Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.10.4.2012

Kelpo kaudenavaus

Ravikausi 2012 on vihdoin avattu meidän tallin osalta. Salaman kanssa käytiin saalistamassa pääsiäissunnuntaina Kaustiselta vitossija, mikä tuntui oikein hyvältä neljän kuukauden tauon jälkeen.  Talvitreenien jälkeen Salama on käytetty kahdesti Kaustisen radalla, jossa kovimmillaan on ajettu 1.45-vauhtinen hiitti. Kotona ei ole voinut viimeiseen kahteen viikkoon juuri muuta kuin kävellä ja se kävelykin on ollut viimeisen viikon aikana kova sana, kun tamma laitettiin kesäkenkään varsin talvisissa olosuhteissa. Starttiin mentiin kokeilemaan, missä mennään ja mihin kyydit tässä vaiheessa riittävät. Ihmeitä ei odotettu, vaikka viime vuoden aikana jonkinlainen luotto hevoseen tuli omistajan kaikesta pessimistisyydestä huolimatta.

Jälleen kerran Salama oli rehellisen hyvä oma itsensä. On ihan sama, onko se startannut eilen, viikko sitten vai neljä kuukautta sitten. Jokatapauksessa se yrittää aina kaikkensa. Lämmitys ei oikein kuskia vakuuttanut ja jälleen kerran totesin siinä aidan varresta kilpakumppaneiden lämmitysajoja seuratessa, että muut hevoset näyttivät paljon omaa hipsuttelijaani paremmilta. Näin se tuntuu kyllä aina olevan. Auton takaa Salama avasi kolmoskaistalta hyvin ja sai kerrassaan loistopaikan johtohevosen takaa. Jo kiihdytyksen jälkeen oli siis voitettu paljon ja Salama sai pitkän taukonsa jälkeen nätin suojajuoksun toisessa parissa sisällä. Väliaikoja kuunnellessa vauhti vaikutti radan varteen taukohevoselle ihan liian hurjalta ja hirvitti, kuinka tamma jaksaa pitää vauhtinsa maaliin saakka. Mutta jaksoihan se. Johtohevonen vähän väsähti loppusuoralla ja Salama jäi joksikin aikaa sen taakse kiinni ennenkuin kuski sai kiskottua tamman ulkoradoille kirikaistoille. Salama tuli loppuun asti tasaisesti ja ehkä vähän jäi jossiteltavaakin (niinkuin aina pitää raviurheilussa jäädä) myöhäisestä kiriinpääsystä. Maalissa viides, viimeiset rahat ja hieno aika 30,0a. Minä olin todella tyytyväinen hevoseen ja iloinen siitä, että se sai taukonsa jälkeen hyvän juoksun. Myös kuskin mieli muuttui sitten lämmityksen ja startissa tamma olikin sitten ollut hänenkin käteen oikein hyvä.

Hevonen oli startin jälkeen oikein pirteänä ja eilisellä ratsastuslenkilläkin se oli varsin iloisella mielellä mukana. Tästä on hyvä jatkaa.

Jatko on sitä, että huomenna Salamalle ja Aatulle tulee hieroja ja ensi viikolla ne kuskataan jälleen kerran Tampereen klinikalle. Aatun mysteeri-jalkavaiva on ollut ja pysynyt jo kolme viikkoa ihan samanlaisena, joten se käytetään nyt uusintakuvissa/tutkimuksissa Kimmon luona. Vaikka Salaman kauden avauksesta jäi hyvä mieli, on tunnelmia latistanut kyllä kovin tuo Aatun jalkaongelma. Tällä hetkellä suurin toive on vain, että Aatu paranisi. Tuntuu välillä, ettei millään muulla olekaan mitään väliä. Tunnelmat heittelevät välillä suuresti pettymyksen, epätoivon, raivon ja sitten taas sisuuntumisen välillä. Toisena päivänä tuntuu, että koko hevosharrastus on maailman idioottimaisinta tekemistä ja sitten taas Aatu pörhistelee tarhassa niin, että kuulen iskän lupaavan tärkeimmälle kaverilleen; "Minä vien sinut vaikka Kiinaan asti, että sinut saadaan kuntoon." Mitäpä siihen voi enää lisätä. Tämä harrastuksen ja etenkin tuon hevosen eteen ollaan valmiita tekemään kaikkemme. Toivottavasti se riittää.

9 kommenttia:

 1. Hyvä Salama! :)
  Kurja tuo Aatun ongelma. Toivon todella että syy löytyy ja koivet saadaan kuntoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sitä todellakin toivotaan. Mutta eipähän jää ainakaan siitä kiinni, etteikö olisi yritetty hoitaa. :)

   Poista
 2. Salama näyttää juoksevan pää hirmu ylhäällä, onko tuo hevoselle välttämätöntä vai onnistuisiko juokseminen löysemmällä sekillä? Mielenkiinnosta kysyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotona Salamalla ei pidetä koskaan sekkiä ja menee ihan ok niinkin, mutta startissa se kyllä tarttee sekin tukemaan. Salamalla on liukusekki ja kuski saa päättää, kuinka ylös pää milloinkin pitää vetää ja hän voi startin aikanakin säätää sekkiä löysemmällä tai kireämmälle. Jotkut startit Salama pystyi viime kesänä juoksemaan löysemmälläkin sekillä, eli homma on vähän terveystilanteesta/radoista kiinni.

   Poista
 3. Hyvän juoksun tamma teki, hieno taolta paluu!
  Tsemppiä Aatun suhteen että jalkavaiva selviäisi, on kyllä mysteerisen kuuloinen vika jalassa ja ne jos jotkut on kaikista vmäisimpiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ihan tyytyväinen saa olla. Tauko on kuitenkin aina tauko. Ja sitä näyttää taas tulevan, kun ei oikein ole sopivia sarjoja lähiviikkoina tarjolla.

   Kiitos, tsemppejä tässä tarvitaankin. Olisi kyllä niiiiiiin paljon helpompi, kun vika selviäisi. Tietäisi edes mitä paikkaa hoitaa, huoh.

   Poista
 4. Meillä oli toisella tammoista samankaltainen ongelma...Kaikki kuvattii ja tutkittiin Vermossa kolmeen kertaan aina tulos oli sama terve hevonen. kangasalan klinikalal ultrasivat ja löytyi takajalasta lihas revähtymä ja sitä hoitamalla vaiva katosi...Aatukin kun on eläväinen pakkaus voisiko kyseessä olla se..onko lihakset ultrattu? Kovasti parantumisia ja peukkuja täältä <3! Miina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Miina. Jokin tuollainen lihasrevähtymäjuttu tuntuu Aatunkin kohdalla hyvin todennäköiseltä. Ilmeisesti ne on vain niin vaikeita todeta ja paikantaa. Aatun jalka on ultrattu takapolviin saakka, ei enää siitä ylöspäin. Luultavasti vika kuitenkin on juuri jossain ylempänä. Miten sitä lihasrevähtymää teidän hevosella hoidettiin? Kun mulle on kaikki sanoneet, että ne vain paranee ajan kanssa. Onhan tässä aikaa, mutta hyvin hyvin turhauttavalta touhu taas tällä hetkellä tuntuu... Mutta eiköhän kaikki vielä iloksi muutu, pakkohan se on!

   Poista
  2. Niin, vielä piti lisätä, että oon nyt kuullu monelta taholta tuosta Kangasalan klinikasta ja just siitä, että ne on erikoistunu hevosten lihasvammojen selvittämiseen. En oikein tiedä, miksi niitä ei kaikilla klinikoilla tutkita... Mutta me mennään käymään Aatun kanssa myös tuolla Kangasalalla! Ilmeisesti se on aika kallis paikka, mutta on tähän hommaan rahaa palanut ennenkin... Toivottavasti löydetään Aatulle apu sieltä! Kiitos Miina!

   Poista