Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.29.5.2011

Rajua raviuheilua

Jotenkin eriskummallinen eilinen ravireissu takana. Aatu oli yhdeksän hevosen Nuorten Sarjassa seitsemäs eli vaatimattomasti toiseksi viimeinen, ei saanut euronhyrrää rahaa - vaikka ori paransi puoli sekuntia ennätystään ja lopetti viimeisen puolikaan lähes valiovauhtia. Kummallista. Jokatapauksessa heikosta sijoituksesta huolimatta hevonen oli erinomaisen hyvä.  Mielestäni tämä tilanne kuvaa tällä hetkellä täysin raviurheilun hurjuutta ja nuorten suomenhevosten tasoa. Kaikki vain ajavat niin pirun lujaa.

Kaustisella ajettiin eilen illalla todella tasokas 4- ja 5-vuotiaiden Nuorten Sarja. Pienestä osallistujamäärästä huolimatta kaikki lähdön yhdeksän osallistujaa olivat todella hyviä nuorukaisia. Kuski varoitteli jo etukäteen innokkaimpia, että Aatun rutiini ei vielä taida riittää tällaisissa lähdöissä pärjäämiseen. Ja pelkäsi myös, että kilpailusta tulisi Aatun uran neljänteen ja kauden toiseen starttiin liian kova pala purtavaksi. Mutta sehän ei pelimiehiä estänyt; Aatu pelattin lähtönsä suosikiksi ja ihmiset tuntuivat taas kerran odottavan, että varsalla ajettaisiin piiska viuhuen hampaat irvessä kilpaa kokeneempia ja nopeampia hevosia vastaan. Niinpä niin. Toki niin olisi voinut tehdäkin - ja samalla koko neljän vuoden työmäärä olisi poispyyhkäsity eikä hevoselta voisi enää vaatia yhtään mitään. Mutta kun tällä hevosella olisi haaveena ajaa vielä useiden vuosien päästäkin kilpaa....

Viimeksi Ylivieskassa Aatu kävi etenkin ennen lämmitystä valjastuskatoksellakin todella kierroksilla. Mutta nyt tilanne oli täysin eri kuin kilpailupaikkana oli tuttu ja turvallinen Kaustinen. Aatu katseli ympärilleen ja totesi, että jaa, ollaan taas työmaalla. Eikä sen tarvinnut nyt lainkaan riehua, hypellä, höristä tai pullistella yhtään kenellekään. Aatu olikin koko illan todella keskittynyt ja rauhallinen. Lämmityksessä se näytti ja tuntui letkeän hyvältä, rennolta, rauhalliselta ja hyväraviselta. Itse lähdössä starttitilanne jännitti taas varmasti kaikkein eniten. Aatu ei ole vielä mikään rakettiavaaja eikä sen kanssa oikeastaan voi tässä vaiheessa muuta kuin antaa oriin itse lähteä sillä vauhdilla kuin se päättää lähteä. Pelätyltä lähtölaukalta vältyttiin, mutta suhteellisen hiljaahan Aatu taas avasi. Juoksupaikaksi jäi neljäs sisällä, jossa Aatu taivalsikin täysin paketissa lähes koko matkan. Verkkaisen avauskierroksen jälkeen kärki pisti hanat auki, mutta koko porukka pysyi tiiviissä kasassa. Sanoinkin, että yleensä Nuorten Sarjoissa nähdään huimia tasoeroja ja välimatkat venyvät pitkiksi, mutta nyt koko porukka pysyi ihan paketissa. Ja Aatun tilanne oli toivoton viimeisessä parissa sisällä... Loppusuoralla kuski kiskoi hevosen vielä ulkoradoille ja 25-vauhdissa hurja Aatu vielä kerran vaihtoi rytmiä ja tuli palasen todella todella kovaa kirien. Siinä vaiheessa askeleet kuulemma meinasivat mennä solmuun, kun varsa yritti enemmän kuin kaikkensa - kuski kiitti hevosta mahdottomasta yrityksestä ja otti vauhtia pois. Rajat ne on jokaisella ja jokaisessa touhussa. Ja vaikka Aatun vauhtivarat joskus tuntuvat rajattomilta, niin johonkin nekin loppuvat ja johonkin ihmistenkin on rajat vedettävä.

Jokatapauksessa Aatun esitystä ei huonosta sijoituksesta huolimatta voi moittia. Lähtö oli sille liian kova ja juoksuasetelmista muodostui mahdottoman hankalat. Ohjastaja oli kuitenkin hevoseen enemmän kuin tyytyväinen. Kuulemma hevonen voi voittaa olematta hyvä, tai jäädä rahoitta olemalla todella hyvä. Ja ohjastajan mielestä Aatu oli tällä kertaa jälkimmäistä. Ennätys korjaantui lukemiin 32,8, joka tässä vaiheessa 4-vuotiskautta on aika kovaa valuuttaa. Parasta kaikessa kuitenkin on, että vaikka Aatu on olemassaan jokseenkin iloinen ja energinen veijari, se on molemmissa tämän kauden starteissa keskittynyt täysin vain ja ainoastaan työntekoon. Ihan kuin oikean ravihevosen kuuluukin. Nyt treeni jatkuu ja tähtäin on kuukauden päästä Pikkupelimannin karsinnoissa. Siellä mukanaolo olisi meille aikamoisen suuri asia.

Eilisen ravipäivän parhaaksi anniksi jäi siis varmaan aina liiankin vaatimattoman kuskin antamat ennakkokommetit pelivihjeitä haastatellessa: Ponnen Aatoksessa on kyse Suuresta Lahjakkuudesta.

Tämä riittää. Toivon, että jonain päivänä Aatu vielä näyttää kaikille, mistä on kyse...

7 kommenttia:

 1. Mahtava juttu, että Aatu teki noin upean juoksun vaikkei rahoille tällä kertaa päässytkään! Raviurheilu on just tällaista - välillä voitetaan eri tavoin kuin saamalla pääpotti omalle tilille :)

  VastaaPoista
 2. Kova on taso kyllä nuorilla suomenhevosilla. Ja onneksi kuski oli fiksu, eikä lähtenyt tosiaan piiska pinnassa ajamaan verenmaku suussa.

  On se Aatu kone. Elämänsä 4 startissa 4-vuotias juoksee 32 niin se kertoo kyllä paljon.
  Ja se miten Aatu tuli loppusuoran, sen keskittynyt ilme työntekoon oli niin mahtavaa katseltavaa, että totta tosiaan Aatu tulee varmasti vielä näyttämään mistä on kyse ;)

  VastaaPoista
 3. Kova on taso, todellakin. Ja on upeaa, että on hevonen millä oikeasti yltää sille tasolle, näitä hevosia kun ei ihan jokamiehelle/-naiselle koskaan elämässä vastaan tule!

  Juoksu oli hieno.:) Ja Vellulle nostan jälleen kerran hattua, että säästi Aatua loppusuoralla ja hiljensi vauhtia ja säästi hevosen päätä. On nimittäin valtaisa saavutus, että 4-vuotias kykenee noihin vauhteihin. Ja nimenomaan, kun tarkoitus on rakentaa kilpahevonen useaksi vuodeksi, eikä mikään 1 kauden tähdenlento. Ehkä vielä joskus pääsen sinne, minne jo hovikuvaajan paikka on luvattu.;) Sitä ennen ehtii nauttia ja iloita muista upeista kokemuksista!

  VastaaPoista
 4. Laura: Niinpä, kun ollaan tekemisissä elävien olentojen kanssa, on kilpaurheilu entistäkin haastavampaa. Siksipä juuri nämä "rahattomat voitotkin" ovat niin tärkeitä. Etenkin kun kyseessä on noin nuori ja alkutekijöissään oleva hevonen kuin Aatu... :)

  Merja: Nuorten suomenhevosten taso on kyllä niin kova, että huhhuijaa. Kaikkien pitää mennä heti uransa avauksissaakin jo alle 35 vauhteja. Ja olihan tuo Nuorten Sarjan loppupuolikaskin niin hurjaa kyytiä... Ihan valiodivisioonan hevosten vauhteja! Järjetöntä. Uskotaan, että Aatu kehittyy starttien myötä ja menestyy sitten, kun fanitkin tulevat paikan päälle katsomaan. ;)

  Jonna: Niin, kyllähän Aatusta saa jo tässä vaiheessa olla enemmän kuin kiitollinen. On aivan varmaa, että koskaan meidän talliin ei enää tule niin lahjakasta hevosta kuin se on. Mutta toisaalta on Aatun kanssa sitten ihan erilaiset paineetkin lähteä raveihin, kun periaatteessa tietää, että sillä on mahdollisuudet pärjät ihan aina. Onneksi kuskilla on jalat maassa ja palauttaa meidätkin välillä sinne maan pinnalle. ;) Tosiasiassa Vellulle saa olla niin kiitollinen, sillä me tuskin olisimme osanneet rakentaa Aatua noin huolella sille tasolle, missä se jo nyt on. Mutta toiveissa tietenkin on, että rakennustyö tuottaa tulosta vielä useiksi vuosiksi eteenpäin. Jos vain kaikki menee hyvin...

  VastaaPoista
 5. Hatunnosto kuskille - tämä pelasti varmasti monta tulevaa starttia!! Aatu on hieno hevonen ja lahjakas, siitä ei mihinkään pääse! Kyllä se vielä näyttää närhen munat ;D Ja onhan se jo näyttänytkin!!!

  VastaaPoista
 6. Aatu on paras <3!Hieno juoksu jälleen ja tosiaan Aatu näytti jo 3-vuotiaana olevansa huippu, joten nyt rakentakaa vaan kunnon tukijalka rauhassa jonka varassa tulevaisuudessa on hyvä seistä tai paremminkin juosta!! Aatulla on vielä vuosia aikaa ;)!! Hieno homma ja kiitoksia Vellulle ettei ajanut varsaa turhaan loppuun vain palkitsi hyvin tehdystä työstä. Miina

  VastaaPoista
 7. Haliponi: On onni omata sellaienn kuski, joka osaa ajatella hevosta hieman yhtä starttia tai yhtä kilpailukauttakin pidemmälle. Onhan Aatu lahjansa jo jossain määrin näyttänytkin ja nuori hevonen kehittyy vielä monta vuotta eteenpäinkin, kun nyt vain maltetaan tehdä työt huolella.

  Miina: Sanos muuta, on Aatu vain niin paras. :D Lahjat on ollut koko ajan tiedossa, mutta välillä tollot taustajoukotkin tarvitsisivat ymmärrystä ja kärsovällisyyttä niiden todellisuuden tajuamiseen. Toistaiseksi luulotellaan kyllä, että Aatu on tavallista parempi nuorukainen. Todellisuus selvinnee tietenkin vasta vuosien päästä, mutta siihen asti uskotaan unelmiin ja tehdään määrätietoisesti töitä.

  VastaaPoista