Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.21.2.2013

Kausi avattu!

Jihaa! Tästä se taas sitten lähtee. Ravikausi 2013 on Salaman osalta nyt korkattu. Kaustiselta haettiin viime sunnuntai-iltana viides sija, vähän rahaa sekä hurjasti uutta uskoa ja intoa tulevaisuuteen.

Salaman viimeisestä startista oli kulunut jo 3,5 kuukautta. Ja tuo viimeinen startti kummitteli yhä mielessä, sillä Kuopiossa Salama oli lokakuussa kaikkea muuta kuin oma itsensä ollen käytännössä jo viimeisellä takasuoralla tyhjä. Mitään selittävää vikaa hevosesta ei koskaan löytynyt, vaikka päivänselväähän on, että kaikki ei ollut tammalla tuolloin kohdallaan. Talvi ollaan treenailtu ja hoideltu hevosta, mutta niinkuin sanoin aikaisemminkin, ei tästä hevosesta tai sen päivän kunnosta ota kotona mitään selvää. Vähän "en oikein tiiä"-olo oli siis itsellä ennen Kaustista ja samanlaisia "en oikein tiiä" -vastauksia tuli sitten annettua taas IS ravien toimittajallekin, joka epätoivoisesti koitti saada selkoa Salkkarin tauoltapaluuodotuksista... "En tiedä vielä tänäkään päivänä, mikä hevosta viimeksi Kuopiossa vaivasi", "en oikein tiedä, meneekö tämä hevonen hokeilla oikein mihinkään", "en oikein tiedä, missä kunnossa hevonen on". Joo-o. Mutta kun minun päässä oli vain epävarmoja ajatuksia ja miljoona viime startin jättämää kysymysmerkkiä... Että tiedäpä siinä sitten jotain.

Mutta jostainhan se on aina kausi avattava ja kotirata Kaustinen oli siihen tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Salama oli jo ennen lämmitystä varikolla aika virtavan oloinen täksi hevoseksi. Vähän hirvitti, millaista kommenttia kuskilta tulee lämmityksen jälkeen, kun Vellu on kuitenkin istunut Salaman kärryillä viimeksi ehkä 4kk sitten... Vellu ajoi Salamalla vain kaksi kierrosta lämmitystä ja tuli positiivisin kommentein pois. Hevonen oli ollut oikein pörhäkkään ja paineissaan olevan tuntuinen. *Helpotuksen huokaus*.

Kävelytin hetken aikaa Salamaa vielä varikolla lämmityksen jälkeen. Ja tulipahan taas kerran todistettua, että raveissa voi kyllä sattua ihan mitä tahansa eikä kaikki ole kyllä aina ihan omissakaan käsissä... Salama lompsi tyynen rauhallisena varikolla verryttelyringissä. Hevosia hölkötteli tuttuun tapaan ohi, kunnes jossain vaiheessa tajusin, että nyt takaa tuleva hevonen ei ole kyllä menossa meidän ohi vaan meitä päin. Takaa vähän vauhkona tullut suomenhevonen törmäsi meidän kärryihin ja siitäkös sen vauhti vain kiihtyi. Jäätiin renkaista hakauksiin, jossain vaiheessa tipuin kärryiltä, sitten kärryt irtosivat toisistaan ja toinen hevonen meni menojaan. Salama meni koko tilanteesta jotenkin hämilleen ja kuuliaisesti pysähtyi odottamaan, että meikäläinen könysi itsensä maasta ylös ja takaisin kärryille. Kuin ihmeen kaupalla kärryt säilyivät rysäyksessä ehjänä. Toki ne olisivat nyt ravien vakuutuksen piikkiin menneet, mutta olisi customeiden kohtalo silti tympässyt aika raakasti.

Ja startti sitten. Salamalla oli numero kuusi lähtöauton takaa ja yhden hevosen poisjäännin myötä paikka parani vitosraiteeksi. Salama avasi auton takaa kummallisen verkkaisesti. Se kyllä osaa ihan lähteäkin, mutta nyt se vähän jäi vain junnaamaan paikalleen, kun muut kiskaisivat taisteluun kärkipaikoista. Salama sai kuitenkin aika nopsaan juonen päästä kiinni ja eteni sujuvasti parijonoon juoksupaikkana kolmas ulkona. Matkavauhti oli rauhallista, mikä tietenkin tiesi, että loppua juostaisiin. Salama näytti ihan hyvältä ja Vellu tarjoili sille nätin suojajuoksun tauon jälkeen. Vasta loppusuoralla Vellu käänsi Salaman kolmannelle, mutta kiriä ei kyllä enää irronnut minkään vertaa. Kolmossijaan olisi ollut kaikki saumat, mutta loppukirin puute toi viidennen sijan. Kuski oli kuitenkin hevoseen tyytyväinen ja kaikista mun epäilyistä huolimatta tamma teki rehdin esityksen.

Ravikauden avaus tuntui niin mukavalta. Oli ihan huippua olla pitkästä aikaa hevosen kanssa raveissa. Startin jälkeenkin Salama on ollut kotona oikein pirtsakka. Jotenkin minä vähän pelkäsin, syttyykö Salama enää kilpailemaan, mutta huoli oli kyllä täysin turha. Salama on vain niin viisas. Kaikkein parasta kuitenkin on, että hevonen tuntuu tällä hetkellä terveemmältä kuin vuosikausiin. Olen ollut todella tyytyväinen Salaman takavuohisiin saamaan IRAB-hoitoon, jolla takavuohisnilvelongelmat on saatu ainakin talvikausí pysymään aisoissa. Eihän Salamasta jaloistaan enää térvettä saakaan, mutta oireettomana tamma on pysynyt pitkään. Siksipä vielä klinikalla pakastimessa olevat toiset kaksi irab-piikkiä lyödään huomenna etupolviin samanlaista pitkäaikaista vaikutusta toivoen. Ja kyllä tuo Jaanan kiropraktinen käsittelykin on tehnyt Salamalle pelkkää hyvää.Oripoikien kanssakin käytiin avaamassa hiittikausi viime lauantaina Kaustisella. Tai no Samu kerkesi olla jo viikkoa aikaisemmin Salaaman hiittiseuralaisena, mutta nyt Aatukin pääsi radalle. Herra hevosilla on vielä raskaat remonttikengät jaloissaan, joten kovaa ei pysty päästelemään, mutta käytiinpähän lompsimassa ja muistelemassa, miltä työmaalla näyttää. Oriit oli hyvänoloisia, Aatu nyt vähän ylivirkeä, mutta se tällä erää suotakoon. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan Aatu avannee kuusivuotiskautensa parin viikon päästä.Samukin alkaa vaikuttaa pikkuhiljaa sen verran ravihevoselta, että sai vihdoin oikein omat silatkin. RW-merkkiä, kuten meidän muillakin hevosilla. Ollaan oltu tähän merkkiin tyytyväisiä, vaikka olisi markkinoilla halvempiakin versioita. Salaman silat on Nopsan peruja ja kuitenkin jo 13 vuotta vanhat, mutta niin hyvät edelleen. Ja Aatun silat on kestänyt välillä vähän "kovempaakin" käyttöä. ;) Samun uusista siloista meni vielä häntäremmi vaihtoon, kun unohdettiin mainita tilattaessa, että tämä hevonen on vähän pitempää mallia...
Näillä kapistuksilla se miljoonatili sitten pitäisi juosta. Sen jälkeen voi saada kenties uudetkin valjaat. Tai olla vaikka kokonaan enää juoksematta. Miten vain.3 kommenttia:

 1. Salama oli kyllä kauden ekan startiin jälkeekin niin onnellisen ja pirtiän näkönen, että kyllä sen eleet kertoi, että raveissa on hevosellakin kivaa =)

  Ja Samukin saanut omat vermeet =) Viltsullakin olisi uusien valjaiden hankkimis aika. Onko nuo valjaat 6,8 vai 10 tekkelin leveys?

  Ja apua! kaksi viikkoa! Tässähän pitää lähteä samantien silittelemään fanipaitaa suoraksi ;)

  ¨¨

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Salama jaksaa innostua kilvanajosta vielä mahdollisimman pitkään nyt, kun edes vähän tuntuu, että terveyspuolella ollaan pikästä aikaa paremmalla mallilla.

   Nuo Samun valjaat on 10 tekkelillä, valmennussilamallia. Meillä on muilla 8cm tekkeli, mutta Samu on kaikista isoin, ni haluttiin sille vähän jämäkämmät vermeet. Olis ihana tietenki ku olis vielä erikseen kilpailukamppeet (kolmelle...) mutta kaikkea ei voi saada. Pääasia nyt ylipäätänsä, että on kaikilla omat valjaat. Kyllä minä niitä sitten starttiin jaksan puunata. ;)

   Eikö sulla ookin Viltsulle jo uudet kilpavaljaat? Kohtahan ne saa kaivaa esille! Vai meinasitko uusia valmennussiloja hankkia?

   Näissä hommissa on kuule oppinut, että pari viikkoakin on piiiiitkä aika. Mutta toivotaan, että tänä vuonna päästäisiin aloittamaan Aatunkin kanssa ravikausi silloin, kun on suunniteltu. Ja hei, et sä sillä fanipaidalla vielä mitään tarkene! Hyvä jos kerran kesässä. :D

   Poista
  2. valmennussilat meillä vetelee kyllä pian viimeisiä hetkiä. Täytyy tulla joku kerta oikein tarkemmin hipelöimään nuita valjaita. On ne ainakin kestävät ja pitkäksi aikaa olisi sitten valjaat. Vähä harmittaakin kun nuo toiset valjaat on ollu niin vähällä käytöllä, mutta ne on niin kapealla tekkelillä, että ei ne oikein reeniin sovellu;)

   Poista