Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.



4.6.2013

VALIOJUOKSIJA!!!!

Meidän raviurheiluharrastuksen suurin saavutus koettiin sunnuntaina Mikkelissä. Aatu 24,1ake!

Ilmeisesti raviurheilussa ei koskaan voi saavuttaa "kaikkea". Uskomattomia ravipäiviä voikin seurata toisia samanlaisia, hienoja juoksuja voikin tapahtua peräperään, käsittämättömiä saavutuksia saattaakin seurata jotain vieläkin uskomattomampaa. Ikimuistoisia hetkiä voikin kokea useita - ja viikon aikana vaikka kuinka monta kertaa. Sellaista on raviurheilu silloin, kun se tarjoilee kaikkein parastaan.

Viikko sitten sunnuntaina koettiin Kaustisen raveissa Samun ja Aatun toimesta siis jotain hyvin epätodellista. Se oli päivä, jolloin yksinkertaisesti kaikki meni nappiin, jolloin kaikki onnistui. Se oli meidän oriiden päivä. Alusta loppuun.

Salama lähdössä Kajaaniin. Oriitkin olis valmiita lähtemään mukaan...

Sitten tuli tiistai ja oli Salaman vuoro lähteä reissuun. Ei ole kesää ilman Kajaanin raveja. Sinne on vain päästävä. Joten Salaman kanssa Kajaanin kauneutta lähdettiin ihastelemaan. Meillä on Kajaanin raveista vain hyviä muistoja ja niitä tietenkin lähdettiin toiveikkain mielin taas tavoittelemaan. Salama oli treenannut jo pitemmän aikaa hyvin ja tuntunut kummallisen terveeltä, mutta suuri kysymysmerkki tamma silti oli, sillä sitten viime elokuun tamman juoksuissa on nähty vain silloin tällöin häivähdyksiä "oikeasta" Salamasta. Starteissa se ei ole oikein suorittanut odottamallani tasolla ja esitykset ovat olleet enemmän ja vähemmän tasapaksuja. Nyt starttitaukoa oli taas takana melkein kolme kuukautta eikä ollut oikein pisteitäkään, millä ylipäätänsä päästä starttiin.
Raveihin lähdössä - pitää haukata viimeiset eväät mukaan.
Jonna; tässä ne kuljetussuojat nyt on. :D

Kajaanin upea ravirata.

Kajaanissa tippui kuitenkin suuri kivi sydämeltä. Salama oli tullut takaisin. Sitkeä, iloinen, periksiantamaton, rehti, loppuun saakka kuolainta purren taisteleva Salama oli palannut takaisin jostain hukkapiilosta. Jo lämmityksessä tamma kulki harvinaisen pörhäkkäänä eikä kuskilta tullut moitteita. Salamalla oli pitkästä aikaa volttilähtö, paalulta numero kaksi. Salama on voltista suhteessa parempi lähtemään kuin auton takaa. Kakkosradalta se ampaisi nytkin terävästi matkaan ja oli jopa niin yli-innokkaana, ettei laukkakaan kovin kaukana näyttänyt olevan. Salama selvitti kuitenkin nopeasti askeleensa ja Vellu tiputti tamman loistaviin kyttäysasemiin johtoon kiihdyttäneen hevosen taakse. Siinä oli makoisat asetelmat tarkkailla tilannetta ja antaa tammalle säästöjuoksu tauon jälkeen. Matkavauhti oli suhteellisen reipasta ja kärkinelikko juoksi peräkkäin koko matkan parikymmentä metriä jälkijoukkoa edellä. Maaliin oli matkaa 700 metriä, kun kyttäilyt oli kyttäilty ja alettiin ajamaan kilpaa. Vellu käänsi Salaman johtavan rinnalle ja siitä hiillostamaan kärkihevosta. Lähdön suosikki Sohvin Valle kiri samaan rintamaan kolmatta rataa pitkin. Maalisuora oli kolmen hevosen tasainen kamppailu. Kukaan ei antanut periksi ja maalissa oli todella tasaista. Sohvin Valle vei päänmitalla voiton ja Salama turvanmitalla kakkossijan. Tamma teki hienon juoksun ja minä olin siihen enemmän kuin todella tyytyväinen. Iskän sanat "Salama latoi Kajaanissa taas kuin ennen vanhaa" pitää ehdottomasti paikkansa. Nyt oli tamman juoksemisessa taas sitä oikeaa tekemisen meininkiä. Salama sivusi Kajaanissa volttiennätystään painellen tuloksen 28,4ke ja paljon minua ilahdutti myös viimeisen kierroksen kellotus; 26,0.

Salama Kajaanissa
 

Arvoitus: Mitkä on Salaman kilpailuvärit? :D

Salama kerkesi hengähtää muutaman päivän ennenkuin pukkasi uutta ravireissua eli launtai-illaksi suunnattiin Vaasaan. Kaustiselta otettiin matkaseuraksi Lola-Mi kyytiin. Varmaan kaksi viikkoa kestäneeseen aurinkokauteen oli ennustettu tulevan juuri lauantai-iltana muutos ja Vaasassa piti tulla kaatamalla vettä. Matkalla sitä tulikin, mutta ravien aikana vettä saatiin vain pieni kuuro, joka ei kyllä edes ehtinyt ruveta haittaamaan ketään. Salama joutui odottamaan vuoroaan kopissa aika kauan, koska sillä oli vasta kymmenes lähtö. Viime aikoina paljon oriiden kanssa matkustellessa on oppinut arvostamaan ainakin yhtä asiaa: Kuinka helppoa, rentouttavaa ja mukavaa on olla raveissa Salaman kanssa, kun tietää koko ajan, että hevonen toimii kuin ajatus. Vellu vaikutti olevan Salaman lämmitykseen suht tyytyväinen ja hetken aikaa sitten arvottiin, otetaanko kengät starttiin pois vaiko eikö. Lopulta lähtörata ratkaisi; huonolta 11 paikalta ajettaisiin kengät jaloissa. Juostava matka oli ensi kertaa Salaman uran aikana 2600 metriä. Juuri ennen starttia iski epäilys takaraivoon, että mitäpä jos Salama ei jaksakaan... Mitä lähemmäs startti tuli, sitä varmempi aloin asiasta olla, että eihän Salama voi mitenkään jaksaa! ;) Lähtökiihdytys oli jotenkin sekavahko laukkaavien hevosten takia ja Salamalla kävi loistotuurit sen päästyä takarivistä jo kiihdytyksessä hyvin porukan läpi. Aluksi muutama sata metriä kuolemanpaikalla ennenkuin hevonen kiersi kolmatta rataa edelle ja Salaman juoksupaikaksi muodostui toinen pari ulkona. Loppupelissä 2600 metriä on kyllä pitkä matka. Pudotuspeli alkoi jo puolimatkassa eikä Salama onneksi ollut ensimmäisten väsyvien hevosten joukossa. Kierros jäljellä Salama nousi kolmanneksi, mutta jo siinä vaiheessa näytti, ettei se saavuta kärkiparia. Minusta Salama hieman puutui päätössatasilla, mutta urhollisesti se kuitenkin taisteli itsensä neljänneksi. Ajaksi tuli 29,7akp ja hevoseen oltiin kovin kovin tyytyväisiä.

Salkkari
Vaasasta oltiin kotona vähän ennen yhtä yöllä. Oma aikansa kesti toki yöllä sitten hoitaa Salama ravireissun jälkeen "yökuntoon", siivota kuljetuskoppi, purkaa Salaman mukana olleet kamppeet ja pakata puolestaan kaikki Aatun starttikamat valmiiksi. Silti tämä yö oli aika ruhtinaallinen, kun ehti nukkua peräti neljä tuntia.  Aamulla siis valkeni uusi ravipäivä. Oli Aatun vuoro ja Mikkelin suunta, kun vähän ennen kahdeksaa lastattiin ori kyytiin. Mikkeliin pääsemiseksi saa jonkin aikaa ottaa auton kyytiä, sillä meiltä on sinne matkaa 350km. Perillä oltiin yhden pysähdyksen taktiikalla yhden aikaan eli juuri suunnitellusti, kun Aatulla oli jo toinen lähtö. Mikkelissä oli lämmin ja auton mittari näyttikin ihan kesäisiä lukuja +28. Tarkeni. Olosuhteet olivat parhaat mahdolliset. Oli lämmin, rata huippukunnossa ja yksinkertaisesti sanalla sanottuna: lentokeli. Aatu on hyvä reissaaja eikä sen kanssa tarvitse stressata esimerkiksi juomisen suhteen yhtikäs mitään. Se juo kyllä hyvin ennen ja jälkeen startin, mitä Mikkelin helteessä osasi sunnuntaina kyllä kovastikin arvostaa. Aatu oli muutoinkin rauhallinen ja jotenkin hirveän hyväntuulinen.


Aatu Mikkelissä


Lämmityksessä ei ollut mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Aatu kiersi hiljakseen Mikkelin pyöreää vauhtibaanaa neljä kierrosta ympäri ja kaikki vaikutti olevan kunnossa. Tuli lähdön kaksi aika. Aatu marssi esittelyyn numero viisi selässään. Autolähtöharjoituskin olisi ollut mahdollista ottaa, mutta ei Vellu siihen mennyt mukaan. Pruuvissa Aatu pinkoi komeannäköisesti eikä kehittänyt tällä kertaa ennen lähtöä minkäänlaisia ylimääräisiä voltteja tai muita aatumaisia kuvioita. Lähtöauto lähti liikkeelle. Olin ihan satavarma, että Aatu laukkaisi lähtöön, sillä lähtöpaikka oli muiden hevosten keskellä ja jokainen yrittäisi aukaista kovaa. Mutta mitä ihmettä. Moni hevonen laukkasi kyllä kiihdytykseen, mutta Aatu lähtikin ravia - ja kovaa. Se ampaisi auton takaa niin, että kerrankin se oli jo ensimmäiseen kurviin mentäessä loistoasemissa, toisena, toisen radan jonon veturina. Suosikki Aatteli veti kärjessä ja Piispalan Santeri laski sen perään. Kun Aatun juoksupaikaksi muodostui paikka johtavan rinnalla, tiesi jo periaatteessa, että nyt on kyllä muillakin oikeasti tekemistä, sillä tällä kertaa kuolemanpaikkahevoselta ei voimat loppuisi. Avauspuolikas 22,5 - mukana myös Aatu, joka ei ole tähän mennessä päässyt lähtemään varmaan neljääkymmentä kovempaa... Kierros 25,5. Ja siitä se sitten alkoi, armoton prässi. Aatu hiillosti johtohevosen puuduksiin jo viimeisellä takasuoralla ja paukautti kolmannen puolikkaan väliajaksi 23,0 siirtyen samassa keulaan. Rinnalle tuli Piispalan Santeri. Alkoi viimeiset 600 metriä. Ja sitten mentiin. Aatu ja Piispalan Santeri latoivat rintarinnan viimeisen puolikkaan ihan miljoonaa ja muut jäivät jonnekin todella, todella kauas. Maalisuora oli kahden upean, lahjakkaan 6-vuotiaan kaksintaistelu, jonka Piispalan Santeri vei nimiinsä Aatun rinnalta. Viimeiset 500m 22,0. Tuossa vaiheessa tuntui ihan mielettömältä, sillä väliaikojen perusteellakin tiesi, että nyt meillä oli uusi täyden matkan VALIOJUOKSIJA. Aatu oli ihan uskomaton. Juoksu oli raaka ja hevonen vain niin käsittämätön. Sekä Piispalan Santeri että Aatu kirjauttivat saman huikean ajan 24,1, joka viimeistään kertoo jotain tasaisesta kaksinkamppailusta. Upeita hevosia.




"Turha yrittää tukkia käsiä mun korviin - enkös mä oo ennenki purru sulta sormia hajalle?!"
Rata, jossa haaveita toteutetaan ja ennätyksiä parannetaan. Mikkeli.
"Ai hei, siellähän sä kuvaat!!!" :D
Aatu lämmittää

Jokainen keskittyy (tai jännittää) lähtöön eri tavalla... Iskä näin...



Ja Aatu näin.

Kyllä oli mahdottoman hienoa kävelyttää varikolla uutta valiojuoksijaa, käydä pesemässä uusi valiojuoksija, kääriä jäät jalkoihin uudelle valiojuoksijalle ja juottaa pari ämpärillistä vettä uudelle valiojuoksijalle. Meidän hevoselle, meidän Aatulle!!! Kotimatkalle päästiin hyvissä ajoin ja kotonakin oltiin jo ennen kymmentä. Inhoan aina kaikkea jossittelua, mutta Vellun mukaan Aatu oli startissa niin vasenohjainen, että menetti sekä paljon vauhtiaan että voittonsa siihen. Suussa voi olla nyt sanomista ja miksei jaloissakin, on Aatu sen verran kovia startteja nyt tehnyt tiheästi. Klinikka-aika Tampereelle on varattu ensi maanantaiksi, mutta sitä ennen ajetaan vielä kerran kilpaa ja käydään lauantaina Ylivieskan T75-raveja ihmettelemässä. Lähtö 12, numero 2. Tuttuja kovia kilpakumppaneita on taas vastassa. Tähän väliin on pakko todeta Aatun suvusta sen verran, että jotakin emälinjan kovuudesta kertoo se, että Aatu on nyt isänsä (jälkeläisiä 212) nopein jälkeläinen, mutta emänsä (varsoja 10) "vasta" toiseksi nopein jälkeläinen. Ponnen-Leikin jälkeläisnäytöt alkavat olla melkoiset!

On tämä käsittämätöntä touhua. Perin oudolta tuntui myös, että Mikkelissä, eli aika kaukana kotoa, ihmiset tulivat juttelemaan Samun koelähdöstä tai katsomaan katoksille Aatua... On ihan mahtavaa huomata, kuinka moni meidän ravitouhuja seuraa ja jännittää meidän kanssamme hevosten juoksuja. Se on ihan huikeaa. Viikon aikana on tapahtunut niin paljon hienoja asioita, hevoset ovat tehneet kerta toisensa jälkeen hyviä juoksuja, sivunneet ja parantaneet ennätyksiään, etten minä oikein tahdo käsittää vieläkään kaikkea. Mutta hienoa tämä on. Ja nyt nautitaan niin kauan kuin tätä autuutta vain kestää.



Tuore valiojuoksija juuri saapuneena kotiin.
 Oli pakko päästää se vähän vihreälle syömään hienon saavutuksen kunniaksi.
Jäät ei vain oikein tahtonut pysyä jaloissa paikoillaan...

22 kommenttia:

  1. Onnea! Toivottavasti kaikki jatkuu samaan malliin! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Näin toivotaan - ja nyt vain nautitaan niin kauan kuin pystytään. :)

      Poista
  2. Ihania kuvia ja ennenkaikkea onnea aivan hirmuisesti! :) Mikkelissä mentiin kyllä kovia aikoja ja on nuo teidän hevoset vaan upeita :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Mikkelissä oli lentokeli ja ajat oli todellakin jokaisessa lähdössä ihan hirmuisia. Päälähtöjen voittoajat varsinkin oli jotain ihan uskomatonta...

      Poista
  3. Aivan upeita reissuja taas!!
    Tulee niin suuri hyvänolontunne, kun lukee näitä sun ravipostauksia! Mua ei oikeasti vois vähempää ravit kiinnostaa, mutta teidän hepat kun juoksee, niin ne kiinnostaa, välillä pitää ihan kännykällä katsella tuloksia ja videokirjastoa käydä kurkkimassa ;O) Kyllä teille nämä hienot tulokset on kovasti ansaittua =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, nyt on ollut erityisen mukava kiertää raveissa, kun hevoset on kunnossa ja tehneet sen mukaisia suorituksia.

      Se on totta, että raveissa mielenkiinnon tekee juuri joku tuttu, tai edes puolituttu hevonen, jota seurata. On mukava, jos nämä meidän hevoset ovat sinulle sellaisia seurattavia. :) Huomenna olis Ylivieskassa ravit, että paikan päälle vain. ;) Vaikka Saarisen autoon penkomaan. :D

      Poista
  4. Oikein paljon onnea jälleen kerran! :)

    VastaaPoista
  5. Uskomaton viikko teillä, onnea kaikista ja varsinkin tosta Aatun valioksi menemisestä, se on kyllä niin huippu saavutus!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskomatonta tämä juuri onkin, olet ihan oikeassa. :) Kummallista, että tällaisia hetkiä edes voi tässä lajissa kokea. Varsinkin tuota Aatun valioaikaa osaa kyllä arvostaa, se on jo kovaa kyytiä 6-vuotiaalta suomenhevoselta. Kiitos sinulle!

      Poista
  6. Ei voi kun olla ilonen teidän saavutuksista, kyllä se kova työ palkitaan! Toivottavasti menestys jatkuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä menestys on kyllä paras mahdollinen palkinto kaikesta tehdystä työstä ja tämän voimalla jaksetaan taas vaikka kuinka kauan - niitä huonojakin hetkiä!

      Poista
  7. Täällähän oli upeita kuvia! Salaman starttivarustus väreineen on mielettömän hieno! ja mitkä kuljetussuojat!;) ja ai,että tuo Kajaanin rata on sellainen paikka, että sinne pitää joskus oman hevosen kans päästä =)

    Aatun esitys oli mielettömän upea ja niin mahtava palkinto teille kaikesta työstä.
    Tuntuu uskomattomalta, että pääsen näin läheltä seuraamaan hevosta,joka on raviurheilun valiojuoksia kastissa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun on ollut pakko koittaa terästäytyä tuossa valokuvaamisessa, kun sä et oo ollu joka reissulla mukana. ;)
      Jonna oli löytänyt Suomen Ratsutarvikkeelta alesta nuo violetit kluljetussuojat ja vaikka mä olin niin päättänyt, etten osta hetkeen hevosille mitään, kun ne ei tartte mitään, niin... Noh, nämä oli tietenkin saatava. :D

      Kajaaniin on ehdottomasti suunnattava Viltsukin kanssa. :) Viimeks mietin kyllä, että Kajaanin raveissa pitäis käydä sun kanssa vaikka vain kesälomareissulla, vaikka ilmankin hevosta. Kajaani vain on niin vertaansa vailla.

      Aatu oli Mikkelissä urhea ja saavutus antaa taas rutkasti uskoa omaan työhön ja sen jatkamiseen.

      Poista
  8. Onnea! Ihan eri silmällä on teidän hevosten juoksuja kyllä seuraillut sen jälkeen, kun tämän blogin bongasin.

    Klinikkareissun tuloksista kuulen myös mielelläni, meillä kun Onni on joissain starteissa aivan oikealla ohjalla, joissain ei ollenkaan, ja kotona ei koskaan.. Kuvattu sitä ei ole, mutta hieroja, taivutustaitoinen kenkääjä tai samainen, myös raspaustaitoinen kenkääjä ei ole löytäneet vikoja mistään puolen. Hierojankin mukaan ihan "tasavertaiset" jumit on. Hmph!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Minäkin kävin pikaisesti tässä joku päivä sun blogia lukemassa, mutta en ehtinyt silloin edes kommentoida mitään. Teidän tupsujalat on niin hienoja ja on huippua, että olette päässeet starttailemaan!

      Aatulla on ollut joskus aikaisemminkin tuota vasenohjaisuutta ongelmana. Yleensä vika on löytynyt suusta tai vasemmasta etupolvesta, mutta sitäpä taas selvitellään ensi viikolla Teivossa ja terveystarkistetaan hevonen läpi. :) Onneksi on eläinlääkärit!

      Poista
  9. Onnittelut valiojuoksijalle ja taustajoukoille! Aatu muuten oli yksi syy, miksi jaksoin ajaa mökiltä Mikkelin raveihin hirveästä hellekelistä huolimatta kuvaamaan. :) Monesti ihmiset jaksaa aina jauhaa, kuinka heidän kotikunnaltaan on kotoisin serkun kummi, jonka kaima onkin olympiamitalisti urheilulajissa X, mikä on aina huvittanut. Nolona täytyy myöntää, että lähtöä kattoessa teki mieli julistaa muille seuraajille, että Ponnen Aatos asuukin samassa kunnassa, mistä itse oon kotoisin, tiesittekö! :D Onneksi lopulta tuli pidettyä suu kiinni ja silmät auki, että näki upean juoksun. Pienestä oli kiinni voitto, mutta ensi kerralla taas toisinpäin..? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Heidi!
      Oi, tuntuu kuules ihan kummalliselta, että jotkut ihmiset ihan oikeasti tulevat raveihin katsomaan melkein pelkästään Aatua. :) Ja Toholampi rules! ;) Sä tarviset melkein sellasen Aatun kannustuspaidan, jossa lukee edessä Ponnen Aatos - Toholammilta taistoon. Ja sitten aina lähdön jälkeen voi miettiä, että laittaako sitä päälle vai ei. ;)

      Taistelu oli tiukka eikä paljon tosiaan hävitty voitostakaan, mutta yhtään ei harmittanut. Juoksuun, hevoseen ja aikaan oltiin niin tyytyväisiä, että voitto olisikin ollut jo ihan liikaa. :)

      P.S. Jos sulla on jotain superotoksia Aatusta Mikkelistä niin ottaisin mielelläni vastaan...

      Poista
  10. Paljon Onnea taustajoukoille ja uudelle Valiojuoksijalle!ja tietysti myös Salamalle hyvistä starteista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Valioaika oli meille iso juttu, mutta myös Salama on antanut viime starteissaan paljon iloneiheita. :)

      Poista
  11. Hirmuisesti onnea! Aivan mahtavia tuloksia teidän talliin taas tullut! On se hevot vaan hyvässä iskussa! Onnea onnea! Hirmuinen Aatu se vaan jatkaa hirmuista menoaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Hilla! Aatu on ollut tällä kaudella hirmuisen hieno, vaikka hyvä hevonen se on aina meidän mielestä ollutkin. Mutta toivotaan, että se vanhemmiten yhä vain viisastuu ja paranee!

      Poista