Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.13.7.2012

Starttiraporttia

Huh, vähän myöhässä tulee ehkä tämäkin starttiraportti viime viikon starteista, mutta tuleepahan kuitenkin. Ei vain ole muka taas ehtinyt raapustella tänne mitään. Mutta. Enää huominen päivä töitä ja sitten unohdan koko sairaalamaailman seuraaksi neljäksi viikoksi. :D Ja teen ne miljoona muuta rästihommaa... ;)

Hevoset ovat menneet hyvin. Viimeisen viiden viikon aikana hevoset ovat juosseet kahdeksan starttia, joista viisi voittoa. Itse asiassa kaikkien noiden starttien sijoittukset ovat olleet neljän joukossa lukuunottamatta Aatun Vieremän hylkäystä. Voitoista neljä on Aatun käsialaa, mutta myös Salama on kilpaillut hyvällä menestyksellä. Viime viikon ravisaldoon kuului siis Aatun Kajaanin voitto, Salaman Kaustisen nelossija ja Aatun Oulun voitto, joista tässä nyt vähän tarkemmin.

Kajaani 3.7.
Aatun kanssa lähdettiin hyvillä mielin käymään kolmannen kerran oriin uran aikana Kajaanissa. Ensimmäiset kaksi yritystä olivat olleet täysosumia ja kolmaskin kerta toden sanoi ja voittoputki jatkui. Vieremän hypyistä viisastuneena sekkiä ja häntäremmiä kiristettiin ja mielestäni Aatu ravasi nyt jo lämmityksessä paljon varmemman näköisesti kuin Vieremällä. Ja kieltämättä mahanpohjassa saakka tuntui, kun kuuluttaja mainitsi Aatun tullessa lämmitykseen, että "radalla on lämmitysajossa viidennen lähdön suosikki, 5-vuotislahjakkuus nimeltä Ponnen Aatos". Huh huijaa, sehän on vain meidän tavallinen Aatu!

Hevosen käytöstavat vain olivat jääneet tällä erää jonnekin välille ja hevonen oli yksinkertaisesti todella vaikea. Katoksessa se seisoskeli vielä ihan rauhallisena, mutta varikolla ajamisesta ei tahtonut tulla yhtikäs mitään. Hevonen riehui, hyppi pystyyn ja esitti kaikki omat temppunsa ja pelkästään sen radalle saaminen sekä lämmitykseen että itse starttiin oli jokseenkin haasteellista. Hevonen kävi niin kierroksilla, että on ihme, että sekä valjaat, kärryt ja ennenkaikkea ihmiset säilyivät kaikki ehjinä. Nyt olisi oudompi ohjastaja voinut kieltäytyä koko hevosella ajamisesta, mutta Vellu tuntee Aatun onneksi täydellisen hyvin. Uskon kuitenkin, että jonkinlainen helpotuksen huokaus pääsi kuskiltakin, kun hevonen oli kaiken sähläämisen jälkeen kuitenkin maalissa ylivoimaisena voittajana. Itse startissa Aatu ei enää joutanut sählätä omiaan. Voltin kolmasrata aiheutti vain lievää kuumentumista, mutta Vellu sai kuin saikin Aatun lähtemään ravilla matkaan. Kriittisten ensimmäisten askelten jälkeen sujuttua oikealla askellajilla, kuski käänsi oriin kolmannelle kiertoon ja Aatu eteni jo ensimmäisen takasuoran auetessa keulaan. Sen jälkeen Aatu piti yllä kireää tempoa eikä kukaan vastustajista käynyt missään vaiheessa edes rinnalla. Aatu tuli viimeisen kierroksen 26-vauhtia ja oli murskaavan hyvä. Voittoaika oli 27,4ke ja kotiintuomisina taas komea kukkakimppu ja valkoinen palkintoloimi.

Samu on treenannut kotona ja käynyt välillä Kannuksen radalla hölkkimässä.

Kaustinen 6.7.
Meidän kotiradan ravikesän pääkilpailuviikonloppu monine hienoine suurkilpailuineen. Vuosi sitten Aatu juoksi (ja laukkaili) Pikkupelimannifinaalissa ja Salama juoksi tammasarjassa. Nyt oli hienoa saada olla Salaman kanssa mukana. Tamma oli viikolla tuntunut vetoja ajettaessa oikein mainiolta ja takarivin lähtöpaikasta huolimatta odottelin sen pystyvän olemaan totohevosia. Hyvin sujuneista viimestelyistä huolimatta Salama ei Vellun mielestä tuntunut lämmityksessä niin hyvältä kuin esimerkiksi Rovaniemellä. Lämmitys ajettiin suhteelllisen hiljaa, mutta jokseenkin jäykältä hevonen kyllä näyttikin. Startissa Salama pääsi lähtökiihdytyksessä kolmanteen pariin ulos, josta kuski nosti sen heti ensimmäisen takasuoran auetessa kolmannelle radalle kiertoon ja siitä toisen radan veturiksi. Tamma taisteli siitä ihan tasaisesti koko matkan läpi. Lopussa ei nähty minkäänsortin kirivaihdetta, mutta oman vauhtinsa hevonen piti kuitenkin maaliin asti tasaisesti ollen maalissa neljäs. Ajaksi tuli 28,0ake. Lähdön jälkeen Salama puhalsi aika paljon, mutta tuolloin oli ehkä se kesän lämpimin päivä, mikä osaltaan hidasti palautumista.
Työn raskaan raataja, Samu

Oulu 9.7.
Starttivuorossa Aatu. Meillä oli ravien viimeinen lähtö, joten kotoakin tarvitsi lähteä vasta puoli viiden aikoihin. Meillä oli satanut koko päivän vettä, mutta Oulussa oli illalla onneksi varsin hyvä ilma tuulella tietenkin silti höystettynä. Kajaanin varikkosäheltämisen takia Aatu lenkkeilytettiin kertaalleen jo aamulla kotona. Varikolla sitä ei edes kokeiltu verrytellä, vaan Vellu haki sen suoraan katokselta ja toi lämmityksen jälkeen suoraan katokselle. Eikä tällä kertaa hommassa ollut mitään ongelmia, ei kerta kaikkiaan mitään. Aatulla oli kahdenkympin pakilta rata kolme. Jotain kehitystä on starttaamisen myötä hevosessa ehkä kuitenkin tapahtunut, sillä nyt Aatu avasi voltista aivan kuin ravihevosen kuuluu; eteen- eikä ylöspäin. Lähtö oli varmasti Aatun uran paras ja se sai heti kättelyssä paalun hevoset kiinni ja Vellu käänsi oriin välittömästi kolmannelle radalle ohituskaistalle. Aatu polki keulaan ensimmäisellä takasuoralla ja kaikki oli sen jälkeen helponnäköistä. Hevosella ei ollut hätäpäivää, kuski istui kyydissä välillä taakseen vilkuillen ja Aatu karkasi maisemiin. Viimeinen kierros oli kellotettu Aatulle 25,9 vauhtiseksi. Voittoajaksi tuli 27,7ke. Startti oli ehkä oriin uran tähän saakka paras, sillä jotenkin hevonen oli Oulussa niin keskittynyt pelkkään omaan tekemiseensä, mitä se ei minun mielestäni vielä koskaan aikaisemmin ole ollut. Jokatapauksessa Aatun kausi on ollut tähän saakka täysin mykistävä. Viisi starttia joista neljä voittoa. Taulu on kerrassaan komeaa katseltavaa!

Salama, jonka oikea etujalka näyttää ihan vääristyneeltä...


Koko kompanja mun pihalta kuvattuna

Tulevaisuus
Ravikausi jatkuu ja kesän päätapahtuma Mikkelissä on enää viikon päässä. Mikkeli on herättänyt viime päivinä suuria tunteita ja kuninkuusravipäivien lähtölistoja on jännitetty viime päivät ihan urakalla. Odotus tuotti yhden pettymyksen ja yhden ilonaiheen. Salama pääsi mukaan kunkkarilauantaina ravattavaan mailin ryhmään! Jo mukaanpääsy oli ihme, sillä lähtöön oli ilmoitettu 25 hevosta. Oman hevosen pääseminen mukaan kuninkuusraveihin herättää suurensuuria tunteita. Kuninkuusraveissa on mukana vain hyviä hevosia lähdöstä riippumatta. Jotenkin on hyvin hyvin kummallista, että niiden hevosten seassa on minun Salamanikin! Lähtö on Salaman uran kovin koitos, vastustajat ovat hurjia ja Salamalla taas ikävä seiskapaikka auton takaa. Mutta lopputuloksella ei ole mitään merkitystä. Tiedän, että Salama tekee taas kerran parhaansa ja se riittää. Tammalta tullaan riisumaan ensimmäistä kertaa tälle vuodelle starttiin kaikki kengät pois ja tietenkin toivotaan, että se roikkuisi maililla muiden perässä omaan ennätysaikaansa.

Ja se pettymys sitten. Aatu ilmoitettiin suurin toivein ja ennenkaikkea ennakkoluulottomin urheilumielin kunkkarisunnuntain 5-vuotislähtöön Pikkukunkkuun. Tiesin, että Suomessa on tällä hetkellä ihan valtavan kovia viisivuotiaita ja että lähdöstä tulee hirmuinen. Silti en ihan kuitenkaan odottanut, että Aatu löytyisi karsittujen listalta... Mutta siellä sen nimi nyt kuitenkin on. Ja myönnetään, että jokseenkin ihmetystä asia on kyllä herättänyt muuallakin kuin tämän hevosen taustajoukoissa (keskustelua epäoikeudenmukaisista Pikkukunkku-valinnoista näytti olevan mm. ravia-palstalla). Hevosen pisteet olisivat kyllä riittäneen mukaanpääsemiseksi, mutta koska kyseessä on suurkilpailu, saavat päättäjä-herrat valita lähtöön käytännössä kai sitten ne hevoset, mitkä itse tykkäävät. Ilmeisesti Aatun nimi oli Etelän tyypeille liian outo. Tai se oli juossut liian pienillä radoilla, liian tavallisia lähtöjä tai tulee liian tavalliselta tallilta. En tiedä. Mutta sen tiedän, että kenelläkään lähtöön valitulla hevosella ei ollut neljää ykköstä taulussaan eikä moni ollut tehtaillut sellaisia volttiaikoja kuin Aatu... Silti Aatu jäi rannalle kahden muun karsitun kanssa. Asia on harmittanut kovasti, vaikkei me sille mitään mahdetakaan. Jotenkin meistä vain tuntuu, että Aatukin olisi paikkansa Pikkukunkussa ansainnut. Viime vuonna se jouduttiin jättämään Pikkuprinssistä sairastumisen takia pois ja nyt se ei edes päässyt lähtölistoille asti. Huoh. Mutta. Joskus se tulee vielä tämänkin hevosen aika. Sen on pakko tulla. Derbykarsintoihin on kuukausi aikaa ja silloin meillä on arvoisat vastustajat ja idiootit Hippoksen/Mikkelin herrat aika paljon hampaankolossa!

Ja jottei kenelläkään jäisi huono mieli, niin loppuun Harmin kuvia. Harmi löytyi 1,5 viikkoa sitten tallin risteyksen lähettyviltä huonossa kunnossa. Ohikulkijat toivat sen meille, koska luulivat sitä meidän tallikissaksi... Pentu oli niin apaattinen, että nukkui ensimmäiset kaksi päivää, mutta on sittemmin kyllä matokuurin ja ruokatarjoilun jälkeen virkistynyt kovasti. Eiköhän siitä minun kissani tule. Ja onhan se suloinen Harmi. :)


11 kommenttia:

 1. IHANA kissanpentu!!! <3

  Voi kun kurja, ettei Aatu päässytkään kunkkareihin :( Onneksi sentään saat viedä ikioman Salamasi sinne. Paljon onnea Mikkelin matkalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissanpennut on aina ihan syötävän suloisia tapauksia. :) Kuka nyt tuollaista voisi edes vastustaa?

   Aatun karsiutuminen on harmittanut niin paljon, että Salaman mukaanpääsyä ei ole oikein ehtinyt edes kunnolla fiilistellä. Mutta ainutlaatuinen reissuhan sen kanssa toki on tiedossa, on ihan uskomatonta, että oman hevosen kanssa saa kunkkareihin lähteä. Kiitos, toivotaan että pysytään muiden perässä. :)

   Poista
 2. Onnea hirmu hyvin menneistä starteista, Aatu on hurja! Tosi harmillinen kun ori ei pikkukunkkuun päässyt.. Ehkä näen Salaman Mikkelissä ominkin silmin juoksemassa, sitä odotellessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hevoset ovat menneet kyllä uskomattoman hyvin. Varsinkin Aatu on nyt näyttänyt niitä kykyjä, mitä me ollaan kovasti sillä uskottu olevan.

   Salamaa saa ja pitääkin sitten kannustaa kovasti Mikkelissä! :)

   Poista
 3. Voi ei, mikä suloisuus! Olisit löytäny mullekin oman harmin, se on kuule enää seitsemän viikkoa kaupunkielämää jäljellä :)

  Aatun karsimista en minäkään voi ymmärtää. Lähtölistat piti tavata viiteen kertaan ennen kuin uskoin, ettei se nimi sinne ilmesty. Seuraavaksi kaivettiinkin sitten ravikilpailusäännöt ja suurkilpailukarsintaperusteet esiin, jonka jälkeen alkoi armoton vertailu neljän huonommilla pisteillä mukaan päässeen ja kahden ensimmöisenä karsitun välillä. Enkä siltikään ymmärrä... Ensimmäisenä tulee mieleen, kun karsittujen listaa katsoo, että millainen vaikutus mahtaakaan olla nimellä, joka lukee hevosen valmentajatietojen kohdalla... Mikä virka on tuollaisella suurkilpailukarsinnalla, jos päättäjät eivät kuitenkaan käytä sitä siihen, että lähtöön saataisiin mukaan sen hetken parhaat hevoset? Näin nimittäin ei minun mielestäni Pikkukunkun kohdalla tänä vuonna ole, mitenkään ketään osallistujista väheksymättä. Voin vain kuvitella, miten paljon asia harmittaa siellä, kun se minussakin herättää näin valtavaa harmitusta. Pieni lohtu sentään, että Salama on mukana, mutta kyllä täällä oltiin lähdössä kannustamaan tallin molempia kilpureita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö Jenna, Harmi on melkoinen suloisuus! Nimi muistuttanee ikuisesti myös sitä harmia, minkä pikkukunkun lähtölistat meillä aiheuttivat... Asiasta on väännetty nyt vähän enemmän ja vähemmän kättä, koska hyvin epäoikeudenmukaisilta valinnat tuntuivat ja valintaperustelut aivan käsittämättömiltä. Ei kai siinä loppujen lopuksi ollut syynä kuin amatöörivalmentaja, jonka hevonen oli yksinkertaista tiputtaa joukosta pois. Ja suurkilpailusääntöihinhän vielä kuuluu, että "valinnoista ei voi valittaa." Kerron tarkemmin kun nähdään! Salama ottaa siis nyt yksin vastaan ne kaikki kannustukset (ja tarvitsee myöskin ne kaikki). :) Nähdään pian!

   Poista
 4. No johan nyt! Ihmeteltiin miksei Aatu ole pikkukunkussa mukana, mutta ei ymmärretty että se on karsittujen listalla =(. Aika outoa jo pisteidenkin valossa! Onninkin piti olla finaalissa mutta päätettiinkin toisin, olisi ollut kiva nähdä veljekset viivalla samana viikonloppuna, mutta eiköhän se joskus toteudu =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sanos muuta. Minäkin joskus etukäteen jo ehin aatella, että varmasti Onnikin juoksee sitten Mikkelissä. Minä en ole nähnyt sitä koskaan livenä juoksemassa (onneks on sentään tototv!) ja myös sua olis kiva käydä puhuttelemassa. :) Mutta ehkä veljekset tosiaan joskus on vielä samoissa tsempaloissa mukana. :)

   Poista
 5. Minäkin päädyin sattumalta hauskaa blogiasi lukemaan. Ihana lukea Salaman jälkeläisten kuulumisia! Tsemppiä teille Mikkeliin, Isukki ei siellä enää juokse vaan nauttii eläkepäivistä, joten toivottavasti Tytär pinkoo senkin edestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Suvi!
   Voi, olipas mukava yllätys että olit jättänyt terveisesi tänne! Tiedätkö, tänä vuonna kuninkuuskilpa tuntuukin vähän "autiolta", sillä mun suuri monivuotinen suosikki puuttuu joukosta! Saran Salaman uraa oli upea seurata. Onneksi minulla on yksi sen tyttäristä, joka lienee perineen ainakin periksiantamattoman juoksupäänsä isältään. Jalkavaivojen kanssa vain ollaan valitettavasti taisteltu koko tamman uran ajan, mutta jospa niistä vielä joskus päästäisiin edes melkein kokonaan eroon.

   Poista
  2. Kyllä kieltämättä tänä vuonna Kunkkareissa voi olla vähän haikea olo, kun Salama on siellä viimeiset 9 vuotta juossut, mutta toivotaan että Salaman sukulaiset ja jälkeläiset jatkavat ilonamme raveissa hyvällä menestyksellä. :)Salana nauttii nyt "eläkepäivistä" harjoitellen vähän ratsujen juttuja, se on myös mahtava siinä hommassa... kuten näkyy sinunkin hevosesi kuvista päätellen olevan, jos oikeata heppaa katselin. Me tosiaan pidämme peukut pystyssä teidän Salamalle Mikkelissä eli paljon onnea matkaan!

   Poista