Raviurheilu on minun mielestäni ennenkaikkea haaveita. Unelmia menestyksestä ja uskoa omaan tekemiseen.
Hevosihmisiltä haaveet eivät koskaan lopu. Minun pitkäaikanen suuri haave omasta tallista toteutui kesällä 2008.
Lohkoamisen yhteydessä tallitontti sai osuvan nimen; haavemaa.


Tallissamme asuu neljä suomenhevosta, joiden kanssa touhutessa kaikki mahdollinen vapaa-aikani kuluu.

Tämä blogi pitää sisällään ajatuksiani raviurheilusta, elämästä yleensäkin ja juttua hevostemme arjesta.19.4.2012

Teivossa tavataan

Niin. Ja nimenomaan siellä klinikan puolella. Siellä Aatu on ollut viime viikkoina varsinainen vakioasiakas. Sanoisin, että oli jo melkein surkuhupaisaa mennessäni eilen ilmoittamaan tulostamme klinikan potilastoimistoon, että nainen tiskin takana hihkaisi heti: "Aatuko on taas täällä?!" Niin, missäs muualla, klinikallahan me juuri halutaankin olla. Eli jos ei muuta niin iloinen ja itseään hyvin täynnä oleva oriherra on ainakin koko Teivon klinikan henkilökunnalle tuttu. Ja oriin olemus on kaikille niin tuttu, ettei sitä enää ehdi taluttaa kuin klinikan ovesta sisälle, niin Aatu tullaan rauhottamaan. Ja aika monta rauhotusainepiikkiä siihen yhden reissun aikana uppoaa... ;) Ihana, eläväinen Aatu.

Eilen olin yövuoron jälkeen kotona klo 8.30. Lunta oli yön aikana satanut lähemmäs 10cm, mikä tarkoitti, että pakettiautoon oli pitänyt edellisiltana vaihtaa vielä uudestaan talvirenkaat alle. Ei tästä keväästä nyt vain tunnu tulevan valmista, ei sitten millään. Iskä oli aamulla kerennyt olla jo omissa töissään lunta auraamassa, ruokkinut hevoset, pitänyt Samua pari tuntia pihalla, siivonnut talliin (tarkkaan tyyliinsä....), pakannut Aatun ja Salaman kamppeet reissua varten autoon ja varustanut hevoset kuljetuskuntoon. Töistä tullessani hevoset siis seisoivat jo kopissa ja Samu oli pelastettu räntäsateesta talliin päiväksi. Tampereelle lähdettiin klo 8.40. Matkasta minulla ei ole paljon muistikuvia, kun lähinnä tuli nukuttua. Jossain vaiheessa pysähdyttiin ottamaan heinäpussi hevosilta pois, muuten posotettiin suorinta tietä Teivoon, jossa oltiin perillä klo 12.50.

Klinikan piha oli täynnä trailereita ja sisälläkin vallitsi melkoinen vilske. Ilmoittautumisen jälkeen käytiin kahvilla, lykättiin yks puolitainnoksissa oleva hevonen kopin kyytiin ja hetki odoteltiin, että saatiin hevosille karsinapaikat. Hevoset sisälle, kuljetustamineet pois ja sitten Aatu yllättäin tultiinkin jo rauhottamaan. Salaman kanssa päästiin heti hoitohuoneeseen, kun sitä tutkinut eläinlääkäri Mari otti tamman syyniin. Kerrattiin tamman jalka-, valmennus- ja starttihistoriaa, joka jälkeen mentiin pihalle taivutuskokeisiin. Etupolvet reagoivat taivutuksiin, mutta yllättäin takavuohiset olivat oireettomat. Jossain vaiheessa iskä tuli Kimmon ja Aatun kanssa myös pihalle takajalan vetämistä esittelemään.
Salaman kanssa mentiin röntgeniin, jossa myös Salkkari tainnutettiin. Tamma oli irtopalakuvattu ympäri vuonna 2009 ja sen jälkeen otettu vain muutamia kuvia, joten nyt se kuvattiin taas tarkemmalti läpi. Kuvat olivat etupolvien ja oikean takavuohisen osalta huonontuneet sitten vuoden 2009, mikä nyt tietenkin kertoo sen, kuinka paljon ongelmia Salamalla on jalkojensa kanssa ollut. Kuvat sinällään varmistivat, että oikeita paikkoja ollaan hoidettu ja toisaalta viestivät sitäkin, että eiköhän niitä joudu jatkossakin säännöllisesti hoitamaan. Nyt Salaman etupolvet ja takavuohiset lääkittiin Tildrenillä, mikä on osteoporoosilääke, ja toivottavasti tuo tammalle myös pidemmän hyödyn. Sarjatarjonta on tällä hetkellä täälläpäin ihan turhauttavan surkeaa, joten Salama ehtii oikein hyvin pitää lääkevaroaikataukonsa.

Aatu sitten. Jälleen jalkaa kuvattiin ja puudutettiin, juostiin ja puudutettiin tuntitolkulla. Ori ontui vähemmän kuin viime klinikkakäynnillä, mutta ontui kuitenkin. Eikä mitään selittävää löytynyt nytkään. Mysteeri jatkuu. Nyt otetut röntgenkuvat viimeistään todistivat, ettei jalassa ole mitään rikki. Luut, nivelet ja jänteet ovat täysin ehjät, joten kaikki hiusmurtuman mahdollisuus on nyt suljettu pois. Ontumisen syy on arvoitus ja vaivasta entistä hämärämmän tekee myös se, että hevonen vertyy parin sadan metrin juoksemisen jälkeen kuin napista painamalla täysin normaaliksi. Viime viikolla se hiitattiinkin kahdesti ja tuntuu hiitteihin oikein mainiolta. On käynyt hierojaa, kengittäjää jne. Nyt Aatu määrättiin kipulääkekuurille ja hevoselle pitää kuulemma antaa nyt vain aikaa. Vaikkei vikaa klinikalla löytynytkään, on jälleen kerran kiitettävä Teivon klinikkaa ja etenkin Kimmoa valtavasta omistautumisesta Aatun eteen. Kuulemma Aatun röntgenkuvia on tuijotettu viikonloppujakin ja mietitty yhdessä muiden klinikan eläinlääkäreiden kanssa, mistä kummasta voi olla kyse. Kimmo on myös soittanut iskälle ja kysellyt tässä klinikkakäyntien välissäkin Aatun kuulumisia.

Kotimatkalle päästiin lähtemään vähän ennen viittä ja kotona oltiin puoli kymmenen aikaan. Samullakin oli ollut raskas päivä kytätä tallin ikkunasta, milloin kaverit tulevat kotiin. Voi sitä jälleennäkemisen riemua taas... Aatu sai kipulääkkeensä, hevoset ruokansa ja järjestin tavarat paikoilleen. Ja olipahan luksusta päästä omaan sänkyyn nukkumaan.

Tänäaamuna tuntui varsin ihanalta, kun Aatu ei vetänyt jalkaansa lainkaan. Toki se johtuu nyt kipulääkityksestä, mutta antoi taas toivonkipinän paremmasta jatkosta. Tiedän, että raviurheiluun kuuluvat nämä huonotkin hetket ja vastoinkäymiset. Mutta saisivat ne nyt pikkuhiljaa Aatun kohdalta kyllä jo riittää. Turhauttavaa. Usko hevoseen ja sen kykyihin on kuitenkin valtava ja sen uskomuksen voimalla jaksetaan jatkaa vian selvittelyä. Kovin suuresta viasta ei voi olla kysymys, mutta ehkä se juuri tekeekin siitä nyt niin vaikeasti paikannettavan. Tämän hevosen eteen ollaan kuitenkin edelleen valmiita tekemään kaikki mahdollinen, viekööt prosessi niin kauan kuin tykkää. Periksi ei anneta!Vaikkei raveissa oikein lähitulevaisuudessa päästäkään käymään, olen sortunut taas tekemään hevosille hankintoja. Jokainen sai FinnTackin upeat brodeeratut valjaskassit omilla väreillä ja lisäksi samoihin sävyihin sopivat hiitticoolerit. Salaman valjaspussi on sentään ollut jo käytössä ja siksi kuvaushetkellä tallissa, nämä oriiden ovat vissiinkin vain tällaisia koristuksia...


8 kommenttia:

 1. Voi vau noita valjaskasseja! Hitto!!

  Kyllä on harmi, ettei tuo Aatun vaiva selviä =( Mutta hattua saa kyllä nostaa noin asiansa omistautuneelle eläinlääkärille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brodeeraukset noissa valjaskasseissa oli ainakin niin suuret, että varmasti näkyvät... ;)

   Koville kyllä ottaa nyt Aatun kanssa. Ja on niin hiivatin ristiriitasta, kun olemukseltaan hevonen on nyt niin iloinen ja terve - kun vaan se oikea takajalkakin vihtis olla matkassa mukana...

   Poista
 2. Ootteko ajatellut/käyttänyt Aatua Pursiaisen Tuulalla tutkittavana? Just kuuntelin yhtä luentoa, jossa selitettiin kuinka erityisesti takajalan epäpuhtaus johtuu usein lihasvammasta. Ainakin olisi yksi asia, jonka voisi sitten myös poislukea...Pursiainen osaa kyllä hommansa, vaikka onkin niin kallis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna vinkistä. :) Ei ole kahta sanaa, mihin maanantaina aletaan Aatulle aikaa hommata. Muutenkin alan olla sitä mieltä, että vaivan täytyy olla jotain lihasperäistä, joten siinäkin mielessä olis kyllä hyvä käydä tuolla Kangasalan klinikalla tutkimuksissa. Pursiaiselle voi vain kuulemma olla kuukausienkin jonot, mutta sehän selviää soittamalla. KIITOS!

   Poista
  2. Eipä kestä :) toivottavasti löytyy vaivan syy, niin voi hoitaa terveeksi. Ikävää ja ahdistavaa tuo epätietoisuus :/

   Poista
 3. Taitaa veljeksillä olla yhteistä nuo mystiset viat, ja monesti olen miettinyt että mahtaakohan se olla korvien välissä kun lääkärit ei mitään löydä. Vuosi sitten Onnin vikaa etsittiin 2,5 kk ennen kuin löyty hankositeen yläosan tulehdus. Säikeet eivät olleet poikki, siellä oli ylimääräistä nestettä joka aiheutti näemmä kaameen kivun. Hoitona 6 viikkoa lepoa. Auttoi. Nyt on etsitty vikaa oikeasta etusesta, mutta mitään ei taaskaan löydy. Onneksi jätkä on jo parempi ja startista haaveillaan toukokuussa.

  Toivottavasti Aatu rauhoittuu, Onni taas on tajunnut tänä keväänä olevansa MIES. Tarhassa ei enää edes malta syödä kun pitää vahtia naapurin tyttöjä...

  Treenaus intoja ja häntä pystyyn! Kyllä se ontuminen joskus loppuu. Terkuin Jenni & Onni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jenni!
   Heh, voi tosiaan olla sukuvika nämä veljesten oudot ongelmat. Taitavat olla oikein eläinlääkäreiden painajaisia. :D Ja on totta, että välillä sitä miettii, että kusettaakohan tämä hevonen vai onko omassa päässä vikaa, kun jatkuvasti pitää löytää jotain mystisiä vaivoja. No, nyt eläinlääkärikin on Aatun jalan vetämisen todistanut ja sitä saanut ihmetellä. Kummasti vain helpottaisi, kun vaivalle löytyisi jokin nimi. Mutta jatketaan selvittelyjä ja katkerana katsotaan, kun muut ajaa kilpaa. ;)

   Aatu on aika eläväinen kaveri, mutta ei ollenkaan niin eläväinen, ettei ehtisi syödä. :D Siihen hommaan siltä liikenee kyllä aina aikaa ja innostusta. Ja oikeastaan se lihoo pelkästä ruuan näkemisestäkin, huoh.

   Onpas mukava, että Onni tulee taas pian radoille ja saadaan ruveta jännittämään velipojan juoksuja. :) Toivotaan Onnillekin terveyttä ja oikein ravirikasta kesää!

   Kiitos tsemppauksesta. Kyllä tässä välillä tuntuukin, että järki tämän harrastuksen kanssa lähtee. Mutta jospa se tästä vielä iloksi muuttuu.

   Poista
 4. Kangasalasta meidänkin Viivi avun sai ja lihasvammaa hoidettiin sähköshokkihoidolla yms. Apu tuli ja nyt tamma on puhtaamman oloinen kuin koskaan..Kallista mutta kannatti <3! Aatulle sata parantavaa kaurapusua! Miinuskii

  VastaaPoista