Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.28.5.2013

Hienoja poikia - Huikeita hetkiä

Samu saapuneena pääkallopaikalle

Mykistävää ja mahtavaa. Sitä raviurheilu on onneksi edes silloin tällöin. Juuri sitä raviurheilu oli meidän tallin kohdalla viime sunnuntaina Kaustisella. Kotiradan kirous on nyt voitettu Aatun ja Samun toimesta yhteistuumin - eivätkä oripojat olisi voineet eilen hienompia olla. Samun ja Aatun ansiosta sunnuntain jälkeen muistaa taas pitkään, miksi raviurheilu on maailman paras harrastus. :)

Sunnuntaiaamuna lopetin yövuorot ja, kiitos iltaravien, ehdin nukkuakin muutaman tunnin ennenkuin hevosia sai alkaa puunata starttikuntoon. Valjaat olin rasvannut, kärryt pessyt ja muutenkin kamppeet koittanut kerätä mahdollisimman valmiiksi jo aikaisemmin. Iskä oli käynyt aamulla Aatun kanssa kuitenkin lenkillä, joten vähän sen valjaita sai vielä puunata starttikelpoisiksi. Hevoset otettiin sisälle puoli kolmelta. Oriit pesulle ja parturiin. Samu kuljetuskuntoon ja ennen neljää varsa kopin kyytiin ja kohti Kaustista.

Samu ei vaivautunut välittämään varikon hevoshulinasta sen suurempia. Tai siitä, että kaiuttimista pauhasi vain ruotsia ja elitloppet-raveja. Samua ei tuntunut häiritsevän tai hermostuttavan yhtään mikään, mutta ihmisiä hirvitti lähinnä se, pysyvätkö tipahtamispisteessä olevat kengät Samulla jaloissa koelähdön ajan. Samulla oli jaloissa vielä hokkikengät, mutta niitä ei haluttu ennen koelähtöä vaihtaa, koska tiedossa on, että vanhassa kengässä Samu vain tuppaa ravaamaan paremmin.

Samu 3v

Lämmityksessä Vellu ajoi Samulla molempiin suuntiin ja kilpailusuuntaan ihan vauhdikkaastikin. Kaikki hyvin. Koelähdössään Samu oli häikäisevän hyvä. Se oli lähdön ainut 3-vuotias ja laitettu luonnollisesti numerollaan 13 volttaamaan yksin 80 metrin pakilta. Samu lähti voltista hyvin ja sai edeltään lähteneitä hevosia pian kiinni ja pääsi juoksemaan "ikäänkuin parijonossa". Ensimmäisen puolikkaaan väliajaksi kuulutetiin Samulle 46,0 ja koko kierros 42,5. Minusta Samu näytti ihan ankaran hienolta. Se lompsutteli omaa letkeää isoa raviaan kovin keskittyneen oloisena, mutta silti niin rennosti hölkkäillen joukon hännillä ja näytti ihan oikealta ravihevoselta. Me katselimme koelähtöä varikkokurvissa ja toisella kierroksella varikkokurvin ohittaessaan Samu oli yhdeksäntenä monta kymmentä metriä jo startanneita, aikuisia kärkihevosia perässä. Kaikki näytti niin hyvältä. Vellu käänteli Samun 700 metriä ennen maalia kolmannelle ja sitten koko loppu sujui jotenkin sumussa. Varikkokurvista ei nähnyt Samun etenemistä tai oikein mitään muutakaan. Samulle kuulutettiin kolmannen puolikkaan väliajaksi 33,0. Viimeisessä kurvissa laukkasi kolme hevosta ja hevosten lasketellessa loppusuoraa minulla ei enää ollut mitään käsitystä, missä tai monentenako Samu juoksi. Joku hevonen karkasi loppusuoralla muilta omille teilleen. Kuulin iskän höpisevän jostain neljännestä tai viidennestä sijasta. Koitin tsiikailla noilla sijoilla juoksevia hevosia, mutta ei niistä mikään näyttänyt Samulta. Sitten kuuluttaja sanoi jotain, milloin meinasi henki loppua: "Vanhemmilleen näyttää menemisen mallia 3-vuotias R.R. Samu, joka saapuu maaliin ensimmäisenä". Siis mitäh? Mutta siellähän se Samu todellakin lasketteli kaukana muiden edellä maaliin ja latoi viimeisen puolikkaan puolihuolimattomasti 28,5 -kyytiä. Vellu sanoikin heti lähdön jälkeen, että tuntuipa kuin olisi vanhalla hevosella ajanut. Ja siltä Samu kyllä näyttikin. Niin keskittyneeltä, rennolta, ravivarmalta, hienolta ja niin juoksijalta. Toki Samu on luonteeltaankin aika laiskahko hevonen, mutta kyllä koelähdön menossa näki paljon myös hiittien ja porukassa juoksemisen harjoittelun tulosta. Niiden harjoitusten ansiosta meillä on tallissa nyt virallisesti kolmas starttihevonen Samun läpäistessä koelähdön komealla kolmevuotiskoelähtötuloksella 34,9!!!

Samu koelähdössä, kuvannut Tuuli Silver

Nyt jälkikäteen olen katsonut kyseisen koelähdön fintoton videoarkistosta varmaan 20 kertaa ja joka kerta viimeistä takasuoraa katsoessa nousee hymy huulille. Kun Vellu kääntää Samun kolmannelle radalla, liikkuu takasuoralla vain yksi hevonen ja se kulkee kuin lämminveriset. Ihan huikea Samu.

Koelähdön jälkeen ei ollut paljon aikaa höpinöille. Samu pois aisoista, pesulle, jäät jalkoihin, melassivettä ämpärillinen naamariin, koppiin ja kotiin. Kotona käytiin vaihtamassa hevosta ja otettiin Aatu kyytiin. Sillä oli ravien viimeinen lähtö, joten loppupelissä ehdittiin hyvin käydä vaihtamassa hevosia kotona, koska raveihin uudelleen saapuessamme tuli neljäs lähtö juuri maaliin. Elitloppet-hässäköiden takia koko ravien aikataulu oli vielä normaaliakin venytetympi ja tuntuihan se vähän järjettömältä, että kun Aatu lämmitettiin kahdeksannen lähdön jälkeen oli kello jo 21.30. Lämmityksessä Aatulla oli kaikki ok ja varikollakin se oli jo ennen lämmitystä todella rauhallinen. Kai se luuli olevansa vain hiitillä, kun kerta Kaustisella oltiin. Aatun lähtö starttasi lopulta 22.15. Ensimmäisellä lähtöyrityksellä päästiin matkaan. Kahdenkympin takamatkan nelosraiteelta Aatu avasi pelin parilla laukka-askeleella ja askelmerkkejä sovitellessa takamatka ainakin tuplaantui tuosta kahdestakympistä. Ravirytmi löytyi, mutta kauaksihan Aatu taas kerran heti kättelyssä jäi. Juoksupaikka viides pari ulkona niin toivottoman kaukana kärjestä. Maaliin oli matkaa vielä kierroksen verran, kun Aatu sai käskyn kolmannelle kaistalle. Nyt ei eteen noussut yhtään hevosta toisin kuin Kuopiossa, joten Aatu sai edetä omaa tahtiaan tasaisesti kohti kärkeä. Tehtävä näytti silti ihan mahdottomalta, mutta mahdoton se oli hevonenkin. Ja niin väsymätön. Ja periksiantamaton. Aatu nitisti vastustajan toisensa jälkeen ja loppukaarteessa se kiritti kärkiparia jo niiden rinnalla kolmatta jyräten. Aatu jyräsi urheat viimeiset vastustajansakin loppusuoralla nurin ja unohti tällä kertaa itsekin tyystin laukata maaliin tai muuta hyvin "kotiratamaista". Aatun komea voitto kruunasi koko meidän hienonhienon ravipäivän. Voittoaika oli tasoitusennätystä sivuava 27,1ke. Aatun voittajaesittelyn aikana ihana kuuluttaja Pylkkänen huomioi meidän ikimuistoisen ravipäivän täydentäneen Samun koelähtötuloksenkin! Tuntui kerrassaan huippuhienolta!

Tästäkin kuvasta kuuluu kiitos Tuulille!

Täydellisen ravipäivän jälkeen voi todeta myös, että historia toisti suurelta osin itseään. Elettiin nimittäin päivämäärää 8.8.2010, kun Aatu juoksi Kaustisella 3-vuotiaana kanuunakoelähtötuloksen 35,7 ja samoissa raveissa Salama otti uransa avausvoiton. Vajaa kolme vuotta myöhemmin Samu täräytti tauluun sellaiset koelähtölukemat, että suoraansanottuna ihan hirvittää ja Aatu voitti oman tasokkaan lähtönsä. Käsittämätöntä!

Tällaista kun se raviurheilu aina olisikin, niin mikäs tässä olisi harrastellessa! ;) Nämä huikeat hetket kokeneena toivoisin, että ihan jokainen raviurheilun harrastaja pääsisi kokemaan saman. Sillä näiden hetkien takia tätä työtä tehdään ja näistä hetkistä jokainen unelmoi. Ja niiden saavuttaminen on jotain sanoinkuvaamattoman hienoa ja tunnerikasta. Mutta tiedättekö, ne hetket on mahdollista saavuttaa! Ihan varmasti. Sitä en kiellä, etteikö työmäärä olis valtava ja etteikö myös hevosilla ole "jonkinlaista" osuutta asiaan, mutta periksi ei saa antaa. Sillä näköjään ihan tavalliset ihmiset, tavalliset harrastelijat pääsee näitä huikeita hetkiä kuitenkin kokemaan!
Samu lämmityksessä

Meidän ravireissut jatkuvat tällä viikolla suuntaan jos toiseen. Niinkuin viimeksi mainitsin tänään tiistaina mennään Salaman kanssa käymään Kajaanissa. Ihan yllättäin Salama pääsi surkeilla pisteillään mukaan myös lauantai-illaksi Vaasaan, joten sinne sitten. Kymppilähtö ja auton takaa numero 11. Lähtöpaikka on surkea, mutta positiivista tietenkin on, että ylipäätänsä päästiin mukaan ja sekin, että juostava matka on nyt ensi kertaa Salaman uran aikana 2600 metriä. Joten olisihan siinä periaatteessa aikaa kiriä jos niikseen tulee. Kävi miten kävi, sunnuntaina lähdetään sitten Aatun kanssa Mikkeliin T75-raveihin. Aatulla on Mikkelissä toinen lähtö, täyden matkan ryhmä ja numero viisi. Vastustajat näyttävät hurjilta, mutta Aatun lähtöjen kohdalla koitan nykyään olla hermoilematta vastaustajien kovuutta ennakkoon, sillä kyllä minunkin pitää joskus alkaa jo Aatuun ja sen kykyihin luottaa - oltiinpa sitten Mikkelissä tai Kaustisella.

Samu -meidän tallin kolmas "virallinen" starttihevonen

26 kommenttia:

 1. Hienoa!! Isosti Onnea! Juurikin tuollaisten hetkien vuoksi sitä jaksaa puurtaa päivästä toiseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin se on, että tällaisista menestyshetkistä revitään motivaatiota aina pitkäksi, pitkäksi ajaksi eteenpäin. :)

   Poista
 2. Upeeta, Samu on kyllä mahtava, eikä voi Aatuakaan jättää kehumatta! Onnea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Molemmat oripojat oli Kaustisella hienoja. Kerrankin kaikki onnistui. :)

   Poista
 3. Sunnuntain esitykset oli kyllä sellaista tasoa, että enpä ole ennen nähnyt ja "muutaman" kerran olen radan varrella muiden hevosten menoa seurannut.

  Teidän ravihevosten tulon kautta on raveissa käyminen ja seuraaminen saanut ihan uuden ulottuvuuden sekä innostuksen myös omaan tekemiseen =)

  Tää on niin hienoa ja kesä on vasta alkamassa!! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan pikkuhiljaa olla sitä mieltä, että sunnuntait on kaikkein parhaita päiviä. Ehkä meidän hevosten pitäis juosta vain sunnuntaisin kilpaa, sikälimikäli kahden viime sunnuntain ravituloksiin on uskominen. ;)

   Tiedätkö Merja, tämän viimeisen viikon aikana on taas tullut nähtyä ihmisiltä aika erilaisia ja vähän... hmm... erikoisiakin suhtautumisia meidän raviviikkoon. Yksi vilpitön, uskollinen "fani" meidän hevosilta kuitenkin aina löytyy ja se oot sinä! Kiitos mukanaelämisestä ja olemassaolosta! :)

   Poista
 4. Paljon onnea! On huisin hyviä nuo teidän pojat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On ne ainakin tällä hetkellä hyviä - huomisesta ei voi tietää. Nyt pitää vain nauttia niin kauan kuin tätä autuutta kestää.

   Poista
 5. Onnea onnea aivan mahtavaa! Mahtavat hevoset!

  VastaaPoista
 6. Onnea hirveästi! Tällaisista päivistä jokainen ravivalmentaja unelmoi! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin tekee - ja toivottavasti tällaisia päivä mahdollisimman moni myös saavuttaa!

   Poista
 7. Oli kyllä törkeän hieno päivä teillä!!
  Luulin, ettei koelähtöjä näe netissä, mutta Merjalle onneks asian sanoin eilen ääneen, niin katsottiin yhdessä se Samun lähtö. Ei siinä muuta voi sanoa kuin että huh huh!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo aivan uskomaton päivä.
   Juu, koelähdötkin tosiaan nykyään näkee videokirjastosta. Onhan tuota Samun koelähtöä tullut itsekin katsottua kymmeniä kertoja - takasuoran lento on jotenkin ihan mykistävä.

   Onpas mukava, kun sinäkin "joudut" taas seuraamaan raveja. Ja kohta tulee lisää seurattavaa, kun Viltsukin tulee radalle. :)

   Poista
 8. Hurjasti onnea, Samu näyttää kuvissa ihan superhyvältä ja teidän päivä meni muutenkin loistavasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samu on ihan juoksijannäköinen hevosenalku omasta mielestänikin. Kaustisen ravipäivä oli vertaansa vailla, niihin tunnelmiin palataan vielä monta, monta kertaa jatkossakin. :)

   Poista
 9. Onnea Salkkarin kakkosesta, mahtava viikko teillä meneillään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Salkkari oli hyvä Kajaanissa ja kyllä helpotti nähdä sen pitkästä aikaa juoksevan "kuin ennen vanhaan". Melkonen viikko kyllä oli!

   Poista
 10. Huima viikko, lämpimät onnittelut sekä hevosten taustajoukoille että polleille itselleen! (Mitään muuta vikaa ei teidän hevosissa ole kuin se että niitä ei kannata noilla kertoimilla liikoja pelata ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihan uskomaton ja toki ikimuistoinen viikko, joka huipentui sitten vielä Aatun valiotulokseen Mikkelistä. On ihanaa ja jotenkin kummallista huomata, kuinka moni seuraa ja elää meidän hevosten ravihetkissä mukana. Se on todella hienoa!

   Heh, pienet kertoimet on onneksi vain positiivinen vika. :D Minä en ikinä pelaa omia hevosia - mutta muita tuttuja hevosia kyllä silloin tällöin.

   Poista
 11. Mahtavaa miten teidän hevoset lepattaa!!! Onnea, onnea!!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin ihmeellistä ja ihanaa! Kiitos paljon!

   Poista
 12. Uskomaton viikko teillä! Onnea kaikkien heppojen menestyksestä! Loistotyötä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, kaikkea tapahtunutta ei oikein vieläkään tahdo todeksi uskoa. :) Kiitos!

   Poista