Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.



21.8.2015

Parempi huominen?

 
Samu Killerin derbykarsintojen lämmityksessä 20.8.2015
Huokaus. Alan laskea päiviä tämän vuoden loppumiseen. Onpahan jotain mitä odottaa. Sillä on varmaa, että vuoden 2015 paras asia tulee olemaan se hetki, kun tämä epäonnen vuosi loppuu. Tästä vuodesta ei jää kyllä mitään muuta hyvää mieleen kuin Maagikon löytyminen.
 
Olen sanonut jo aiemmin kaiken tämän. Sanon uudelleen. Raviurheilu on hyvin opettavainen harrastus. Se opettaa sietämään sellaisia tunteita ja tilanteita, mitä ei ikinä aikaisemmin olisi voinut ajatellakaan sietävänsä. Raviurheilu opettaa, kasvattaa ja nöyryyttää. Pettymyksen tunne ei enää ole oikeastaan mikään ohimenevä tunne, se on olotila. Se taitaa olla raviurheilun perusmuoto.
 
Sitten on Samu. Tuo äärimmäisen lahjakas, vauhdikas ja voimakastahtoinen hevonen. Samun kanssa raviurheilun harrastaminen on yhdensortin elämys. Uskon, että se tulee olemaan yksi vaikeimmista ja opettavaisimmista hevosista, joita meidän tallissa tulee koskaan olemaan. Lahjakkain ja vauhdikkain se on aivan varmasti. Toimimattomin lisätään eilisen päivän jälkeen myös samaiseen listaan.
 
Samu katoksilla
 
Eilen oli Derbykarsintapäivä. Kaiken piti olla kunnossa. Samu oli huollettu, treenattu ja hoidettu niin hyvin kuin me olimme osanneet. Ravipaikalla Samu oli yllättävän rauhallinen. Huomattavasti rauhallisempi kuin viimeksi Teivossa. Lämmityksessä kaikki oli hyvin. Vellu ajoi Samulla pelkästään oikeinpäin ja kiersi radan kolme kertaa. Hevonen oli notkea, letkeä ja hyvänoloinen. Pieni toive mahdollisesta Derbyn finaalipaikasta heräsi.
 
Lämmityksen jälkeen Samu pääsi käymään pesulla, jonka jälkeen se aisotettiin uudestaan starttia varten. Iskä talutti Samun radalle kuten lämmitykseenkin ja edelleen hevonen vaikutti kovin rauhalliselta. Vellu kerkesi kertaalleen jo kiertää Samulla radan ennen kuin hevoset kutsuttiin esittelyyn. Tuo radankiertely aiheutti sen, että Samu saapui ykkösnumerostaan huolimatta viimeisenä esittelyyn. Tämä aiheutti jälkikäteen paljon epäilyksiä Samun toimimattomuudesta, mutta tuossa vaiheessa kaikki oli vielä hyvin. Esittelyn jälkeen iski tuttu tilanne; Samu ei kääntynyt pruuviin. Vellu antoi hevoselle aikaa ja koitti kääntää eri paikoissa kumpaankin suuntaan. Ei kääntynyt. Samu jännittyi ja hermostui. Se esitteli useampaan otteeseen pravuuritemppunsa; kahdella jalalla seisomisen. Tämä hevonen kun ei todellakaan vain hyppää pystyyn, se sitten samalla vaivalla seisoo kahdella jalalla. Vellulle täytyy antaa noista tilanteista satakymmenen pistettä. Hän tuli aina pois kärryiltä, antoi hevosen seistä pystyssä ja kun hevonen kopsahti taas maahan neljälle jalkaa, istahti kyytiin ja matka jatkui. Mutta ongelma oli ja pysyi; hevonen ei kääntynyt kilpailusuuntaan. Lopulta lanatraktorikuski tuli kääntämään Samua taluttamalla ja hevonen lähtikin auton taakse, kunnes heitti todella hurjasta vauhdista vaarallisen näköisen u-käännöksen. Lähtö uusittiin Samun vuoksi. Toiseen lähtöyritykseen oli jäljellä vielä minuutti, kun tuomaristo päätti poistaa Samun toimimattomuuden vuoksi lähdöstä. Päätös oli täysin oikea sillä toimimaton hevonen olikin. Mutta hieman ihmetystä herätti silti, että Samu poistettiin lähdöstä kahden lähdönuusinnan aiheuttamisen takia - siis kun toiseen yritykseen oli jäljellä vielä minuutti. Eli kukaan muukaan osallistuja ei ollut vielä lähtöauton takana. Noh, sitä en sano, etteikö tuo toinenkin lähdönuusinta olisi kohta tullut. Jokatapauksessa, ulkona oltiin siis jo ennen kuin koko lähtö pääsi lähtemään. Ne olivat sellaiset derbykarsinnat sitten.
 
Samu lämmityksessä
 
Hyväntuulisen näköinen hevonen ja keskittynyt ohjastaja
 
Raviurheilussa voi tapahtua ihan mitä tahansa. Tämä ei ole heikkohermoisten eikä kyllä luovuttajienkaan laji. Samun kanssa palattiin Killeriltä kotiin pitkissä mietteissä. Mietitytti, kuinka hevosen kanssa tästä edespäin jatketaan. Jossakin määrin Samun käytös oli ennalta-arvattavissa ja ollaan kyllä tiedetty, että tällainen tuomio voi sen kanssa jonain päivänä eteen tulla. Mutta eihän siitä mihinkään pääse, että päivä olisi voinut hyvin olla jokin muukin kuin derbykarsintapäivä. On mietityttänyt myös, mikä hevosen saa heittäytymään noin toimimattomaksi kilpailutilanteissa. Itseasiassa Samu löi ensimmäisen kerran totaalisen rattilukon päälle Mikkelissä 3-vuotiskaudella elämänsä ensimmäisessä startissa autolähtöharjoitukseen käännyttäessä. Sen jälkeen se on osannut käyttää kääntymättömyyttä ja pystyynhyppimistä kilpailutilanteissa puolustuskeinonaan.
 
 
 
Elämä jatkuu. Samu itse päättää lähitulevaisuuden käyttäytymisellään jatkuuko sen elämä oriina vai ruunana. Treenitkin jatkuvat. Samu kiersi tänään lisävarustearsenaalin kera Vellun kanssa Kaustisen rataa ja tutustui muun muassa lähtöautoon. Jonkinlainen tulevaisuuden usko palasi minulla itselläni takaisin - ja muut eivät sitä olleet tainneet koskaan minnekään menettääkään. Meillä on paljonnähnyt ja paljonkokenut tiimi ympärillämme. Se on sekä Samun että meidän Samun omien ihmisten onni. Hevonen ei ole helppo, mutta kyllä sen päähän on tähänkin asti saatu jotain oppeja taottua. Samu palaa jossain vaiheessa radoille koelähdön kautta.
 
Hieno ja hankala Samu
 
 
Pettymykset on tarkoitettu nieltäviksi ja haavat nuoltaviksi. Elämä on tarkoitettu elettäväksi. Eikä sitä voi elää kuin eteenpäin. Asioita voi jäädä märehtimään, muttei se mitään kuitenkaan auta. Jatketaan siis eteenpäin, kävi miten kävi. Varmaa on kuitenkin se, että Samu on järjestänyt ja tulee jatkossakin järjestämään meille ainutkertaisia muistoja ja sellaisia tarinoita, joita kerrataan vielä vanhana kiikkutuolissakin keinuessa. Ehkä ne tarinat sitten jo naurattavatkin. Ja sen verran tässä vuosien varrella on oma nahkakin kovettunut, että eilinen melkein vähän jo hymyilyttääkin. Sillä kyse on kuitenkin vain ja ainoastaan raviurheilusta, meidän harrastuksesta, ei yhtään sen vakavammasta tai kummallisemmasta asiasta. Pysyn myös omassa kannassani ja uskon, että Samu järjestää meille vielä mukaviakin tarinoita muisteltavaksi.
 
Jokin sanonta kuuluu, että epäonni on onnen saattaja. Uskotaan siihen ja parempaan huomiseen. 
 






 
 Loppuun vielä Onnittelut kaikille Derbyn 2015 finalisteille.
Teillä on hienot hevoset - ihan jokaisella! Tuuria finaaliin!

13 kommenttia:

  1. Ikinä ennen en ole ostanut uudenvuoden raketteja, mutta tulevana pistän kyllä omani joukkoon ja tykitetään sitten kyllä oikein sielun kyllyydestä ;)
    Elämä jatkuu. Se on jatkunut jo niin montakertaa viimeisen vuoden aikana, vaikka aina en ihan uskonut sen enään jatkuvan.
    Torstai-päiväin päättyessä taittelin Samupaidan fanipaitojen päällimmäiselle paikalle. Helpottaa, nyt ei tarvi odottaa vuotta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään ostanut. Mutta nyt pidetään huoli, että joulukuun 31.päivä meillä on kunnon tykit. :D Pitänee kyllä laittaa myös ajolasit päähän, ettei tuu oikein suurta vahinkoa... ;)
      Vuosi on ollut tapahtumarikas. Ja raskas. Siitä ei pääse mihinkään. On vähän toivotonta ajatella, että tästä typerästä vuodesta on vielä kolmasosa jäljellä.
      Vastoinkäymisistä huolimatta elämä todellakin on jatkunut. Eteenpäin on mentävä, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Onneksi mulla on maailman ihanimmat kaverit, joiden kanssa voi pitää vaikka hampurilaisbileet, kun kaikki tuntuu muuten tökkivän. ;)

      Hah, et sitten polttanutkaan Samu-paitaa iskän ohjeista huolimatta. :D Katotaan kehdataanko vielä joskus esiintyä ne päällä. ;) Huomasin kyllä, että iskällä itellään oli perjantaina päällä Samu ei sammu -paita. Kai sekin jokin periksiantamattomuuden merkki oli. ;)

      Poista
  2. Vaikein lapsi on rakkain, vai miten se oli... ;) Pisteet positiivisesta asenteesta koko tiimille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, vaikein lapsi on nyt kyllä vähän liian omapäinen kaveri. Kiitos kommentistasi, en tiedä kenelle tässä tilanteessa pitäisi mököttää, joten yritetään jatkaa vain tulevia haasteita kohti. :)

      Poista
  3. Starttilupa taas lunastettu, onnea hienosta koelähtö ajasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset, meillä tosiaan on taas starttihevonen tallissa - toivottavasti starttilupa tällä erää pysyisikin voimassa...

      Poista
  4. Upea koelähtö, onnea - ja kerro ny meillekin se salaisuus millä "toimimattomasta tuli taas toimiva"? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, juostahan Samu kyllä osaa, mutta kaikki se muu "oheistoiminta" ennen kuin päästään varsinaiseen asiaan, takkuileekin enemmän ja vähemmän. Hyppyremmi oli Samun kohdalla ehkä se oleellisin lisävaruste, joka hevoselle puettiin päälle. Sen jälkeen hevonen on sentään vaikeissakin tilanteissa kulkenut neljällä jalkaa... Toki asioita on koitettu harjoitella oikein tosissaan niin, että Samu on juossut hiittejä lähtöauton perässä yms. Mutta äkkiäkös Samun päässä olevat rattaat kääntyy taas toimimattomuusmoodiin, joten liiaksi tähän toimivuuteen ei voi kyllä tuudittautua.

      Poista
  5. Sehän toimi kun kone ;) Onneksi olkoon. Juu ja minäkin haluaisin kovasti kuulla mitä Samulle on kuiskuteltu kun noin toimimattomuuttaan petras? Nyt kovasti tsemppiä talven startteihin. Josko tää ei oliskaan niin huono vuosi... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, no tällä erää toimi taas. Ensi kerrasta ei voi luvata mitään varmaa. ;) Samulle lisättiin varusteita ja hiiteillä on koitettu järjestää Samulle paljon ärsytystekijöitä mm lähtöauton muodossa. Harkkareissakin käytiin ennen koelähtöä kertaalleen ja siellä taidetaan käydä vielä harjoittelemassa ennen kuin tohditaan lähteä taas starttiin. Vuosi ei voi tästä enää ainakaan paljoa huonontua, joten toivotaan, että niitä ilonkin hetkiä mahtuisi vielä mukaan. Kiitos sinulle.

      Poista
  6. Onnea koelähdöstä ja myötätuulta tuleviin startteihin! Samu on niin komia! Huokaus :) Jos muuten saa kysyä niin mistä saa tuollaisen nimikkorintaremmin teetettyä? Onko laadultaan kestävä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti. Samu on hieno ja lahjakas hevonen ja ne on sellaisia ominaisuuksia joiden ansiosta kaikkina turhautumisen hetkinäkin on jatkettu ja jatketaan jatkossakin eteenpäin.
      Rintaremmi on teetetty funnyponnytexillä ja on kyllä äärettömän hyvä ja laadukas. Vastaavanlaisia nimirintaremmejähän tekee myös esim. veljekset Wahlsten.

      Poista
    2. Ne useasti tuppaa hienot ja lahjakkaat olemaan myös persoonallisia luonteeltaan ;) Toivotaan kuitenkin, että Samu jatkossa keskittyisi vain siihen olennaiseen, eli juoksemiseen! Pidän peukkuja! Teidän hevostenne startteja ja elämää muutoinkin on niin mieluista seurata :) Kiitos rintaremmi-vinkistä! :)

      Poista