomatonta se on, kun 24 000 ihmistä kannustaa jokaisen lähdön jokaista hevosta. Saati sitten ne päälähdöt, eli kuninkuus- ja kuningatarmatkojen osakilpailut. Jännitys on valtava, yleisö huutaa, taputtaa, kannustaa. Hengittää suosikkiensa puolesta.

Ylhäällä olevissa kuvissa on ravikansan uusi hallitsija, ravikuningas nimeltä A.T. Eko!!!! Vieläkin menee kylmät väreet selkää pitkin ajatellessa oriin hurjaa taistelua, rehtiä kilvanajoa ja vakuuttavaa näytöstä. Paras voitti. A.T. Ekon alkuvuosi on ollut vaikeuksia täynnä, joten enemmän kuin mielellään Ekon keltaiselle tiimille suo kuninkuusseppeleen. Nettien palstoilla ei ole muuta tehtykään kuin alkuvuosi haukuttu Ekoa menneiden talvien lumiksi. Toivottavasti tämä voitto pisti kaikki miettimään myös sitä, kuinka räjähdysaltis laji raviurheilu on. Vaikeuksilta ei voi välttyä, mutta hyvät hevoset tulevat aina takaisin. A.T. Eko tuli takaisin juuri oikealla hetkellä ja palkinto oli kuninkaan titteli. Sydämelliset onnittelut Ekolle ja taustatiimille! Upea hevonen! Ja upea kilpailu. Saran Salama pisti joka matkalla pelin jännittäväksi. Vanha kunnon superkonkari Saran Salama tietää varmasti missä karkeloissa ollaan silloin, kun yleisä elää joka hetken mukana. Ja Saran Salamahan pistää silloin parastaan! Tämä 14-vuotias ori on ravuri isolla R:llä. Saran Salama on kolminkertainen ravikunigas ja kahtena viimeisenä vuotenakin konkari on taistellut itsensä kokonaiskisan kakkoseksi. En tiedä, voiko ravihevoselta enää enempää vaatia. Käsittämätön hevonen. Kunigas sai rinnalleen tietenkin myös kuningattaren, joksi kruunuttiin toista kertaa peräkkäin hurja I.P. Vipotiina. Tammojen parhaasta ei kyllä jäänyt minkäänlaista epäselvyyttä, sillä Vipotiina vei nimiinsä kaikki matkat, rataennätyksen ja tammojen kilpailuennätyksen. Hurjan kova tamma.

Nyt meillä tallissa asustaa siis kolminkertaisen ravikuninkaan tyttären lisäksi myös hallitsevan ravikuninkaan poika. Tuntui melkein, että tänä vuonna tuli kaksoisvoitto meidän talliin, niin hienolta tuntui! Etenkin lauantainen matsi meidän isäoriiden välillä oli henkeäsalpaava näytelmä! Enää koskaan ei varmasti vastaavaa pääsee kokemaan, joten varmaa on, että tästä minä jaksan hehkuttaa vielä pitkään! Arki alkaa kuitenkin aina myös kuninkuusravien jälkeen ja tänä aamunakin oli se totuus vain jälleen kohdattava. Vuoden päästä sitten Teivoon. Vuoden. Ikuisuuden.

Jos kuitenkin kuninkuusravitunnelmista palataan myös oman tallin tapahtumiin, on tosiasia se, että minulle viikonlopun tärkeimmästä ja parhaasta esityksestä vastasi oma Salaisuus Rok. Ylivieskan iltaraveissa nähtiin aisoissa sellainen Salama, ettei paremmasta väliä. Ja minä kun olin jättämässä hevosta kokonaan startista pois kovaan lähtöön vedoten. Mutta voi pyhä jysäys, mitä minun tammani tekikään. Sehän juoksi kuin isänsä konsanaan (no ei nyt aivan...) ja paransi ennätystään yli kolme sekuntia! Nyt tallissa siis asuu 33,1 ennätyksen omaava suurjuoksijatamma. Salaman kilpailuvarustukseen lisättiin kurkkutuki, joka on kyllä jo hiiteillä hyväksi havaittu. Mutta en minä nyt kuitenkaan uskonut sillä näin suurta vaikutusta olevan. Nyt kuitenkin henki kulki lähdöstä maaliin ja tamma jaksoi/pystyi juoksemaan loppuun saakka. Mieltä lämmitti erityisestä startti, sillä Salama lähti voltista juoksuradalta todella kovaa ja sai paalun hevoset hetkessä kiinni. Vellu piilotti Salaman sisäradalle, jossa se juoksi kolmas ja toinen pari sisällä. Kilpakumppaneiden laukkojen myötä Salama oli parhaillaan jo toisena, mutta on se kuitenkin niin tasavauhtinen jyrä, ettei se mihinkään räjähtäviin kireihin pysty, vaikka tähtiajan tuntumaan pinkoikin toisen kierroksen. Lähdön kaksi parasta karkasivat omille teilleen, mutta Salama tsemppasi maaliin asti todella urhesti ollen viides, eikä kolmossijastakaan hävitty kuin puoli hevosenmittaa. Minä olin lähdön jälkeen kyllä aivan ällikällä lyöty. Kuinka ihmeessä tässä pääsi näin käymään? Salama toi ainakin omistajalleen taas rutkasti lisää luottoa hevoseen. Kun kaikki jonain on päivänä on kunnossa, lähtöauton takaa Oulun radalla Salkkari pinkoo vielä muutaman vuoden päästä vielä lujaa. Uskotaan siis nyt siihen kaikkien niiden ylipessimististen ajatusten jälkeen. ;)

Aatu kävi perjantaina Kaustisella kengityksillä ja eläinlääkärin syynissä. Ori katottiin huippueläinlääkärin toimesta läpi kaikkien jalkojen jokaista niveltä myöten ja kaikki on eläinlääkärin mukaankin Aatulla kunnossa. Normaalihuoltoa tehtiin, mutta sama treeni saa jatkua ja kyllä tässä pikkuhiljaa kuninkaan pojan kanssakin ollaan sitä koelähtöä kohti menossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti