Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.



28.5.2015

Haaveita vain

Meille ei tullutkaan pikkuvarsaa. Ei, vaikka kaikki mahdollinen sen hyvinvoinnin eteen oli jo etukäteen yritetty tehdä. Viime maanantain ja tiistain välinen yö oli tallissa yhdensortin taistelu. Se oli sellainen kokemus, jota en kuvitellut enää yhden epäonnistuneen varsomisprojektin jälkeen joutuvani kokemaan. Ja jollaista en toivo kenenkään joutuvan koskaan kokemaan.

Salaman varsominen käynnistyi juuri ajoillaan. Sillä oli ollut jo reilun vuorokauden ajan vahatipat nisien päissä, joten varsomista osattiin kyllä odottaa. Kamerayhteys oli koko ajan päällä. Kaikki sujui aluksi hyvin. Kun varsa oli syntynyt puoleen väliin asti ja oli jo etupää ulkona synnytyksen eteneminen kuitenkin pysähtyi. Varsa ei tullutkaan kokonaan ulos. Yritimme aluksi iskän kanssa kahdestaan sitä vetää ulos, mutta eihän se mihinkään tullut. Varsa kuoli hyvin pian vetosession aikana. Päivystävä eläinlääkäri tuli Kälviältä eli noin 50 kilometrin päästä ja saimme nopeasti muutenkin apujoukkoja varsan vetämiseen. Sitä vedettiin niin kovasti, että tamma vain liukui perässä. Siinä vaiheessa oli päivänselvää, että varsan takapää oli jotenkin virheasennossa ja koko vetämisen annettiin olla, koska todennäköisesti sillä aiheutettaisiin vain lisävahinkoa tammalle. Eläinlääkäri totesi varsan toisen takajalan olevan virheasennossa, eteenpäin kääntyneenä, niin sanotussa istuvassa asennossa. Se oli pahin mahdollinen virheasento, missä varsa saattoi syntyä, eikä tuossa asennossa sitä ole mitenkään mahdollista saada yhtenä kappaleena, saati elävänä ulos. Eläinlääkäri yritti saada korjattua varsan jalan asentoa, mutta hevosella se ei ole ollenkaan helppoa. Varsaa ei pysty vasikan tavoin työntämään takaisin, sillä ihmiskäsiltä loppuu siinä vaiheessa mitta. Lisäksi tamma ponnisti kaikista saamistaan rauhoitusaineista huolimatta voimakkaasti vastaan. Ainut mahdollisuus oli sahata varsa keskeltä kahtia. Siten saatiin varsan takapäälle hieman enemmän tilaa ja eläinlääkäri onnistui saamaan virheasennossa olleen varsan oikean takajalan oikeaan asentoon, jonka jälkeen varsan takapää saatiin vedettyä tukkipihdeillä pois.

Salama oli aivan loppu. Varsa oli ollut puoliksi ulkona varmaan kaksi tuntia ja synnytys muutenkin ihan liian kova kokemus. Alkoi hillitön taistelu Salaman pelastamiseksi, vaikka heti ensi sanoikseen eläinlääkäri olikin todennut minulle tammalla olevan todella huonon selviämisennusteen. Kaiken sen kauheuden keskellä tapahtui kuitenkin monta ihmettä; ensimmäinen oli tietenkin se, että varsa ylipäätänsä saatiin ulos. Toinen ihme tapahtui ehkä kymmenen minuuttia varsan ulossaamisesta. Salama oli maannut tärisevänä loimilla peitettyinä karsinassa, kunnes se nousikin ylös huojuville jaloilleen. Kolmas ihme oli, että jälkeiset tulivat nopeasti varmasta kohtuvauriosta huolimatta. Kohtuhuuhtelua ei kuitenkaan uskallettu tehdä, sillä pelättiin kohdussa olevan reikiä, jolloin huuhtelu vain pahentaisi asiaa aiheuttaen tammalle myös vatsakalvontulehduksen. Salama laitettiin tiputukseen ja se sai kymmenen litran nesteytyksen, mikä piristi sitä kovasti. Edelleen se tärisi ihan hervottomana ja luulin aluksi sen koko takapään halvaantuneen niin hutera ja huojuva se oli. Luonnollisesti antibiootti- ja kipulääkekuurit aloitettiin isoimmilla mahdollisilla annoksilla.

Näinhän sen ei pitänyt mennä. Tuolloin yöllä neljän aikaan kaivettiin tallin taakse hautaa meidän vuoden mittaiselle haaveelle. Unelmalle omasta kasvatista, omista valiovanhemmista. Varsaa odotti meidän sen omien ihmisten lisäksi varmasti koko kylä. Tuntuu väärältä, ettei jokin niin odotettu varsa saanutkaan elää. Varsa oli kahtenakin palasena paljon hienompi, kuin millaiseksi olin sen kuvitellut. Se oli suuri, isonivelinen, pitkäjalkainen, terveennäköinen, isänsä värinen merkitön orivarsa. Niin pitkillä jaloilla olisi juostu vielä kovaa. Nyt niillä juostiin vain taivaslaitumille. Se olisi ollut meidän Salainen Ase. Ja kuten Jenna taas kerran ihanasti sanoi; meillä olisi ilmeisesti ollut liian kova Ase tulevaisuuden kilparadoille, sillä parhaat viedään aina ensiksi.

Salama on sitkeä. On aina ollut. Ja oli taas kerran. Se oli raviaikoinaankin taistelija ja sitä se oli nytkin taistellessaan itsensä takaisin elävien kirjoihin. Vaikka se on nuori ja fyysisesti hirvittävän hyvässä kunnossa, niin silti en kyllä uskonut sen tästä taistelusta jaksavan toipua. Viime päivinä on tapahtunut monta positiivista asiaa sen toipumisessa, joista tärkein asia on ehdottomasti, että Salama on kuumeeton. Takapää on alkanut taas toimia ja nyt Salama pääsee jo kävelemäänkin. Liikkuminen on vielä hieman huteraa, mutta suunta on oikea. Salama syö ja juo ja on olemukseltaan ihmeellisen virkeä. Toinen puoli sen päästäkin kärsi varsan vetämisessä pintavaurioita ja silmäkin muurautui melkein umpeen. Kaikki huoli ei ole vielä ohi, mutta enää jokaista hetkeä ei tarvitse pelätä. Hiljalleen minäkin uskallan uskoa, että Salama selviää. Eikä millään muulla ole väliä. Salaman selviäminen on kaikkein tärkeintä ja paras mahdollinen palkinto tuon hirveän yön taistelusta. Jos mitään takapakkeja ei esiinny, niin ensi viikolla Salamaa voi käyttää klinikalla, jolloin ultralla voidaan tutkia tarkemmin kohdun vauriot.

Kaikki järkytys tuli vasta myöhemmin. Tuolloin yöllä tallissa sitä vain toimi, koska muuta mahdollisuutta ei vain ollut. Jälkeenpäin on tuntunut vain niin pahalta. Niin helvetin väärältä. Minua harmittaa ennen kaikkea Salaman puolesta. Se on numeroiden valossakin hyvä tamma, mutta ennen kaikkea sen ainutlaatuinen luonne olisi ansainnut tulla eteenpäin jalostetuksi. Lisäksi tiedän, että se olisi ollut paras mahdollinen emä.

Kauneimmat kiitokset Salamaa hoitaneille eläinlääkäreille; Johanna Patrikalle ja Jaana Tainiolle. Kiitos myös yöllä apuun rientäneille apujoukoille. Kaikki voitava varsan ja tamman eteen varmasti tehtiin. Kukaan ei tehnyt mitään väärää eikä missään vaiheessa mitään jossiteltavaa jäänyt. Salama sai parhaan mahdollisen hoidon. Kiitos myös kaikille ystävilleni ja tuttaville, jotka ovat olleet meidän kriisissä tukena.

Elämä jatkuu, koska sen on jatkuttava.

Merjan sanoin: Maailman paras näky. Salama tänään ulkona.

30 kommenttia:

  1. Ihanaa, että Salaman tilanne näyttää paremmalta <3 Mä en oo ees Merjalta uskaltanut kysyä, miten Salama voi.. Onneksi on taistelija!
    Meillä on kans sahattu yks vasikka, joka tuli istuvassa asennossa. Homma meni oikeastaan täysin samoin kuin Salamalla. Inkiväärille annettiin pitkä palautumisaika ja se odottaa jo toista vasikkaa sen jälkeen.

    Tuntuu kyllä niin kurjalta ja pahalta, että varsa meni :'( Ei voi samalle omistajalle sattua niin huonoa tuuria.

    Hirveästi tsemppiä Salamalle ja teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi.
      Mulla on kyllä ollut onnettoman huonoa tuuria näiden varsaprojektien kanssa. Ja nyt on kyllä kovasti usko koko kasvatustoimintaa kohtaan koetuksella... Pääasia kuitenkin, että Salama nyt selvisi, se oli suurensuuri ihme. Lohduttava kuulla, että teillä Inkivääri on toipunut samanlaisesta tapauksesta. Klinikalla ultrauksissa on paljastunut, että Salamalla on edelleen ehjä kohtu jonka perusteella toipumisajan jälkeen sitä ei olisi estettä siementää uudestaan. Mutta se onkin sitten ihan eri asia uskaltaako ja haluaako niin tehdä.

      Poista
  2. Luopumisen tuska on hintana lahjasta rakastaa <3 Voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Onneksi kuitenkin sain pitää vielä Salaman. Kiitos.

      Poista
  3. Olen kyttäillyt vähän väliä täällä, että koska tulee varsauutisia. Jo tämän otsikon nähtyäni ymmärsin, että nyt ei kaikki ole hyvin.. Tuli niin paha olo ja surullinen mieli tätä lukiessani... Tässä kohtaa tuskin mitkään surunvalittelut tuonevat lohtua mutta sanon silti; olen hyvin pahoillani teidän puolesta :( Vaikka tunnen teitä vain tämän blogin verran, tuntuu jotenkin niin väärältä ja pahalta teidän puolesta.. Ei tälläistä toivo tapahtuvan kenellekään. Onneksi Salama nyt on parempaan päin, toivon sille (ja tietysti teille) koko sydämestäni kaikkea hyvää, sinun oma taistelijasi :') <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi.
      Elämä on välillä hyvin epäoikeudenmukaisen tuntuista taivallusta. Me odotimme niin kovasti saavamme tänä kesänä pikkuvarsan. Salamakin olisi ansainnut sellaisin. Mutta näille asioille ei voi mitään ja ne täytyy jotenkin vain hyväksyä. Salama on todellinen taistelija. Olen varma, että kovin moni muu tamma olisi jo luovuttanut, mutta Salama oli sitkeä - jälleen kerran.

      Poista
  4. Voi surku :( Tuo on juuri se painajainen jota pelkää aina kun tammansa astuttaa. Mutta onneksi Salama sentään selvisi ja toivotaan että tämä oli viimeinen epäonnistunut varsaprojekti teidän kohdalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Kyllähän nuo riskit tiedostaa aina, kun tammansa astuttaa. Edelliskerralla, kun meillä on ylipäätänsä ollut kantava tamma kahdeksan vuotta sitten menetimme sekä tamman että varsan. Nyt sentään Salama selvisi. Kyllä raviurheilu tuntuu lastenleikiltä tämän kasvatustoiminnan rinnalla...

      Poista
  5. Ei voi sanoin kuvailla kuinka pahoillani olen teidän puolesta vaikka ainoastaan blogin välityksellä teidän elämää on tullut seurattua. Näin ei pitäisi käydä kenellekkään tamman omistajalle, suuret surunvalittelut ja tsemppiä Salamalle parantumiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, näin ei pitäisi käydä kenellekään. Kiitos sinulle kauniista sanoistasi.

      Poista
  6. Ei voi muuta sanoa kuin että aivan kamalaa! Tärkeintä nyt on että Salama toipuu. Joka vuosi jyskyttää itselläkin pelko takaraivossa, että mitä jos... vaikka yleensä varsomiset menevätkin hevosella ongelmitta. Ei näitä toivoisi kellekään ja kun teille olisi tullut varsa ihan omista hevosista! Näin vain oli tarkoitettu käymään ja ihminen ei siinä kuviossa mitään voi - paitsi yrittää pelastaa sen tamman kuten teitte.

    Meille syntyi rapiat viikko sitten kesän ensimmäinen varsa. Ihan nappiin ei mennyt tämäkään, jälkeiset kiinni ja tamma juuri varsoneena ihan hengenvaarallinen. No, onneksi ollaan katottu Avaraa Luontoa ja eläinsairaalasarjoja, saatiin "puhallusputkella" piikitettyä oksitosiinit karsinan ulkopuolelta.. tuurilla vältyttiin kohtutulehdukselta ja kaviokuumeelta. Toivottavasti toinen sujuisi vaivattomammin vaikka joka yö näenkin painajaisia että näen muka kamerassa varsan tulossa takaset edellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäpä muuta tuohon voikaan sanoa, kamala yö, kamala menetys, kamala loppu koko varsaprojektille. Salaman eteen tehtiin paljon töitä ja se kannatti. Tamma voi nyt tapahtumiin nähden hyvin ja on hienosti toipumassa. Se on kaikkein tärkeintä, sillä myös Salaman menettäminen oli todella, todella lähellä.

      Ohhoh, onpas teillä ollut kiukkuinen emätamma. :D Tuollaisten kohdalla tosiaan kaikki auttaminenkin on todella haasteellista. Huh. Onneksi selvititte tilanteen! Loppu hyvin, kaikki hyvin.

      Poista
  7. Meillähän meni viime keväänä varsa sekä tamma noin. Kamalaakin kamalampia hetkiä joille ei kukaan mahda mitään. Valtaisan suuret osanottoni!!! Kyllä sydäntä riipaisi lukea tätä tekstiäsi. Toivottavasti Salama kuitenkin toipuu hyvin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna.
      Muistankin lukeneeni silloin menetyksestäsi, mutten oikein enää osannut yhdistää, että teillä se oli silloin samanlainen virheasentovarsominen. Harvoin, hyvin harvoin, näistä edes tamma toipuu. Minulla oli nyt siinä suhteessa äärettömän paljon onneakin matkassa - kaikesta huolimatta. Onneksi teille syntyi tänä kesänä terveitä varsoja. Jossakin kohtihan se epäonnistumisten kiintiökin täytyy täyttyä...

      Poista
  8. Voi ei, miten tuntuu että tänä keväänä on kuullut melkein enemmän surullisia kuin iloisia varsauutisia :( Olen niin pahoillani teidän puolesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö, keväällä minun korviini kantautui vain onnistuneita varsaprojekteja ja silloin jo ajattelin, että onkohan taas meidän vuoro sitten kokea se epäonnistuminen. Ja niinhän siinä sitten kävi. Sittemmin olen kyllä kuullut muiltakin suru-uutisia, mitkä ovat aina niin ikäviä, koska varsaa odotetaan aina niin pitkään ja hartaasti.
      Kiitos Sinulle!

      Poista
  9. Voi surku, elämä ei ole aina reilua. Toivottavasti tamma selviää ja paranee hyvin. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole reilua ei. Mutta näille asioille ei ihminen mahda mitään. Salaman toipumisen eteen on tehty ja tehdään jatkossakin kaikki voitava. Kiitos tsempeistä.

      Poista
  10. Todella pahoillani olen. Uskon että Olo on todella tyhjä tämänlaisen jälkeen. Karmeaa kun kaikista odotuksista joutuu luopumaan. Toivottavasti onni on puolellanne ja tamma selviää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Olet oikeassa, olo on ollut todella tyhjä. Yhtäkkiä ei ollutkaan enää mitään, mitä odottaa tai mistä on koko viimeisen vuoden hiljaa haaveillut. Mutta elämä jatkuu ja onneksi arki muiden hevosten ja töiden parissa on parasta terapiaa. Salaman osalta tilanne näyttää jo hyvältä.

      Poista
  11. Olen todella pahoillani :( Lähes saman kokeneena otan aidosti osaa, hirveä tilanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Uskon, että saman kokeneet tietävät kyllä tämän tuskan...

      Poista
  12. Voi ei, hirveä tilanne ja menetys :( Onneksi vielä pehemmalta selvittiin ja Salama selvisi. Toivottavasti meidän kohdalle ei satu tuollaista, alkoi (taas) hirvittää...pessimisti kun olen.
    Rapsutuksia Salamalle, toivottavasti saatte uuden mahdollisuuden jälkikasvuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se oli. Mutta Salaman selviäminen on ollut kaikkein tärkeintä.
      Luin blogistasi, että teillä varsominen oli sujunut hyvin. Onnea orivarsasta! Ihanaa, että näitä onnistuneita varsaprojektejakin todella on, sillä itsellä on kyllä totaalisesti usko mennyt...

      Poista
    2. Ensikertalaisena oman tamman kanssa alkoi kyllä varsottaminen hirvittää. Tuntui, että kaikkialta kuulee, kuinka jotain menee jotain pieleen. Mutta Laukosta löytyneessä ikivanhassa varsomisoppaassa sanottiin "tamma on hyvä varsomaan" eli useimmiten kaikki pitäisi mennä helposti vs. mitä tuo ensisynnytys ihmisen kohdalla on...meillä kävi hyvä tuuri. Ja Salamalle tsemppiä. Mulla oli myös kohtutulehdus, joka lopulta meni yhdellä kahdella antibiootilla ja keltarauhashormonikuurilla (se aloittaa kuukautiskierron ja puhdistaa paikat) ja yhä jatkuvalla maitohappobakteerikuurilla. En tiedä auttaisiko hevosilla joku maitobakteerikanta. Omalla kohdalla oli kehon floora ihan sekaisin bakteeri-infektion (ja antibiootin) takia ja lopullisesti paranin vasta monitehoisella maitohappobakteerilla. Tsemppiä teille jatkoon!

      Poista
  13. Voi, mä oon niin odottanut varsauutisia, ja milloin isä-Salamasta tulee pappa, mutta itkuhan tuli näitä uutisia lukiessa :/ Osanotot varsan puolesta, ja isosti tsemppiä Salamalle toipumiseen, täällä pidetään peukut pystyssä, ja voimia koko teidän perheelle!
    Kuten aiemmin jo mainittiin, varsa oli liian hieno tähän maailmaan, ja on nyt tähtenä taivaalla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi.
      Elämä ei välillä tunnu ollenkaan reilulta, vaikkei näille asioille mitään mahdakaan. Menetyksetkin kuuluvat elämään, vaikka niin pahalta tuntuvatkin.
      Minulla on ollut valtava huoli Salaman selviämisestä, mutta onneksi sen toipuminen on jo hyvällä mallilla ja kaikki lääkekuuritkin on saatu toissapäivänä lopettaa. Osaan taas ihan eri tavalla arvostaa sitä, että Salama tallustelee tälläkin hetkellä tuolla tarhassa. <3

      Poista
    2. Ihanaa, terkut Salamalle <3

      Poista
  14. Lisää suru-uutisia <3 Voimia koko perheelle ja etenkin Salamalle!!! Luonto-Äiti on raju... vaikka miten yrittää, niin aina välillä se näyttää voimansa ja sille ei pieni ihminen mitään voi... niin kuin kirjoitit, parhaat viedään ensin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Totta puhut, nämä on sellaisia asioita, joille me ihmiset emme mahda kuitenkaan loppupelissä mitään. Varsan menetyksen keskellä meillä on ollut kuitenkin erittäin hyvät eläinlääkärit hoitamassa Salamaa, joka onneksi saatiin pelastettua.

      Poista