Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.



10.8.2013

Samu starttiin!

Samu
Tuntuu, että olen viime aikoina selostanut blogissa vain Salaman ja Aatun raviraportteja tai miettinyt ääneen tulevia startteja. Samu tulee liian monesti sivuutettua helposti ja huomaamatta, kun sille ei koskaan kuulu mitään erikoista. Toki sitä on treenattu, hiitattu ja radalla käytetty koko kevään ja kesän ajan, mutta siinäpä Samun suurimmat kuulumiset aina ovatkin. Nyt on muutakin. Meidän pikkurääsystä, vuosikausien ikuisuusprojektista on kasvanut hevonen. Ravihevonen. Jos kaikki menee suunnitellusti, Samu avaa kilpailu-uransa ensi perjantaina Mikkelissä 3-vuotiaiden Varsat Vauhdissa -lähdössä, mailin matkalla.

Koelähdön ajamisen jälkeen päätettiin, että Samulla kokeillaan ajaa syksymmällä muutama startti, jos varsa vielä silloinkin tuntuu ihan asialliselta peliltä. Tosiasiassa se tuntui ehkä tässä jokin aika sitten vielä paremmalta kuin tällä hetkellä, mutta nuoren hevosen kanssa hyvät ja huonot päivät kuuluvat asiaan. Sitä ei tiedä, millainen päivä ensi perjantaina Samulla on, mutta sen tiedän että taustajoukoille tuo päivä on ainakin todella jännittävä!


Samu ei pelkää talven tulemista. Sillä on hokkikengät jo alla. On ollut koko kesän. Kohta ne ovat starttikengätkin...


Samun riemua

Kolmannen starttihevosen tullessa kuvioihin mukaan, tuntuu jotenkin, että Samu on tullut tai treenattu vähän  huomaamatta kuntoon. Sen kanssa ei ole jaksanut stressata niin paljon kuin Salaman tai Aatun kohdalla, sillä jonkinlainen kokemus meillekin on vuosien saatossa tullut. Näiden kanssa on ja tulee olemaan aina niin paljon huolia ja murheita, että kaikista turhimpia on ihme kyllä ehkä vähän oppinut suodattamaan poiskin. Vaikka Samu on tärkeä ja viimeisenpäälle hoidettu ja huolehdittu hevonen, niin jollain lailla huoleton hevonen se on tähän saakka ollut. Toki sen opettamisessa ja hevosentavoille kouluttamisessa on omat haasteensa ja ongelmansa ollut, mutta itse hevosena Samu on luonteeltaan äärettömän helppo. Sille käy kaikki eikä se välitä mistään mitään. Oriina Samu on herännyt tänä kesänä henkiin ja elää nyt jonkinsortin murrosikää. Ja vain se typerä isottelu on tällä hetkellä Samussa rasittavin ominaisuus. Voi olla, että siitä tulee vanhemmiten aika karjaskin ori, jos se ei murrosikänsä jälkeen rauhoitu olemaan ihan rennosti ori.

Samu on ihan väsymätön pallopelien pelaaja.
Vanha pallo on parhaat päivänsä nähnyt eikä kantokahvaakaan ole enää jäljellä, mutta ei se leikkejä haittaa!
Lapsi on terve kun se leikkii. :D Ja tällä pitäisi sitten ajaa jo kilpaa?
 

Mikkelissä ajetaan vuoden 2013 ensimmäinen suomenhevosten 3-vuotislähtö. Siitä lähtee taas uuden ikäluokan, uusien toivojen ja uusien suurien haaveiden esiinmarssi. On hienoa päästä Samun kanssa mukaan! Lähtöauton takana on Mikkelin ensimmäisen lähdön startatessa seitsemän kovin kovin kokematonta hevosta. Saa nähdä, mihin suuntaan tuo lapsilauma lähtee auton irrotessa, eikä Samunkaan suuntavaistosta radalta kaksi kiihdyttäessä voi kyllä sanoa mitään varmaa. Samun kanssa on kertaalleen hiitillä harjoiteltu lähtöauton takana juoksemista ja lähtökiihdytystä - Salaman avustuksella tottakai. Siihen nähden, kuinka rohkea hevonen Samu muutoin on, oli minusta yllätys, kuinka pelottava tuttavuus lähtöauto kuitenkin oli. Toivottavasti siipihäkkyrästä tulee vuosien saatossa Samullekin silti ihan tuttu kaveri.

Ensi viikolla tehdään melkoista historiaa, kun meidän tallin kaikkien hevosten pitäisi olla jossakin päin Suomea starteissa: Salama maanantaina Oulussa, Samu perjantaina Mikkelissä ja Aatu lauantaina Joensuussa. Oijoi, kuinka hienoa, jännittävää, mielenkiintoista, mahtavaa! Tämä se on elämää. Ja suurta unelmaa!




Mitä lie edessäpäin näkyy...?
 


Samu 3v.

Samu ensimmäistä kertaa lähtöauton takana.

Missä välissä tästäkin varsasta kasvoi ravihevonen? Voi tätä ajankulua!

26 kommenttia:

  1. Samu kyllä näyttää ihan starttihevoselta :) onnea ensi viikkoon!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samu on tallin suurin ja komein hevonen, mutta siltikin ihan lapsi vielä... :) Kiitos, viikko ainakin alkoi hyvin!

      Poista
  2. Onnea matkaan! Mielenkiintoinen lähtö tulossa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Varsalähdöt on aina ihan hurjan mielenkiintoisia, saatikka nyt kun Samukin on mukana. :)

      Poista
  3. Ihania Samunkin uutisia, jännää:)Toivottavasti startti menee hyvin ja 3-vuotislähdöt kutsuu. Onnea teille koko vkon raveihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. On kyllä kummallista, että Samukin jo aloittaa raviuransa. Sillä ei välttämättä ajeta tänä vuonna kuin tuo Mikkelin startti tai sitten joku yksittäinen muu lähtö loppuvuodesta. Tänä vuonna on tarkoitus vain vähän opetella ravihevosen elämää. :)

      Poista
  4. Meidän kimppavarsa on Mikkelissä samassa lähdössä. Jännää! Toivotaan, että kaikki selviää hengissä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, kuinka jännää! Sitä todellakin toivotaan. Varsalähdöt on aina niin mielenkiintoisia (ja hengenvaarallisia) ;) Tsemppiä teille ja meille starttiin!

      Poista
  5. Isosti peukkua!!

    .. jospa Samu olisi vielä tähän ekaan starttiin maltillisesti pelattu, kun teidän kahta vanhempaa ei auta normaaleilla panoksilla veikata ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Peukkuja kyllä tarvitaan jo siihen, että Samu lähtisi auton takaa kutakuinkin oikeaan suuntaan - ja mielellään oikealla askellajillakin.

      Pitää koventaa panoksia, niin voitotkin suurenee. ;) Sanoo hän, joka pelaa sen kahen euron sijan jollekin puolitutulle hevoselle...

      Poista
  6. Ihania kuvia niin Samumaisia ;) Tästä se lähtee Samunkin matka kohti ravikarkeloita! Mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksköhän tuo mun vastaus näkyy vasta tuolla alempana. Hmmm. Tietokone-expertti Miia on ollut taas liikkeellä... Mutta jokatapauksessa, oon vastannut tähän viestiin! :D

      Poista
  7. Onnea Salaman upeasta voitosta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli ihana, että Salama sai hyvien juoksujen jälkeen vielä sen nappionnistumisenkin. :)

      Poista
  8. Heh, juu oikein Samumaisia. :D Tänään siltä piti viedä pallot "piiloon" kun tarhan pohja on sateiden takia niin liukas, ettei vaan innostuttais leikkimään ja liukastumaan... Karu kohtalo. :) Aika menee kyllä niin nopeasti, ettei käsitä ollenkaan, kuinka tuo varsa voi jo juosta jossakin kilpaa. Vaan pitkä on vielä tie ihan oikeaksi, rutinoituneeksi kilpahevoseksi.

    VastaaPoista
  9. Hyvä, mahtava Samu! Onnea voitosta :)

    VastaaPoista
  10. Oikein paljon onnea voitosta, mahtavaa!

    VastaaPoista
  11. Onnea Aatun totosijasta :) Mahtava vko teillä ollu. Ja todellinen kultakimpale Samun muodossa, oli kyllä jäätävä esitys varsalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Meillä oli kyllä ihan huima viikko. Ykkönen, ykkönen ja kolmonen. Uskomatonta.
      Samulla on hurjat lahjat, vaan pitkä pitkä tie ja paljon treeniä on silläkin vielä edessäpäin.

      Poista
  12. Paljon onnea huimasta viimeviikosta :D

    Samun juoksun olin katsomassa paikanpäällä ja kyllä se niin hienolta näytti (juoksu ja hevonen) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nöyrimmät kiitokset. Ei noita viime viikon ravituloksia oikein usko vielä itsekään todeksi. Pitäisi ehtiä kirjoitella tännekin jonkinlaista raporttia starteista jossain välissä.

      Ihanaa, että Samulla oli kannustajia paikan päällä Mikkelissäkin. Onhan se komea ilmestys, mutta vielä niin varsa kuitenkin.

      Poista
  13. lähdössä jo näki että teidän kopu oli muihin verrattuna tosi varman ja rutinoituneen olonen. näki että asioita on opeteltu. onnea. hevonen on hyvä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Samu on varmasti kiertänyt rataa paljon enemmän kuin moni kilpakumppaninsa, joten jossakin määrin rutiinia radalla juoksemiseen on varmasti tullut. Autolähtöä ei olla harjoiteltu kuin kerran hiitillä joten siinä mielessä oli meille kyllä yllätys kuinka rohkeasti Samu Mikkelissä uskalsi siivekkeiden taakse mennä, koska harjoituksissa se ei vaikuttanut lainkaan noin varmalta. Toivotaan, että saataisiin pidettyä Samu terveenä ja kehittymään jatkossakin. :)

      Poista